Verliezen we Nederland?

Wat is er nog over van de Nederlandse cultuur? En blijft die bestaan — wat er nog van over is — of komt er een einde aan… ons?

Het is een vraag die veel mensen de laatste jaren heeft bezig gehouden. Triest, maar niet zo gek. Het staat immers vast dat onze cultuur razendsnel aan het veranderen is. Aan de ene kant zorgen de politieke correctheid en het postmodernisme ervoor dat er geen vaststaande waarheden meer zijn, terwijl we aan de andere kant enorme aantallen immigranten naar Nederland halen. Die mensen komen uit een heel andere cultuur die ze vervolgens met zich meebrengen naar ons land.

De altijd interessante Sietske Bergsma (volg haar op Twitter) doet een duit in dit zakje:

De trieste waarheid is dat ze vrijwel zeker gelijk heeft. Er is eigenlijk niets meer over van de Nederlandse cultuur. We willen het niet horen en weten, maar koningin Maxima had het helemaal niet mis toen ze enkele jaren geleden stelde dat er in haar ogen niet zoiets was als een echte “Nederlandse cultuur.” Iedere buitenlander die naar Nederland komt zegt hetzelfde. Misschien dat ze af en toe iets zeggen over tolerantie, maar dat is het dan wel.

Geloof me niet? Kijk maar eens naar onze tradities. Onze oude tradities. Wat is daar nog van over? We verliezen Zwarte Piet zelfs. En alle andere karakteristieken en tradities zijn al lang verdwenen. Juist daarom vinden veel Nederlanders het zo vreselijk om Zwarte Piet óók te zien gaan; het betekent het definitieve einde van onze cultuur. Misschien dat ze zich dit niet bewust zijn, maar onbewust denken ze wél zo.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. halo1

  Verliezen kan je NL volgens mij nooit… het verpesten wel..die “”immigratie”” blijft een levensgevaarlijk risico… op naar 90 % PVV!!

 2. Nicky

  Er blijft weinig van Hollands Glorie over als de Bijbel steeds meer dichtgaat en we Jezus niet meer zien als Deel van Alle Oplossingen. Met als basis; Zijn waarachtige, niet ikgerichte (agape) Liefde!

 3. V.K.

  -Ik denk ook dat onze kultuur niet verdwijnt, we zullen langzaam opgaan in een andere, namelijk de verstikkende islam kultuur, waar men zich niet druk maakt over Zwarte Piet maar over sinterklaas.

  1. Krijgsman

   De angst van V.K. is tamelijk gebruikelijk onder PVV-aanhangers. De oorzaak is een totaal gebrek aan geloof in de kracht van onze cultuur en dat is ook niet zo vreemd: men heeft het contact met de kernwaarden van onze cultuur verloren.

   1. V.K.

    -@Simon,

    -Lees mijn bijdrage eens zonder je witte bril op. Blijkbaar heb jij weinig omgang met de multiculturele wereld om jou heen waar mensen volop met de NL cultuur meedoen zonder deze de buitenwereld op te dringen.

    -Dat jij het elders hebt over een geschminkte Zwarte Piet is stuitend en racsitisch, er simpelweg van uitgaand dat wat onder de schmink laag zit wit is.

   2. Wachteres

    De term ‘de kracht van onze cultuur’ wordt voortdurend gebruikt door iemand die er achter staat dat wij onze cultuur verkwanselen.

    OVERAL waar de islam zich vestigt, krijgt hij meer en meer invloed. Dat is namelijk de opdracht.

    En als iemand niet wil zien dat onze ‘elite’ zich al buigt voor de islam en er in feite doodsbenauwd voor is, dan wordt de uitdrukking ‘de kracht van onze cultuur’ een lachertje.

    Niets wat men zelf wil verkopen blijft bestaan, als er liefhebbers zijn om de boel over te nemen.

    En ja, zoiets is land- en cultuurverraad, daar kun je niet onderuit!

 4. Beukman

  Maxima zei niet dat de Nederlandse cultuur niet bestaat, maar dat *de* Nederlander (met nadruk op “de”) niet bestaat. Vervolgens kreeg ze gans dom Nederland over zich heen, maar ze had natuurlijk wel gelijk. Niks mis mee dat we onderling verschillen.
  Dat zou je ook onze kracht kunnen noemen. Zwarte Piet bijvoorbeeld is niet afgeschaft maar met zijn tijd meegegaan, we waren het eerste land dat het homohuwelijk erkende, en tijdens Koningsdag en allerlei sportevenementen gaan we ultranationalistisch uit ons dak in oranje pakkies. Dat er een paar procent buitenlanders bij is gekomen, gaat daar echt niets aan veranderen. Ikzelf voel me hartstikke Nederlander, en geloof heilig in typisch Nederlandse waarden als tolerantie en opportunisme.

