Syrische vluchtelingen krijgen werkvergunning in Turkije

Turkije heeft besloten om Syrische vluchtelingen in het land een werkvergunning te geven. Het is de bedoeling dat Syriërs daardoor minder geneigd zijn om naar Europa te komen.

Dat zei de Turkse minister voor Europese Zaken, Volkan Bozkir, vandaag na een ontmoeting met Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Nu.nl legt uit:

Volgens Bozkir zijn er in 2015 150.000 mensen illegaal Turkije binnengekomen. Er worden er gemiddeld elke dag vijfhonderd tegengehouden, aldus Bozkir.

Turkije huisvest momenteel naar schatting 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Hoewel het voor Europa prettig is dat Turkije dit doet zullen Turken daar zelf net een beetje anders over denken. Het is namelijk niet echt gemakkelijk om toestemming te krijgen als buitenlander om in Turkije te werken (ik kan hierover meepraten). De gedachte hierachter is natuurlijk dat de overheid Turkse arbeiders wil beschermen tegen de grootschalige import van goedkopere arbeidskrachten uit andere landen.

Als twee miljoen (of zelfs maar 500.000) Syriërs nu wél een werkvergunning krijgen zullen er ongetwijfeld Turkse (en Koerdische) arbeiders zijn die daar de dupe van worden. Dat zullen die arbeiders in ieder geval vrezen.

Aan de andere kant houdt het Syrische vluchtelingen natuurlijk wel van de straat. Op dit moment zie je in vrijwel alle grote steden Syriërs bedelen. Als ze aan het werk mogen zullen ze dat natuurlijk minder doen — en doen ze dat wel, dan zal de politie kunnen ingrijpen omdat ze het helemaal niet nodig hebben (ze kunnen hun geld immers gewoon verdienen).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. RS

  Men kan de Syriërs WEL een werkvergunning willen geven, maar bij mij komt dan de vraag naar boven : Willen die Syriërs wel werken ? Die willen toch alleen maar naar de honingpot…..

  1. loritta

   Het zijn toch haast allemaal “hoog opgeleiden vluchtelingen”.
   Dat zou dus, in de Turkse ogen, zeer makkelijk inzetbare mensen moeten zijn.
   Hou ze dat lekker daar in Turkije, als Turkije maar NOOIT in de EU komt.
   Maar, gezien de uitingen van oa. Timmerfrans komen er binnen,kort geen asielzoekers meer vannaar Europa.
   Zij worden allemaal opgevangen en te werk gesteld in Turkije??
   Ik geloof hier geen ene male moer van!

 2. V.K.

  -Weer zo’n papieren maatregel welke de EU gaat verkopen als de oplossing.

  -Na ja, dit geeft Erdogan het excuus op te gaan selecteren aan de poort, ben bang dat voor veel echte vluchtelingen welke niet aan Erdogans eisen voldoet de deur op slot bijft.

  -Las net dat Syriërs niet meer zonder visumvrij naar Turkije mogen vliegen, na ja krijgen we zorgvuldig door Erdogan geselecteerde vluchtelingen hier naartoe, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn lijkt me.

  -Overigens, Michael, de gevangenissen van Erdogan puilen uit van de journalisten met werkvergunning.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.