Verhaal van D66-opstapper Hachchi wordt nog een beetje raarder: “streeft naar afzien van wachtgeld”

Het verhaal over voormalig Kamerlid Wassila Hachchi van D66 krijgt vandaag een nieuwe episode. ‘Vanuit New York’ laat de ex-politica namelijk weten iets over wachtgeld…

Terwijl Nederland blijft doorspeculeren over het wérkelijke wel en wee van Wassila Hachchi, die vorige week halsoverkop de Tweede Kamer verliet om zich aan te sluiten bij de presidentiële campagne van Hillary Clinton, doet de dame in kwestie ook zelf een duit in het zakje. Er zijn namelijk dingen gezegd over het graaien van wachtgeld, en daar wilde ze zelf ook wat over opmerken:

In een verklaring laat ze weten ernaar te streven af te zien van wachtgeld. […]

Kamervoorzitter Arib zei daarop dat Hachchi moet uitleggen waarom ze vertrekt. Er bestaan zelfs twijfels over haar nieuwe baan, nadat Democraten niet konden bevestigen dat ze inderdaad voor Clinton aan de slag gaat.

Een vreemd verhaal, zoals driekwart Nederland inmiddels ook zelf al concludeert. Wie zegt er nu z’n – bijzonder goedbetaalde, nota bene – baan op om halsoverkop naar New York te vertrekken, zónder een garantie te hebben dat daar ook een nieuwe arbeidsbetrekking uit voortvloeit? Zeker de functie van Tweede Kamerlid biedt je de gelegenheid om die baan zo lang mogelijk aan te houden, letterlijk tot en met het moment dat je een nieuw arbeidscontract tekent. Waarom dan die haast? Waarom jezelf in de zekerheid storten?

Maar Wassila heeft haar zetel dus opgegeven nog vóórdat ze in het vliegtuig naar New York stapte, met alle risico’s en potentiële gevolgen van dien. Want als Team Hillary nu toch besluit niet in zee te gaan met de D66’er, dan belandt ze tussen wal en schip. Of, liever gezegd, op wachtgeld. Er zijn maar weinig mensen die echt schaamteloos en zonder enige gewetenswroeging wachtgeld kunnen aannemen als ze zichzelf in zo’n situatie hebben gebracht.

Zoals het hier dus ook op de redactie al rondzoemde: die Wassila Hachchi zou best nog eens de nieuwe Tara Singh Varma kunnen zijn. Het enige wat men mist om dat nu hardop te zeggen, is bewijs. Maar duidelijk is dat dit zaakje een uur in de wind stinkt. Welke journalist gaat dat kunnen hardmaken?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. M. Brandenburg

  In een verklaring laat zij weten er naar te streven af te zien van haar wachtgeld…..

  Daar is geen streven voor nodig maar een simpele officiele brief waarin zou officieel haar wachtgeld afzegt. Niemand die vervolgens gaat eisen dat zij het wachtgeld moet accepteren.

  Sterker nog, naar aanleiding van die nieuws dient men direct haar te vragen in een ja of nee vraag of zij wil afzien van haar wachtgeld. Zo ja, direct stoppen zo nee, dan publiekelijk vragen om zij haar streven staakt!

 2. V.K.

  -Ik weet niet of zij de nieuwe Singh-Varma is, maar Hachchi dingt zeker mee naar de Singh-Varmaprijs.

  -Voorlopig houd ik het erop dat zij de strijd met Pechtold niet wil aangaan en haar zetel zonder al teveel verzet opgeeft.

  -Ach, natuurlijk wil Arib PVDA weten waarom Hachchi haar zetel opgeeft.De koning van Marokko wil alles weten.

 3. Seneca

  Arib wenst dat haar landgenoot ene Hachchi eventjes komt uitleggen waarom zij zomaar met de noorderzon verdwijnt. Haar streven is fraai, maar de werkelijkheid is: 3 jaar lang wachtgeld incasseren. Arib wilt weten hoe zij dit doet, dan kan ook zij met 3 jaar wachtgeld naar haar vaderland Marokko vertrekken.

 4. Ni28

  Antilliaanse graaimethoden?

 5. Wachteres

  Het zou mij niet verbazen als zij in Syrië zit. Natuurlijk als sociaal werkster, dus met goede bedoelingen.

  Zoiets zou ik D66 nu echt gunnen.

  1. toetssteen

   @Wahteres
   Dat geloof ik nu weer niet. Op de een of andere manier krijg ik het idee dat er een fitty is geweest tussen haar en Pechtold. Gewoon een gevoel, dus ik kan er finaal naast zitten.
   En begrijp me goed, ik heb niets met deze ambtenaar (ex) bij de marine, want gekker heb ik het nog niet gezien, maar er wringt iets. Gnah en dan Arib die opheldering eist, alsof dat háár taak is.

   1. Wachteres

    Ik denk het ook niet, Toets. Maar dat zou D66 wel in de problemen brengen..

 6. J.C.

  Bij Rehwinkel (Burgemeester Groningen/PvdA) was er destijds ook al zo’n geharrewar.

  De extra voordelige wachtgeldregeling voor politici is er, omdat een politicus van de ene op de andere dag weggestuurd kan worden (voorbeelden: kabinet valt, nieuwe verkiezingen, motie van wantrouwen krijgt meerderheid Tweede Kamer).

  Nou als ik zie hoe matig en meer dan eens zelfs destructief Rutte II en de 138 acteren en toch op het pluche kunnen blijven plakken, valt het met dat onzekere nogal mee. Kortom de extra voordelige wachtgeldregeling voor politici is niet meer van deze tijd, gauw gelijkschakelen aan de WW regeling voor Jan met de Pet.

 7. Geah

  Niet normaal! inteelt laat zijn sporen na…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.