Tragisch maar helaas onvermijdelijk: Nederlandse F16’s zorgen voor burgerdoden in Irak

Hartverscheurend nieuws uit Irak: Nederlandse bombardementen hebben burgerslachtoffers tot gevolg gehad. Pijnlijk, maar ook ononverkomelijk.

Het is natuurlijk nooit leuk om dit soort berichten te moeten vernemen:

Door Nederlandse bombardementen in Irak zijn mogelijk burgerslachtoffers gevallen. Twee gevallen worden daarom nu onderzocht.

Dat schrijft het kabinet in antwoorden aan de Tweede Kamer. Die stelde maar liefst 246 aanvullende vragen over de uitbreiding van de missie tegen IS. Nederland gaat de extremisten ook in Syrië bombarderen.

Het kabinet meldt dat Nederland tot nu toe 1700 missies heeft uitgevoerd in Irak. Daarbij is 1300 keer een precisiewapen ingezet. In twee gevallen leidde dat dus mogelijk tot burgerslachtoffers.

Maar eerlijk is eerlijk: onvermijdelijk is het wel. Waar gehakt worden vallen nu eenmaal spaanders, en als Nederland niet zou hakken in Irak, zou ISIS nog véél meer burgerslachtoffers maken. Het klinkt cru maar het is wel waar: liever her en daar wat tragische burgerslachtoffers door foutjes van coalitie-F16’s, dan dat ISIS haar opmars tot de poorten van Bagdad kan voortzetten en massa’s burgers onthoofdt, executeert, martelt of anderszins op massale wijze van het leven berooft. Bombarderen is echt duidelijk de ‘lesser of the two evils’.

En verder: dat Irak en Syrië gebombardeerd worden vanwege de aanwezigheid van ISIS is nu eenmaal een gegeven waar Nederland niks aan kan veranderen. Wat Nederland wél kan doen is zoveel mogelijk bombardementen zelf uitvoeren, waardoor schurkenstaten als Rusland het niet hoeven te doen. Als Nederland bombardeert, weet je in ieder geval dat er voldoende onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van burgers en alles op alles is gezet om te vermijden hen te raken. Als in plaats daarvan schurkenstaat Rusland bombardeert, gooit het zonder pardon gewoon zware explosieven op woonwijken waarbij burgerslachtoffers bij bosjes vallen.

Nee, dan toch maar liever wat meer Nederlandse bombardementen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Krijgsman

  Iedereen met gezond verstand kan bedenken dat Nederland honderden burgerslachtoffers maakte in Irak en Afghanistan. Binnenkort zullen de moorddadige bommenwerpers ook de bevolking van Syrië de stuipen op het lijf jagen.

  Je snapt niet waarom die mensen daar wegvluchten.

 2. V.K.

  -Ik heb begrepen dat NLF16 piloten continu in contact staan met de grond en er per situatie wordt bekeken of er gebombardeerd moet worden of niet. Ook heb ik begrepen dat er gewaarschuwd wordt voordat er gebombardeerd wordt.
  -Ach, Samsom Spekman en Asher zullen tzt wel last van gewetenswroeging krijgen, ik weet al naar wie het vingertje gaat wijzen.
  -Laten we rustig het rapport afwachten voordat we beginnen te wijzen naar het leger.

 3. Beukman

  Nederland, Rusland en een paar andere landen schieten Syrië en Irak aan gort om de burgers te beschermen. Die burgers zien dat echter anders, en gaan op de loop, onder andere deze kant op. Die bombardementen doen twee dingen: ze creëren een voedingsbodem voor de uitbreiding van Daesh en andere terreurgroeperingen, en ze veroorzaken vluchtelingenstromen.
  Hoe hypocriet kan de Nederlandse verwende burger zijn om die vluchtelingen tegen te willen houden?

  1. van Urk

   Ach Beukman en Krijgsman, hoe vaak lag Europa in het verleden dan wel niet aan gort door de meest verschrikkelijke grote oorlogen waarvan ook vele burgers door geallieerde bombardementen omkwamen? En ook wij zijn er telkens weer van bovenop gekomen. Van die 1700 missies waarvan er twee gevallen zouden zijn van burgerslachtoffers is in een oorlogsgebied nog “netjes” te noemen. En de Syrische vluchteling hoeft heus geen afstand van meer dan drieduizend kilometer richting ons land af te leggen om zich veilig te gaan voelen. En wie vlucht nou eigenlijk naar het land die juist je eigen land aan gort schiet?

