Syrische vluchtelingen krijgen werkvergunning in Turkije

Geen categoriejan 11 2016, 11:52
Turkije heeft besloten om Syrische vluchtelingen in het land een werkvergunning te geven. Het is de bedoeling dat Syriërs daardoor minder geneigd zijn om naar Europa te komen.
Dat zei de Turkse minister voor Europese Zaken, Volkan Bozkir, vandaag na een ontmoeting met Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens Bozkir zijn er in 2015 150.000 mensen illegaal Turkije binnengekomen. Er worden er gemiddeld elke dag vijfhonderd tegengehouden, aldus Bozkir.

Turkije huisvest momenteel naar schatting 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Hoewel het voor Europa prettig is dat Turkije dit doet zullen Turken daar zelf net een beetje anders over denken. Het is namelijk niet echt gemakkelijk om toestemming te krijgen als buitenlander om in Turkije te werken (ik kan hierover meepraten). De gedachte hierachter is natuurlijk dat de overheid Turkse arbeiders wil beschermen tegen de grootschalige import van goedkopere arbeidskrachten uit andere landen.
Als twee miljoen (of zelfs maar 500.000) Syriërs nu wél een werkvergunning krijgen zullen er ongetwijfeld Turkse (en Koerdische) arbeiders zijn die daar de dupe van worden. Dat zullen die arbeiders in ieder geval vrezen.
Aan de andere kant houdt het Syrische vluchtelingen natuurlijk wel van de straat. Op dit moment zie je in vrijwel alle grote steden Syriërs bedelen. Als ze aan het werk mogen zullen ze dat natuurlijk minder doen -- en doen ze dat wel, dan zal de politie kunnen ingrijpen omdat ze het helemaal niet nodig hebben (ze kunnen hun geld immers gewoon verdienen).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten