Knettergekke peilingen voorspellen spannende avond voor Republikeinen in South Carolina

Over pakweg een halve dag weten we waarschijnlijk welke Republikein de primary van South Carolina heeft gewonnen. Wordt het Trump, Cruz of toch Rubio?

Vandaag gaan in de Amerikaanse staat South Carolina de kiezers naar de stembus, om te kiezen welke Republikein er volgens deze zuidelijke staat mag gaan strijden om het presidentschap. Peilingen geven een instabiel beeld aan. Een Wall Street Journal-poll van gisteren gaf aan dat Donald Trump weliswaar bovenaan staat met 28%, maar op slechts 5 procentpunten afstand gevolgd wordt door de Texaanse senator Ted Cruz.

De meeste andere peilingen hebben Trump ver boven de 30, en Ted Cruz net onder de 20.. op minder dan een procent gevolgd door Marco Rubio, die hersteld lijkt van z’n “robotblunder” in een debat twee weken geleden. Sommige peilingen hebben Rubio zelfs op de tweede plek, zoals de American Research Group en de Augusta Chronicle. In die laatste peiling staat Rubio maar drie procent achter op Donald Trump, wat binnen de foutmarge ligt. Rubio kreeg deze week ook een ondersteuningsverklaring van de populaire gouverneur van South Carolina, Nikki Haley. Ook dat zal hem zeker niet in de weg zitten.

Realistisch gezien kan een overwinning van Trump, Cruz óf Rubio in South Carolina dus niet worden uitgesloten. De spanning is dus om te snijden. Kijken dus, vanavond!

Ook interessant om in de gaten te houden: Jeb Bush is all-out gegaan in de staat, en heeft z’n hele familie campagne laten voeren voor hem. Als hij ondanks deze troefkaart geen goede finish neerzet, is z’n campagne dan écht dood. Erop of eronder dus, voor de geplaagde oud-gouverneur die door Donald Trump als “low energy candidate” is weggezet.

Overigens gaat het niet alleen spannend worden in South Carolina: de Democraten mogen naar de stembus in Nevada. Hillary Clinton ligt daar in moeilijk te peilen caucussen voor op Bernie Sanders, maar de voorsprong is flinterdun.

Als Sanders wint zal bij het Democratische establishment alle paniek toeslaan, want Nevada wordt door het kamp-Clinton al maanden opgevoerd als een ‘firewall’. Tuurlijk, Sanders doet het leuk in early voting states Iowa en New Hampshire, was de gedachte, maar zodra het Westen en het Zuiden aan stemmen toekomen bakt de socialistische senator er niks meer van. Een overwinning in Nevada kan die theorie bij het grofvuil parkeren.

Wie vanavond dus niet kan slapen en spannende tv wilt, raad ik aan om via CNN of via een online livestream van Fox News de uitslagenavond te kijken. De uitslagen kunnen namelijk nog weleens een bijzonder grote impact hebben op zowel de Republikeinse als de Democratische race.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Krijgsman

  Ik had Rubio, eerlijk gezegd, ook al afgeschreven maar het zou voor de GOP wel heel erg fraai zijn als hij toch nog in een race met Trump terecht komt. In dat geval zal Trump verliezen en dat is slecht nieuws voor Hillary.

 2. CJD

  Als Rubio en Clinton winnen zal dat betekenen dat een groot deel van zowel de democratisch als republikeinse achterban niet naar de stembus zullen gaan in november. Net als Nederlanders zijn Amerikanen ook zat van de establishment en dan komt in de Amerikaanse politiek ook nog de achterlijke “two party system” bij.

  Stel je voor dat het in Nederland alleen maar tussen de PvdA en de VVD zouden draaien. Nou dan wist ik het wel, dan bleef ik thuis

  1. cmsuijkerbuijk

   @ CJD
   Een serieuze vraag: “dan komt in de Amerikaanse politiek ook nog de achterlijke “two party system” bij.” Is dat wettelijk zo geregeld, of is dat in de loop der tijd zo gegroeid? Ik mee namelijk te weten, dat ook onafhankelijke kandidaten wel eens een gooi naar het presidentschap hebben gedaan.

 3. V.K.

  -Uitslag S. Carolina

  -Trump wins.

