Waar is fatsoenlijk rechts gebleven?

De VVD is verlinkst, de PVV is onfatsoenlijk, en VNL is klein. Waar is fatsoenlijk rechts gebleven?

Gerry van der List stelt een bijzonder goede vraag: waar kunnen ‘fatsoenlijk rechtse mensen’ tegenwoordig nog terecht? Hij maakt duidelijk dat VNL, van Joram van Klaveren, een prima partij is, maar helaas, die club staat nu op nul zetels in de peilingen. Daar komt bij dat ze daar weer een nieuwe lijsttrekker nodig hebben. Mogelijke kiezers moeten eerst maar afwachten wie dat wordt.

Met andere woorden, er bestaat gewoon wat onzekerheid over die club, wat er ongetwijfeld de reden van is dat VNL nog niet zo groot is als de partij zou kunnen zijn.

Want fatsoenlijk rechts heeft geen enkele andere partij waar men zich thuis kan voelen:

De VVD heeft te maken met allerlei affaires. Afgelopen week nog moest Ard van der Steur bijvoorbeeld voor de derde keer in zijn korte loopbaan als minister van Veiligheid en Justitie door het stof omdat hij de Tweede Kamer niet goed had geïnformeerd. Bovendien zijn de liberalen al jaren bezig met concessies doen aan de PvdA in een ideologisch problematisch verstandshuwelijk en worden zij geleid door een weinig beginselvaste pragmaticus die deelnemen aan de regering een stuk belangrijker vindt dan het varen van een rechte koers.

En over de PVV schrijft Van der List:

Het uitwijken naar de PVV als alternatief voor de zwalkende VVD moet voor een aantal liberalen een brug te ver zijn. Het is goed mogelijk om Geert Wilders te prijzen, omdat hij met gevaar voor eigen leven zijn denkbeelden uitdraagt en sommige problemen duidelijk scherper ziet dan collega’s. Tegelijkertijd moet helaas worden vastgesteld dat de PVV-leider de grenzen van de betamelijkheid blijft overschrijden.

En dat is het probleem dat rechts Nederland nu al enige tijd heeft. Op dit moment zeggen veel van dit soort liberalen weten dat ze mogelijk op de PVV gaan stemmen, maar de kans is groot dat ze zich daar in het stemhokje toch niet plezierig bij voelen. Maar wat dan? Toch maar weer de VVD? VNL? Of kan het CDA profiteren van de rechtse verdeling? Als Maxime Verhagen het daar nog voor het zeggen had zou dat vrijwel zeker zou zijn — of zelfs Jan Peter Balkenende – maar nu is hebben veel mensen het gevoel dat de Ruth Peetooms van de wereld toch te veel invloed hebben bij de christendemocraten.

Kortom, fatsoenlijk rechts is op dit moment een weeskind.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Krijgsman

  Een goede vraag: een fatsoenlijk mens kan onmogelijk op de PVV stemmen en de VVD zwalkt van rechts-liberaal naar onfris-ruikend rechts. VNL lijkt me niet serieus te nemen en het CDA is links noch rechts.

  Misschien moeten fatsoenlijke rechtse mensen zich eens de vraag stellen of ze niet veel beter thuis zijn bij D66, GL of de PvdA. In die partijen staat het fatsoen niet zo akelig onder druk.

  1. Terzo

   Dat jij geen clown wordt joh gezien je laatste alinea.

  2. J.C.

   @Krijgsman

   Dat je bij het woord fatsoen nou net die drie partijen (D66, GL, of de PvdA) moet noemen. Hij is leuk, dat moet ik toegeven.

   1. Wachteres

    Wel wel, het ‘meest onfatsoenlijk stuk vreten’ op deze site – Simon dus – leest anderen de les over fatsoen. Je moet maar durven.

    Niet dat het me verbaast, de zelfkennis van links – na jaren van zelfverheffing – is nul komma nul. En Simon spant wat dat betreft de kroon.

    Je zou er hard om kunnen lachen, als het niet zo triest was.

    1. Krijgsman

     Wachteres weet heel goed wat fatsoen is. Ze stemt op Geert Wilders.

     Nou dan!

 2. V.K.

  -Tsja, waar is fatsoenlijk rechts gebleven.

  http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1603126.ece

 3. van Urk

  Voor de fatsoenlijke mens is er anders nog wel een echte fatsoenlijke rechtse partij te vinden die al meer dan 90 jaar bestaat, no nonsens politiek bedrijft en weinig schandalen aan zijn broek heeft gehad.

 4. J.C.

  Wordt het zeggen van de waarheid tegenwoordig onfatsoenlijk gevonden? Zegt veel over degene, die dit beweert.

