Rutte doet maar weer eens geheimzinnig over kosten koningshuis, dit keer vanwege Gouden Koets

Premier Rutte lijkt er alles aan te doen om de kosten die het koningshuis maakt onder het tafelkleed te vegen.

Blijkbaar is Rutte — een monarchist — ervan overtuigd dat openheid van zaken over de kosten van het koningshuis de populariteit van de koning en koningin zullen verminderen. Hoe anders te verklaren dat hij de kosten die de blauwbloedigen maken continu voor ons probeert te verbergen?

Zie nou dit weer met betrekking tot de Gouden Koets:

Premier Mark Rutte moet de kosten van de restauratie van de Gouden Koets gewoon openbaar maken. Dat zeggen twee staatsrechtgeleerden in het AD. Rutte liet dinsdag weten dat de kosten van de jarenlange opknapbeurt geheim blijven. Het is niet voor het eerst dat de premier zich in de nesten werkt vanwege geheimzinnig gedoe over de financiën van de Oranjes. Met Huis Ten Bosch, paleis Noordeinde en de Groene Draeck ging het ook al mis.

Twee staatsrechtgeleerden leggen uit aan TPO dat Rutte gewoon tekst en uitleg moet geven aan het parlement als het daarom vraagt. Dat klopt natuurlijk: dat noemen we namelijk “ministeriële verantwoordelijkheid.”

Het merkwaardige hieraan is dat het niet de eerste keer is dat Rutte dit doet. Eerder probeerde hij de kosten van de renovatie van Huis Ten Bosch al onder het tapijt te vegen, ‘verrekende’ hij zich vervolgens met een slordige 24 miljoen, en probeerde hij te verbergen dat de nieuwe telefooncentrale van Paleis Noordeinde niet 250.000 maar 750.000 euro kostte.

En dan nu dit.

Rutte heeft een heel serieus probleem: hij houdt informatie instinctief verborgen. Dat is prima als je een dictator bent — zeg, zoals Poetin — maar niet als je de premier bent van een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ni28

  Misschien een parlementaire enquête over de kosten van de koningshuis instellen. Natuurlijk pakt het weer vele malen duurder dan gezegd dat is zeker al bekend. En Rutte liegt altijd dat weten wij al lang.

 2. Pimsch

  laat de koninklijke familie dit bedrag gewoon uit eigen portemonnee betalen.

 3. Anna

  Dit koningshuis kost meer dan Poetin en Poetin moet meer doen dan zwaaien, bijzitten en van briefjes af lezen.

 4. van Urk

  Hij mag van mij gerust geheimzinnig over gaan doen zolang het maar uit zijn eigen zak komt en niet die van de burger.

 5. Wim

  Hoe het ook is, het is ieder geval duurder dan welke attractie dan ook in de Efteling.

 6. nogmaals

  Als Rutte het verdomt om zijn plichten inzake info aan parlement na te komen, moet hij strafrechtelijk keihard aangepakt worden, net als elke andere burger die niet aan zijn verplichtingen voldoet.

 7. Seneca

  Sinds wanneer is Nederland een parlementaire democratie? Nederland is een dictatuur waarbij zo langzamerhand, de stasi praktijken uit voormalig Oost Duitsland, verbleken. Natuurlijk zijn er lieden die dan naar de bekende weg vragen zoals, geef eens een voorbeeld… Die zijn er genoeg als men de ogen opent en zijn oren gebruikt. Die twee zaken, gepaard aan een gezond stel hersens is voldoende om de vuigheid van dit land en Europa te herkennen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.