 4. DeKadt

  Ik heb vanaf het begin, en dat is eigenlijk al een hele poos, Trump niet alleen als de frontrunner gezien van de GOP maar ook als de nieuwe president. Menigeen gelooft nog steeds de media en de sliert policor die daar achteraan glibbert, w.o. in Nederland de NOS verslaggevers, die de grootste kletsmajoren en verdraaiers zijn die ik ooit heb meegemaakt. Zelfs de opkomst van Fortuyn kan daar niet aan tippen. Die gasten hangen de kijkers en luisteraars een sprookje voor. Trump staat voor revolutie in de VS, zo simpel is het. Een politieke revolutie. Mensen zijn de huidige POLITIEKE kaste helemaal zat. Ook bij de Democraten trouwens, ondanks de gigantische machine die de Clintons in stelling zetten.

  Iedereen die de geschiedenis van Trump wil weten moet alleen maar naar interviews van de man zien van de afgelopen 30 jaar op youtube. Wat opmerkelijk is hoe deze man op veel punten zeer consistent is gebleven. Ondanks dat hij politiek redelijk neutraal bleef, zijn zijn commentaren opmerkelijk vergelijkbaar met zijn huidige (natuurlijk veel politieker) retoriek. Nog los dat deze man decennia lang als de ‘golden boy’ van de VS werd gezien en overal, op alle tv programma’s met open armen werd ontvangen. Nu is dat een pietsje anders, nu hij zelf in de politiek zit.

  Het wordt Trump. Bij de Democraten zal desondanks Clinton toch winnen. Maar bij de verkiezingen zal Trump zegevieren. Die man zal de Clinton machine breken. Uiteindelijk vertrouwen veel mensen de Clintons niet meer. Daar kleven te veel schandalen, te veel onduidelijk gerommel en geritsel aan. Ondanks de grote steun van de media, ondanks de demonisering van Trump, ondanks alles, zullen de Clintons het niet redden.

  1. Krijgsman

   Trump is de nachtmerrie van het GOP-establishment, niet alleen omdat het een onberekenbare, rancuneuze en politiek onervaren man is maar omdat ze weten dat hij uiteindelijk geen schijn van kans maakt tegen Clinton. Dit nachtmerriescenario dreigt nu uit te komen en de Republikeinen vrezen terecht in november een landslide voor de Democraten.
   Voor Hillary ziet het er goed uit, Sanders biedt nog wel tegenstand (met een inhoudelijk sterke campagne) maar zal het niet redden.

   Clinton heeft het straks makkelijk in de campagne. Ze kan zich profileren als een souverein bestuurder toe glimlachend toeziet op dolle Trump die zichzelf in het zoeken van de steeds overtreffende trap van botheid, grofheid en agressie zal opbranden.

   1. nogmaals

    @krijgsman
    Typisch voorbeeld van “wensdenken”.
    Uitprinten en aan de muur hangen, dan kun je na 8 november hopelijk nog leren van je eigen fouten.

 5. Jan

  Jen Bush heeft zich teruggetrokken. Het wachten is nu op Kasich en Carson. Daarna zullen Trump, Rubio en Cruz nog dichter bij elkaar liggen. Rubio lijkt weer wat te herstellen na wat mindere weken en blijft favoriet bij de bookmakers.

  Een zege van Trump lijkt de enige kans voor Clinton om te winnen.
  Maar zelfs dat is geen gelopen race. Het zijn beiden kandidaten die bij een heel groot gedeelte van de kiezers erg slecht liggen.

  Michael Bloomberg overweegt nog steeds om als onafhankelijk kandidaat mee te doen. Ook dat kan de race nog mogelijk beïnvloeden.

 6. ceteris paribus

  We spreken hier over wanhopige mensen die hun familie moesten achterlaten in een gruwelijke burgeroorlog en onzeker zijn over de mogelijkheid om zich weer met hun gezinnen te kunnen herenigen.

  Het kan geen kwaad om ons, al is het maar voor een paar seconden, te verplaatsen in de uitzichtloze ellende waarin deze mensen zich bevinden en ons af te vragen hoe wij ons zouden voelen en hoe wij zouden handelen in een dergelijke ellendige situatie.

  1. ceteris paribus

   Excuses, deze bijdrage was bedoeld voor de draad over de ‘ontmoedigingsstrategie’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.