  Ik blijf PVV stemmen.

  1. van Urk

   Beste J.C. u heeft gelijk maar misschien heeft het meer te maken op de manier hoe Wilders de waarheid naar voren brengt wat sommigen niet netjes vinden en die partij daarom niet fatsoenlijk vinden. Persoonlijk vind ik het wel vermakelijk hoe hij tekeer gaat tijdens het vragenuurtje of bij een debat waarin hij met lachwekkende opmerkingen naar voren komt of benamingen waarvan je denkt, hoe komt ie er toch op. Geen wonder dat sommigen hem een clown van de tweede kamer noemen.

   1. vigilante

    Besef wel dat de ”botte” uitspraken van Wilders bewust zijn uitgedacht.
    Dit is helaas de enige manier om door de onfatsoenlijke politicor brei te breken.
    De kamer/msn moeten vroeger of later wel meegaan, en dat is nu gaande.
    Ze trekken hun keuteltjes al in,daarna is er nuance mogelijk.
    Arib als voorzitter=de laatste stuiptrekkingen.

    1. Krijgsman

     Vigilante is in elk geval tot het inzicht gekomen dat de uitspraken van Wilders bot en provocerend zijn. Dat lijkt me wel het minste wat je er van kunt zeggen.

  2. Krijgsman

   Wilders wordt niet verweten dat hij liegt maar dat hij onverantwoordelijke waanzin uitbraakt.

   1. Wim

    Dus hij moet meer liegen. Weet jij nog wel wat voor onzin jij uitslaat hier.

 5. CJD

  In feite heeft links in Nederland het zelfde probleem maar daar zit het probleem niet dat er niet genoeg partijen zijn maar juist dat er teveel zijn.

  Voor linkse Nederlanders zijn er 4 partijen om uit te kiezen:

  PvdA: Mensen die links zijn hebben de zelfde (of meer) reden als rechtse mensen hebben met de VVD of niet meer op deze partij te stemmen. Dit kabinet voert namelijk helemaal geen links beleid uit maar guur rechtse en neoliberale beleid. VVD en PvdA waren in 12012 bijna even groot. Beide partijen zijn in populariteit behoorlijk gezonken al heeft de VVD lang niet zoveel verloren als de PvdA. Linkse kiezers zijn deze partij beu en zoals Krijgsman zei is deze partij tegenwoordig zelfs een overweging voor “fatsoenlijk rechts” waar hij zichzelf ongetwijfeld toerekent

  Groenlinks: Is geen volkspartij maar een elite grachtengordel partij maar weinig linkse kiezers zich echt mee kunnen identificeren. Daarnaast is hun neoliberalisme en de opkomst van de Partij voor de Dieren een reden geweest voor vele groene diehards om deze partij te verlaten

  SP: Ook deze partij heeft een probleem om linkse stemmers aan te trekken. De SP is verdeeld door twee prominente vleugels: Een sociaaldemocratische vleugel en een Marxistische. Daardoor heeft deze partij een grote identiteit probleem, want wat is hun verhaal? Willen ze regeren of de eeuwige linkse protest partij blijven? De pragmatische vleugel waar Emile Roemer bij hoort heeft het momenteel voor het zeggen en daardoor hebben veel socialisten het gevoel dat de SP net als de PvdA hun ideologische veren afschudt.

  PvdD: Een partij met een heel duidelijk en consequent verhaal maar voor velen te klein, radicaal en single issue om op te stemmen.

  Links is en blijft dus verdeeld

  1. V.K.

   -@CJD,

   -Kan je me ook vertellen waar je als (kleine) middenstander je toevlucht moet zoeken?
   -Behalve belastingsverhogingen gaat de VVD ook lekker mee in al die regeltjes welke voor de uitvoering daarvan het mkb ook de rekening krijgt gepresenteerd.

 6. Ni28

  Van der List heeft gelijk. Als je in Nederland niet links of centrum wilt stemmen is er eigenlijk geen keuze.

 7. halo1

  Ik erger me dood aan dat gezever over “”fatsoen””..eens een burgerlijk begrip ..nu gekaapt door de linkse maffia. Je kan niet “”fatsoenlijk”” zijn in veel situaties.. dan ga je de boot in, denk aan oorlog (hij of ik), het slachthuis (morgen geen eten!), asiel-eisers (morgen wellicht in je huis). Het leven is strijd.. en dat is van-je-afslaan,net zoals met vliegen..ben je daar te decadent voor dan ben je.. links! Juist het “onfatsoenlijke”van de PVV spreekt mij bijzonder aan…ik verafschuw dat hypocriete linkse gekwijl….

