Heb jij thuis een kat? Dit is waarom je dan dringend moet stoppen met roken

Veel rokers zijn ook kattenliefhebbers. Ik bedoel: wat is er aangenamer dan zo’n warm spinnend beest op schoot terwijl je zelf nog een trekje neemt? Welnu: dat is dus eigenlijk helemaal niet aangenaam. Sterker nog: het is heel erg slecht. Wij zullen je uitleggen waarom.

De meeste rokers zullen het niet snel beseffen, maar het opsteken van een peuk in huis is niet alleen slecht voor jezelf. Nee, als je een kat hebt is het opsteken van sigaretten minstens zo slecht voor hen. Katten die het eigendom zijn van rokende mensen hebben maar liefst 50% meer kans om kanker te krijgen dan katten die wonen bij een niet-roker.

Meeroken is namelijk niet alleen een fenomeen dat werkt bij mensen onderling: katten kunnen immers ook longkanker krijgen, en dus ook katten zijn gevoelig voor het rookgedrag van hun naasten. De gezondheidsorganisatie Truthorange benadrukt dat nog maar eens in hun nieuwste filmpje:

Maar katten kunnen nog veel meer nare aandoeningen overhouden aan het gerook van hun baasjes. Dierenarts Natasja Vodegel van Kattenkliniek Felicare legt het uit:

“Meeroken heeft voor katten dezelfde gevolgen als voor mensen. Dus ze kunnen luchtwegproblemen krijgen. Katten kunnen ook astma hebben. Ze krijgen het dan benauwd en gaan hoesten, dat is een veel voorkomende klacht bij katten.”

Let er dus op, zou ik zeggen. Want het zou toch zonde zijn als die arme huisdieren moeten lijden onder de keuzes van hun baasjes…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.