Republikeinse spanning is vanavond om te snijden in New Hampshire: wie wint? Maar vooral: wie wordt tweede?

Vandaag zijn de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat New Hampshire. Het belooft een spannende avond te worden voordat we vannacht te weten komen wie er gewonnen heeft…

De kiezers van het vrijheidsliefhebbende New Hampshire – “Live free or die!” – mogen na vorige week al Iowa naar de stembus te hebben zien gaan vandaag ook eindelijk hun zegje doen in de voorverkiezingsrace voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De vraag bij de Democraten is simpel: Hillary of Bernie?

Bij de Republikeinen is het multiple-choice: nog negen kandidaten zijn in de race. Op wie moet je vanavond extra goed letten? In de eerste plaats Marco Rubio..

Na diens verrassend hoge derde plek in Iowa ging iedereen er eigenlijk vanuit dat Marco Rubio die tweede plek makkelijk in de pocket kon stoppen, maar dat was voordat de Republikeinen afgelopen zaterdag nog eens in debat gingen. Chris Christie – die zelf niet bijzonder veel kans maakt – verweet de senator uit Florida herhaaldelijk niet voldoende bestuurlijke ervaring te hebben voor de klus, en de zoveelste politicus uit Washington te zijn. Rubio antwoordde daarop meerdere keren met exact hetzelfde antwoord over president Obama, waardoor de politicus al snel op een haperende computer begon te lijken. Door de “robot glitch” werd Marco Rubio de grote verliezer van de avond en ruiken andere kandidaten hun kans om zelf het zilver in New Hampshire op te gaan hijsen.

De andere gematigde kandidaten Jeb Bush en John Kasich hebben veel campagne gevoerd in de staat, en hopen dan ook op een goede finish nog vóór Rubio. Ted Cruz is een ultra-conservatieve kandidaat en leek vanwege de gematigde status van Republikeinse stemmers in New Hampshire aanvankelijk een goed resultaat in de ‘Granite State’ wel te kunnen vergeten, maar doordat zijn gematigde concurrenten elkaar allemaal proberen af te troeven zou hij wel eens de vierde hond kunnen zijn die er met het bot vandoor gaat, terwijl de andere drie er om vechten. Vriend en vijand hebben daarbij Cruz’ gedisciplineerde campagne-organisatie geroemd.

Rubio, Bush, Kasich en Cruz gaan dus een zeer spannende avond hebben. Geen van hen verwacht de nummer één te worden, maar allemaal hebben ze redelijke tot goede papieren om de nummer twee te worden, en op die manier hopelijk de media-aandacht op zich te kunnen vestigen.

Maar niet bij iedereen staat de boog bijzonder gespannen. Aan Democratische zijde verwacht iedereen een daverende overwinning voor de democratische socialist Bernie Sanders (verkiezingstracker FiveThirtyEight acht de kans dat hij wint groter dan 99%). Hillary krijgt vrijwel zeker het nakijken.

En gedoodverfde Republikeinse winnaar Donald Trump? Donald Trump blijft natuurlijk gewoon Donald Trump. Op z’n mega-rally’s klopt hij zichzelf opnieuw op de borst, omdat hij een niet te stoppen winstmachine zou zijn. Ook het uitschelden van z’n tegenstanders is nog steeds onderdeel van het programma. Zo was Ted Cruz gisteren ineens een “mietje”:

Het belooft een lange, lange avond te worden…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Krijgsman

  Nu Rubio hoogstwaarschijnlijk uit de race is blijft er geen kandidaat over die Hillary partij kan bieden.

 2. Loki

  Zo, Trump zijn zege is binnen en Hillary ligt knock out in de coulissen.

 3. DeKadt

  Trump blaast de competitie weg. New Hampshire is trouwens een Republikeinse staat dus een makkie.

 4. Krijgsman

  De campagne loopt zoals ik hoopte. Rubio valt af en dat betekent dat de kans groot wordt dat Trump het tegen Hillary moet gaan opnemen: een droomtegenstander voor haar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.