Van der Steur krijgt allerlaatste kans van de Kamer

Geen categoriejan 21 2016, 8:13
Hij is nog geen jaar minister, maar nu al hangt het politieke lot van VVD'er Ard van der Steur aan een zijden draadje.
In de politiek kan het snel gaan. Nog geen jaar geleden werd hij binnengehaald als een politiek natuurtalent als minister van Veiligheid en Justitie, maar vandaag de dag is hij de schlemiel van het jaar: Ard van der Steur. Geprezen werd hij, om zijn communicatieve vaardigheden, zijn bonhomie en zijn vlotte manier van werken. Maar de haast om professor Maat te lozen toen er - na achteraf bleek, onterecht - iets gebeurde wat de minister niet zinde kostte hem gisteravond bijna de kop:

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is beschadigd na een debat over zijn derde misser in korte tijd. Een deel van de oppositie heeft het vertrouwen in hem opgezegd en vrijwel de hele oppositie wil hem het liefst onder curatele stellen.

De Kamer strafte Van der Steur af omdat hij in de kwestie van MH17-professor Maat meerdere fouten heeft gemaakt. De oppositie houdt het beeld dat hij bewust informatie heeft achtergehouden die slecht uitkwam voor de minister. Maat was het volgens de regels namelijk niet verboden een lezing te houden over de ramp met vlucht MH17 terwijl Van der Steur hem daarvoor wel bestrafte.

Professor kon pas worden vrijgepleit toen hij zelf een rapport overschreef (!) om zijn onschuld te bewijzen. Het hele spiel werd de VVD'er zwaar aangerekend: een motie van wantrouwen van de SP wist Van der Steur echter te overleven: behalve de socialisten stemden alleen de PVV, PvdD en VNL voor. Ruim onvoldoende voor een Kamermeerderheid.
Van der Steur zelf blijft - kenmerkend voor hem - een man van blakend optimisme:

Van der Steur zei na afloop dat het een ’zwaar debat’ was geweest, „maar ik ga met volle overtuiging verder om Nederland veiliger te maken.”

Maar Van der Steurs eigen rooskleurige toekomstbeeld ten spijt: de aasgieren zullen dus de komende tijd het ministerie van Veiligheid en Justitie cirkelen, want zowel de oppositie als de politieke pers ruiken nattigheid. Zelfs een kleine misstap kan de sigaarrokende jurist nu fataal worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten