Toch geen subsidie voor GeenPeil. Worden tegenstanders van het associatieverdrag gesaboteerd?

GeenPeil liep vast in “procedures die tot vertraging, chagrijn en onzekerheid leiden”, en trekt de subsidieaanvraag daarom in.

GeenPeil heeft een radicale beslissing genomen: de organisatie ziet af van overheidssubsidie voor hun campagne over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De beslissing van GeenPeil is opvallend: het was immers de inzet van GeenPeil die een referendum over het EU-associatieverdrag mogelijk maakte. De keuze om af te zien van subsidie voor een campagne over het associatieverdrag zelf, betekent dat GeenPeil 100.000 euro misloopt.

De reden om af te zien van het campagnegeld is volgens de organisatie de enorme bureaucratische rompslomp waar een subsidieaanvraag mee gepaard gaat. Bart Nijman (campagneleider van GeenPeil) schrijft:

“Een aanvraagformulier waarop ruimte was voor 1 ondertekenaar, waarop ze werden teruggezonden omdat er volmachten en bestuursbesluiten hadden moeten worden ingeleverd. Een formulier waarop ruimte is om acht begrotingsregels op in te vullen, waar vervolgens blijkt dat je met gedetailleerde begrotingen en offertes had moeten werken. Een formulier waarop je in een klein vakje het basisplan van je campagne kort uiteen kon zetten, waar achteraf blijkt dat je complete projectplannen had moeten indienen.”

Geenstijl en GeenPeil hebben naar eigen zeggen geen zin om vast te lopen in een moeras van procedures, en heeft daarom besloten om dan maar geen subsidie aan te vragen. Begrijpelijkerwijs leidde die beslissing tot brede verbazing – het is toch zonde om zoveel geld te laten liggen. Joshua Livestro die een campagne vóór het associatieverdrag leidt, en zelf wél subsidie opstrijkt, vindt het maar raar:

De Tweede Kamerfractie van VoorNederland (VNL) verbaast zich ook over de actie van GeenPeil, maar meent juist dat het proces van subsidieaanvragen moet worden versoepeld: als nota bene de initiatiefnemer van het referendum afziet van subsidie, is dat volgens de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren eigenlijk een vorm van obstructie van het democratische proces.

Het moge duidelijk zijn dat het laatste woord nog niet over deze kwestie is gezegd. De handelswijze van de referendumcommissie krijgt in ieder geval veel kritiek, en GeenPeil is er klaar mee. Het initiatief vraagt hun supporters nu om zelf geld te doneren, om zo toch een campagnebudget op te bouwen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Vooral Liverstro heeft natuurlijk boter op het hoofd, met de financiële steun van Soros!
  Uit alles blijkt gewoon obstructie van eurofiele kant, zoals het niet of veel minder plaatsen van stemhokjes, demonisering en opzettelijke desinformatie van het hele referendum, traineren van subsidieaanvragen enzovoort!

  1. Bart

   Helemaal mee eens, veel dubieuzer figuren als George Soros zijn er niet, in de tweede wereld oorlog was hij nota bene een Nazi collaborateur. Hij financiert diverse clubs die als doel hebben om zoveel mogelijk gelukseisers richting Europa te krijgen om zo een nieuwe onderklasse in Europa te krijgen.
   Geen enkel fatsoenlijk mens zo ook maar iets met die smeerlap van een Soros te maken moeten hebben.

   1. V.K.

    -Beste Bart,

    -flikker toch op met je gore lasterpraatjes.

    -Dank je wel.

   2. Beukman

    @Bart
    Soros was 9 toen de oorlog begon, jochie.

    1. Krijgsman

     Waar zou Bart zijn mosterd vandaan halen?

     1. Beukman

      Bij http://whale.to hebben ze de beste mosterd. Daar loopt Bart de deur plat.

     2. V.K.

      -Simon,

      -waar Bart de mosterd vandaan haalt, dat weet ik niet.

      -wel dat hij, net als jij, niet de smaak an sich , maar de herkomst van de mosterd smaakbepalend is.

 2. Krijgsman

  Bij Geen Stijl is het vermogen en het geduld om een paar formuliertjes in te vullen klennelijk beperkt. Eeen meer waarschijnlijke verklaring lijkt me dat ze zich liever niet willen verbinden aan een campagne die ze dreigen te verliezen.

  1. Bart

   Ik blijf me verbazen over de hoeveelheid onzin je elke keer weer weet neer te zetten. Naast dat dit referendum met een zeer grote zekerheid een nee zal opleveren met meer dan 30% opkomst is het ook nog een keer zo dat geenpeil een neutrale campagne voert.
   Maar goed dit is voor jou waarschijnlijk hetzelfde als hogere wiskunde dus verval je zoals gewoonlijk in het plaatsen van dit soort bagger.

   1. Krijgsman

    De bewering dat Geen Stijl neutraal is in deze campagne is wel hilarisch.

 3. V.K.

  -Of het aan te vragen bedrag nou groot of klein is, de procedure voor de aanvraag zal wel min of meer gelijk zijn.

  -Iedereen wordt dan ook geadviseerd om wil je kans maken op wat EU-poet, je een bedrijf in de hand neemt welke hiervoor de expertise in huis heeft.

  -Simon suggereert dat hij de expertise, het vermogen en het geduld bezit om een paar formuliertjes in te vullen.

  -Simon is zo goed dat hij zelfs vrije-tijd overhoud om af en toe wat op de DDS wat neer te plempen.

 4. Beukman

  Tja, zo’n subsidieaanvraag moet uiteraard zorgvuldig gebeuren, juist om te voorkomen dat overheidsgeld wordt misbruikt. Óf de initiatiefnemers van geenpeil hebben hun lagere school niet afgemaakt, óf er zit een luchtje aan hun plannen. Inmiddels is van meer dan 70 anderen de aanvraag goedgekeurd, nog meer zijn er afgekeurd, omdat ze technisch niet in orde waren.

  1. V.K.

   -@Beukman,

   -In jouw bijdrage is niet op te maken over hoeveel mensen er vanwege de te verwachten papieren paarse krokodil er vanaf zien om een aanvraag in te dienen.

  1. cmsuijkerbuijk

   Dat dacht men óók bij het “Grondwet” referendum en oh oh, wat was de teleurstelling groot, toen het tegendeel bleek! En dat zal nú óók weer het geval zijn, want de Nederlander met het hart op de juiste plaats, is het méér dan beu!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.