Heb je een Android? Let dan op, want dit bericht kan dan alles op je telefoon wissen!

Mensen met een mobiele telefoon met Android opgelet: er gaat momenteel een bericht rond dat je hele apparaat leeg kan halen.

Alhoewel mobiele telefoons vaak veilig worden geacht voor gevaren van buitenstaanders is helaas het tegenovergestelde waar. Specifiek gebruikers van telefoons met daarop het Android-besturingssysteem moeten opletten, want momenteel gaat een bericht rond dat potentieel je hele telefoon kan wissen.

Veiligheidsbedrijf Heimdal waarschuwt mensen over de hele wereld voor het volgende bericht:

You have received a multimedia message from +[landcode] [nummer afzender] Follow the link http: //www.mmsforyou [.] Net / mms.apk to view the message.

Het bericht wordt via sms gestuurd, en lijkt erop te wijzen dat je een filmpje mag gaan kijken op de genoemde link. Maar die URL leidt vervolgens niet naar een videowebsite. In plaats daarvan installeer je allemaal ongewilde troep op je telefoon.

Sterker nog, dit is wat er gebeurt, aldus Heimdal:

Je opent een gat in de beveiliging van je Android telefoon. De virusontwikkelaars kunnen je in de gaten houden en controleren als ze willen. Ze kunnen stiekem sms-berichten sturen naar nummers waar je voor moet betalen en daardoor je telefoonrekening flink laten oplopen. Ze kunnen je bankrekeningen hacken en aankopen doen bij webshops. En uiteraard kunnen ze al je foto’s, al je berichten en al je opgeslagen wachtwoorden raadplegen. Yikes!

1024px-IPhone_Release_-_Seattle_(keyboard)

Kortom: ze kunnen eigenlijk alles doen met je telefoon wat ze maar willen. Let dus goed op, want met dit virus ben je goed zuur.

Wat je er tegen kan doen? Eenvoudig. Installeer een virusscanner-app op je telefoon, en open sowieso geen verdachte berichten. Stel bij Instelligen -> Beveiliging ook in dat apps van onbekende bronnen niet zomaar geïnstalleerd mogen worden. Met die drie voorzorgsmaatregelen heb je de kans al flink verkleind dat je te maken krijgt met zo’n angstaanjagend virus.

Dit specifieke gevaar is vooral gericht op Android-gebruikers. iPhone-gebruikers ontspringen voor nu dus de dans, maar ook zij moeten op hun hoede blijven. Er zijn namelijk genoeg gevaren in de boze buitenwereld die Apple-telefoons finaal om zeep kunnen helpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.