  1. Krijgsman

   Ik kan me voorstellen dat een extreemrechtse tokkie doodziek wordt van dat gezeur over fatsoen.

   1. halo1

    Daarom staat rechts ook altijd op achterstand..de meeste mensen willen natuurlijk lief, aardig en sympathiiek zijn.. maar het leven vereist nu eenmaal anders. Wel vind ik dan dat alles zo min mogelijk onsympathoiek moet verlopen.. maar zonder..kan m.i. niet. Ik zou ook het liefst alle vluchtelingen willen helpen..maar dan ben ik zelf de klos..moet wellicht mijn mooie vrijstaande huisje “”delen”” met een armoedzaaier..geen trek in dus.

    1. Krijgsman

     Als je het verschil tussen fatsoen en onfatsoen niet doorgrondt is het voorstelbaar dat je fatsoen gelijkstelt met lief, aardig en sympatiek.

 8. Svetlana

  fatsoenlijk rechts bestaat niet

  1. vigilante

   U slaat de spijker op z’n kop.alleen links is fatsoenlijk.
   Met als klapper, internationaal socialisten en afa’s,die zijn zo fatsoenlijk dat je gerust heilig mag noemen.
   Zelf draag ik in het midden.

   1. Julius

    Fier en recht overeind mag ik aannemen vigilante.

   2. van Urk

    Even een korte definitie van links en rechts politiek: Linkse partijen vinden dat de overheid de zwakkeren in de samenleving moet beschermen. Ze zijn voorstander van een actieve overheid. Rechtse partijen daarentegen menen dat de overheid zoveel mogelijk moet overlaten aan het particulier initatief. Links is progressief: vooruitstrevend, Rechts is conservatief: behoudend. Rechts staat voor conservatieve waarden op religieus en etnisch vlak. Rechts wil vasthouden aan traditionele waarden en normen. Rechtse partijen leggen de nadruk op wat er al bereikt is en houden daar aan vast. Veranderingen moeten langzaam worden doorgevoerd. Rechtse partijen vinden dat de persoonlijke en economische vrijheid behouden moet worden. De overheid moet zich niet veel met de burgers bemoeien, vinden zij. In de samenleving moet iedereen voor zich zelf kunnen zorgen. De rol van de overheid is beperkt tot beschermer van de vrijheid. Rechtse partijen zijn onder andere de VVD, PVV en de SGP. Links is voorstander van meer gelijkwaardigheid, een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht, bescherming van de zwakkeren in de samenleving, niet teveel geld uitgeven aan verdediging(een klein leger) maar wel meer geld naar ontwikkelingshulp en een actieve rol van de overheid. Linkse partijen zijn o.a. de SP, GL,PvdD, PvdA. D66 wordt tot centrumlinks gerekend. De CU is in sociaal en in economisch opzicht linkser dan andere confessionele partijen, maar ten aanzien van gezag en normen en waarden eerder rechts. Daarom is het niet eenvoudig om de CU in het links-rechts schema te plaatsen.

    1. CJD

     Een goede opsomming Urker alleen wat betreft D66 ben ik het niet met je eens. D66 wordt hier op deze webblog onterecht als een linkse partij gezien ondanks het feit dat het een partij is die duidelijk pro vrijemarkt denkt en geen voorstander is van een grote overheid. Op sociaal/conventioneel gebied is deze partij links idd. Beetje de tegenovergestelde van de CU zegmaar

     1. van Urk

      D66 is een sociale(links) liberale partij die een duurzame, democratische samenleving wil gaan opbouwen waarin de mens zich ontplooit in solidariteit met anderen. De VVD is in tegenstelling van de D66 weer een conservatieve(rechts)liberale partij.

 9. toetssteen

  V.d. List, Winston Churchill was ook niet bepaald een voorbeeld van elegantie in zijn spreken, maar had hij ongelijk? Dacht ’t niet! De mensen moeten eens wakker worden en stoppen met zeuren over de toon en gaan voor de inhoud. Anders is er een tweede Churchill nodig om een nieuwe Chamberlain zijn puinhopen op te ruimen.

  1. Krijgsman

   Het probleem van de bizarre uitspraken van Wilders is niet de toon maar de inhoud. Alleen mensen met bedgrip voor de rechtsstaat kunnen dat zien. Daartoe behoort de heer Toetssteen niet.

 10. Arno

  Fatsoenlijk rechts is met Pim Fortuyn gedood en begraven door die zeer fatsoenlijke linkse rakkers !
  Niet willen leren van een fatsoenlijke man, dan maar niet meer fatsoenlijk en via recht voor je raap zoals Wilders doet.

