Van der Steur krijgt allerlaatste kans van de Kamer

Hij is nog geen jaar minister, maar nu al hangt het politieke lot van VVD’er Ard van der Steur aan een zijden draadje.

In de politiek kan het snel gaan. Nog geen jaar geleden werd hij binnengehaald als een politiek natuurtalent als minister van Veiligheid en Justitie, maar vandaag de dag is hij de schlemiel van het jaar: Ard van der Steur. Geprezen werd hij, om zijn communicatieve vaardigheden, zijn bonhomie en zijn vlotte manier van werken. Maar de haast om professor Maat te lozen toen er – na achteraf bleek, onterecht – iets gebeurde wat de minister niet zinde kostte hem gisteravond bijna de kop:

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is beschadigd na een debat over zijn derde misser in korte tijd. Een deel van de oppositie heeft het vertrouwen in hem opgezegd en vrijwel de hele oppositie wil hem het liefst onder curatele stellen.

De Kamer strafte Van der Steur af omdat hij in de kwestie van MH17-professor Maat meerdere fouten heeft gemaakt. De oppositie houdt het beeld dat hij bewust informatie heeft achtergehouden die slecht uitkwam voor de minister. Maat was het volgens de regels namelijk niet verboden een lezing te houden over de ramp met vlucht MH17 terwijl Van der Steur hem daarvoor wel bestrafte.

Professor kon pas worden vrijgepleit toen hij zelf een rapport overschreef (!) om zijn onschuld te bewijzen. Het hele spiel werd de VVD’er zwaar aangerekend: een motie van wantrouwen van de SP wist Van der Steur echter te overleven: behalve de socialisten stemden alleen de PVV, PvdD en VNL voor. Ruim onvoldoende voor een Kamermeerderheid.

Van der Steur zelf blijft – kenmerkend voor hem – een man van blakend optimisme:

Van der Steur zei na afloop dat het een ’zwaar debat’ was geweest, „maar ik ga met volle overtuiging verder om Nederland veiliger te maken.”

Maar Van der Steurs eigen rooskleurige toekomstbeeld ten spijt: de aasgieren zullen dus de komende tijd het ministerie van Veiligheid en Justitie cirkelen, want zowel de oppositie als de politieke pers ruiken nattigheid. Zelfs een kleine misstap kan de sigaarrokende jurist nu fataal worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. zomaar

  blunder over blunder , leugen over leugen , falen noem maar op , alles is toegestaan binnen dit kabinet .

  zolang deze twee eenheid de boventoon voert in de tweede kamer .

  en tot de nieuwe verkiezingen blijven zij angstvallig hun pluche stoeltjes omklemmen ,en houden zij dit nepparlement overeind .

  toch de schade zal onafzienlijk zijn , die zij ons toebrengen , 3000 ouderen per jaar gaan vroegtijdig dood , omdat er geen opvang meer is voor hen , 100 duizenden lopen aan de voedselbank , honderd duizenden kennen hun lasten niet meer opbrengen , ondanks zij voluit werken , enz .

 2. J.C.

  De meerderheid van de Tweede Kamer laat ook deze falende politicus rustig z’n gang gaan, net zoals zij het lekkende lid laten wegkomen. Zegt veel over de hoederskwaliteit en het eergevoel van de Tweede Kamer.

 3. Ni28

  V.d. Steur krijgt te veel kansen net zoals deze kabinet die al lang weg moest zijn. Je hebt niet zoveel aan een blaffende oppositie met kunstgebit.

 4. nick

  Kijk nergens meer van op, dit kabinet had al 10 tallen keren moeten vallen!! Maar, zoals we allen weten, houden ze angstvallig zichzelf goed vast aan hun goedbetaalde (door ons) stoeltjes. Het maakt gewoon niet uit wat er gebeurd, ze houden dit kabinet er gewoon in omdat we ‘voorzitter’ zijn van de Brusselse bende! Feitelijk schandalig!

  Ik hoop zeer dat ze er heel stevig voor afgestraft worden. VVD, voor hun leugens en bedrog PvdA voor hun falen, bluders en leugens, CDA voor hun hypocriet gedraai evenals CU en bovenal D66. Wat die partij doet is gewoon landverraad evenals wat die malloten van GL prediken.Het is gewoon een pot van hetzelfde. Walgelijk.

  Helaas we moeten wachten, de tijd zit mee, hoe langer ze aanblijven hoe erger het wordt.
  Dat geeft wel kansen, dat moet ik toegeven. Hopelijk heeft iedereen een goed geheugen en houd men de oren dicht voor de leugens en manipulaties die er aan komen, eigenlijk al begonnen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.