   1. Beukman

    Het punt is, @ Urk, dat die bombardementen juist de voorwaarden scheppen, kort samengevat met “failed state”, waarin terreurgroeperingen kunnen gedijen. Verder zegt Poetin dat hij bezig is Daesh te bestrijden, maar de werkelijke reden is dat het hem politiek beter uitkomt als die andere dictator, Assad, weer de touwtjes in handen krijgt.
    Tja, en vluchten richting de landen door wie je wordt gebombardeerd lijkt me een logische keuze. Je mag aannemen dat die geen bommen op zichzelf gooien.

    1. van Urk

     Dat verhaal begrijp ik Beukman, Maar moeten wij onze piloten die menselijke fouten kunnen maken daar op aanrekenen wat de Russische piloten wel bewust systematisch doen?

     1. Beukman

      @Urk In deze nuance kan ik een eind met je meekomen. Blijft over de vraag of die Nederlandse bombardementen ook maar één zode aan de dijk zullen zetten. Ik ben niet de enige die hier aan twijfelt.

 4. Beukman

  Hier nog zo’n bericht dat ons aan het denken zou moeten zetten: tienduizenden burgers op de vlucht voor bombardementen van de Russen. Fraai voorbeeld van het kind met het badwater weggooien.

  http://www.demorgen.be/buitenland/weer-tienduizenden-syriers-op-de-vlucht-na-hevige-bombardementen-bij-aleppo-b4fb19da/

  1. toetssteen

   @Beukman
   Aldus het SOHR dat in dienst is en betaald wordt door Soros. Een eenmansbedrijf van een man die 16 jaar geleden uit Syrië vluchtte. Assad haat en zijn zogenaamde grondcontacten zijn niet te traceren. Neem alzo maar van me aan dat wat deze kerel niet ten behoeve van anti Assad propaganda uit zijn duim zuigt, afkomstig is van Al Nusra c.s.

   1. Beukman

    Natuurlijk @Steen. Legio zijn inmiddels de berichten over de gevolgen van de Russische bombardementen, maat jij gelooft liever Poetin op zijn staalblauwe ogen als hij zegt dat hij met zijn verfijnde precisiebombardementen geen onschuldigen treft.

    “As many as 35,000 Syrians have amassed along the closed border with Turkey in a desperate attempt to escape their country’s never ending civil war.
    […]
    They fled a Russian backed regime attack on their home city of Aleppo which threatens a fresh humanitarian disaster in the country’s second city.”

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3435145/A-tide-human-misery-35-000-desperate-Syrian-migrants-mass-Turkish-border-try-flee-carnage-home-country.html

 5. The Oracle

  Oom Vladimir heeft het even geprobeerd , om met proppen watten te gooien maar het schoot niet zo op , wat een stom gelul weer van de A.K.A ‘s.
  De gekozen leider van Syrie heeft Oom Vladimir om hulp gevraagd ,en aangezien deze kanjer een hekel heeft om iedere keer door de USA gematigde rebellen ??????? , wat dat zijn weet geen mens trouwens , in de rug te worden aangevallen ,
  heeft Oom Vladimir besloten om , deze geweldige USA rebellen , op iedere 50 meter het graf in te gooien ! , met “gematigde bommen ” eerlijk is eerlijk
  whahahahaha
  Dus als Oom vladimir het nu samen voor elkaar krijg met het syrische leger , de door onze EU vrienden in Turkije , zwaar gebombardeerde Koerden het gat in de grens in het noorden te sluiten , is het helemaal klaar .
  Dan is er rust in Syrie, en krijgen de koerden de helft van syrie
  Iedereen gelukkig, iedereen naar huis, en de USA de tering in !!
  Oekraine mislukt , syrie mislukt , wat is er trouwens wel gelukt bij deze oorlogsveroorzakers 220 oorlogen in 200 jaar
  ONZE BEVRIJDERS !! whahahahahahaha
  Maar moet zeggen dat ik dat voor de oprichters van Isis, Muduhadjien , eigenlijk wel heel leuk vind ,
  p.s. misschien ook wel aardig wist u dat de “gevreesde Osama Bin laden ” gewoon bij de CIA heeft gewerkt .
  Ik zou zeggen Oom Vladimir gooi ze pletter , en als je tijd hebt loop dan ook maar gelijk in Ukraine naar binnen , PROBLEM SOLVED

  Groeten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.