  1. toetssteen

   @Arno
   Fortuyn werd op dezelfde wijze weggezet. Zelfs als een Pieter Omzigt een eigen partij zou beginnen ter rechterzijde, zal men daar net zo op los gaan. Het gaat immers al lang niet meer om argumenten, maar om het ontkennen van de waarheid. (het eigen ongelijk erkennen)

  2. Krijgsman

   Fortuyn maakte zich schuldig aan hoerenbezoek met wel heel erg jonge jongens, was een politieke charlatan en zeer onbeschoft in de omgang.
   Hij werd niet door ‘links’ vermoord maar door een verwarde veganist met teveel liefde voor diertjes en piertjes.

   De bijdrage van Arno is wel zeer onfatsoenlijk omdat hij ook wel weet dat hij leugenachtig lastert.

   1. CJD

    Ik ben absoluut geen fan van Fortuyn krijgsman maar jouw argumentatie getuigt hier ook absoluut niet van fatsoen. Wat maakt het hem tot een goede of slechte politicus wat hij in zijn privé sfeer deed?

    Zolang die jongens meerderjarig waren en daar ga ik wel van uit is er niks aan de hand

    1. Krijgsman

     Het is algemeen bekend dat hij het met Marokkaanse jongetjes deed, maar ik duidde ook op zijn botheid in de omgang en zijn laster jegens collega politici.

     1. vigilante

      Graag wat feitjes over die schandknaapjes graag!
      Smeuïge waarheden,daar kunnen wat mee.

    2. toetssteen

     @CJD
     Was in darkrooms en om daar binnen te mogen moet men achttien zijn. Nee, het is niet mijn idee, maar ik vind wel dat leugens niet kunnen.
     Ik weet dat het niet uw argument was, maar degene die voor de weet ik hoeveelste keer botweg liegt.

     1. Krijgsman

      De heer Toetssteen weet beter maar wil het er liever niet meer over hebben.

      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2005/12/pim_was_een_pedo.html

    3. Svetlana

     Ik vind nogsteeds dat Volkert v d Graaf een standbeeld verdient

     1. halo1

      Ja..Svetlana.. het valt me mee/tegen dat Volkert nog niet omgelegd is..nog een standbeeld-verdiener..

     2. halo1

      Ja Svetlana.. je hebt geluk dat Volkert nog niet is omgelegd… dat zou nog een standbeeld-verdiener erbij zijn..

     3. toetssteen

      Svetlana
      Uhuh, naast het standbeeld van B. Gerards? Overigens het Geen Stijl artikel knalde er naast. Dat sommigen achttien bezien als minderjarig, tja, blijkbaar ligt dat dan weer anders als het om hetero relaties gaat.
      Als/indien, men ooit zou hebben kunnen bewijzen dat Fortuyn minderjarigen (onder de 18) misbruikte, dan had vdGraaf niet hoeven te schieten, dan was een proces afdoende geweest.

      Overigens, het is zeker een groot gemis dat Krapuul de reactie mogelijkheid heeft gesloten.

    4. V.K.

     -@CJD,

     -Simon op fatsoen aanspreken??

     -Ik weet niet wat Foruijn in de prive-sfeer deed, maar deze man zat wel te rooskleurig over Brongersma te schrijven, dus niks prive.
     -Tijdens de kampanje van Foruijn wees iemand mij, of vertelde mij over dit artikel en verwonderde, of toch niet, zich erover dat dit nooit door journalisten/politici werd opgepikt om hem er eens publiekelijk goed over te doorvragen.
     -Na ja, de PvdA toen ook al verrot tot op het bod keek wel 10 maal uit om Fortuijn door te zagen over deze liefde voor Brongersma.

     -Anyway, stukje van Heldering wat misschien verklaart dat Fortuijn postuum werd getrakteerd op zwartmaken, waarbij de PvdA zich in de handen kan wrijven dat hij zich niet kon verdedigen.

     http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Heldring/980508.html

 11. Ad77

  Ik heb er alle vertrouwen in dat VNL dit jaar verder zal groeien en dat er een geschikte Lijsttrekker zal komen. VNL is gezien haar partijprogramma de enige rechtse politieke partij van Nederland. Rechts Nederland kan met het VNL programma haar vingers aflikken. Daar komt ook nog eens bij dat bijvoorbeeld Joram van Klaveren een getalenteerde debater is die op nette wijze en ook inhoudelijk op onderwerpen en actualiteiten kan ingaan. Zie het programma Oog in oog npo 1 of onlangs het interview dat Jan Roos had met Van Klaveren bij Geen Stijl. Het is gewoon goede en fatsoenlijke politiek meer kan er niet van maken. Ik hoop dat VoorNederland veel zetels mag halen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.