  1. Krijgsman

   Veel mensen die nu roepen dat de Nederlandse cultuur verloedert danwel verdwijnt doelen bij nadere beschouwing vaak op zaken die helemaal niet tot de Nederlandse cultuur behoren.
   Zo meen ik dat humanisme, multiculturaliteit, tolerantie en polderen tot de typische Nederlandse waarden behoren maar dat zijn precies de zaken die worden verworpen door degenen die moord en brand gillen over de vermeende teloorgang van de Nederlandse cultuur. De elementen die ze dan wel willen vasthouden blijken op de keper beschouwd, bepaald geen fraaie, nieuwe denkbeelden die sedert Sint Pim dit land zijn binnengeslopen, zoals het willen beperken van godsdienstvrijheid, het beperken van burgerrechten voor minderheden en een toenemende intolerantie.

   Wil de echte Nederlander opstaan?

    1. Beukman

     @Urk
     Juist! 🙂

   1. Beukman

    @Krijgsman
    Scherp opgemerkt.
    Om in de terminologie van de gebezigde omgangstaal van DDS te blijven: de lieden die deze door jou opgesomde Nederlandse waarden verwerpen, zijn dus landverraders.

    1. Krijgsman

     Ja, de PVV en zijn aanhangers heeft niets met de Nederlandse cultuur te maken. Dit volk verraadt de kernwaarden van onze cultuur en zijn als zodanig ook nauwelijks nog Nederlanders te noemen.
     Het is in dit beeld niet zo vreemd dat men hier de smerige dictator Putin aanmerkelijk hoger acht dan onze democratisch gekozen beatuurders.

     1. Houtlijm

      Putin is geen dictator, hooguit een autocraat. Zijn meerderheid in de Doema beslaat slechts 2,8 % (totaal 238 van de 450 zetels = 52,8%). De overige 212 zetels zijn verdeeld onder drie overige partijen (Communistische Partij, Rechtvaardigheids Partij en de Liberaal Democratische Partij). Niks afwijkends dus t.o.v. onze ‘democratisch’ gekozen bestuurders. En in ieder geval diverser dan in Amerika, waar in principe slechts een tweepartijenstelsel funktioneert.

     2. Krijgsman

      “Putin is geen dictator, hooguit een autocraat”

      Houtlijm probeert het een beetje te verzachten. Deze autocraat voert nu de tactiek van de verschroeide aarde uit in Syrië om zijn vriend, de wellicht nog smeriger autocraat Assad, te steunen in de omvangrijke genocide op het Syrische volk.

      Dit soort types zijn erg populair bij het PVV-volk die de eigen democratisch gekozen bestuurders haten.

    2. toetssteen

     http://gallery.mailchimp.com/d0e55f3197099944345708652/files/RussianLGBTLawWhitePaper.pdf

     Nu de VS nog. Man o man wat een dom geklep dat ik hier mag lezen!
     Rechten hebben, alle rechten, er zijn prima homobars in Moskou, maar niet met de klokken spel lopen slingeren en laat kinderen hun eigen seksualiteit vinden. Stop met dat dwangmatige dat in elk mens een hermafrodiet schuilt, da’s niet waar. Wen eraan en ga niet schreeuwen: discriminazie!
     Dat geldt idem inzake vrouwen. Vrouwen zijn altijd mondig genoeg geweest, maar de Aletta Jacobsen van deze tijd schamen zich voor die overbodige alfa brigade die nu virtueel vozen met de meest onvriendelijke stroming van dit moment geheten islam.
     Mijn vrouw, ex gynaecologe, kan deze vrouwen werkelijk niet plaatsen. Zij is meer het Jacobs type.
     Dat is Nederland, niet die huppeltrutten die in de nastroom van het echte feminisme wat betaald rondkabbelen.

 5. van Urk

  Op Urk als “oer Hollandse” en in de top vijf bijzonderste gemeente van Nederland merk ik daar gelukkig nog niks van. Alleen als je daarbuiten zegt dat je juist van Urk komt met zijn dialect, hoge welvaart, hard werkende mensen, een gevoel van eigenwaarde, gastvrij en koppig,ongedisciplineerd, taai en vasthoudend met de minste criminaliteit, minste werkloosheid, hoogste geboortecijfers en vooral nog steeds trouwe kerkgangers heeft dan liggen de menige reacties alvast weer klaar alsof ik van een ander planeet vandaan kom. En dan snap ik het daarom nu ook wel dat deze mensen niet meer eens weten wat nou echt typisch Hollands is of wat nou echt bij Nederland hoort of was.

  1. Krijgsman

   Toch kun je niet zeggen dat Urk niet mee opstoomt in de vaart der volkeren en in staat is nieuwe cultuurelementen van Nederland op te pikken.

   http://www.volkskrant.nl/archief/coke-op-urk~a741027/

   1. van Urk

    Beste Krijgsman,”In staat is nieuwe cultuurelementen van Nederland op te pikken”. Inderdaad ja en daarom is het zo vreemd en belachelijk dat als men over Urk heeft dat men gelijk opeens aan coke gaat denken en uitgebreid in de media aandacht aan moet wordt besteedt alsof alle lopen Urkers te snuiven en ook het enigste gemeente is waar dat gebeurt terwijl ik er absoluut geen geheim voor hoeft te geven dat alles wat buiten Urk gebeurt net zo goed ook bij ons gebeurt. Als je een christelijke dorp bent dan ben je volgens buitenstaanders wereldvreemd en gek maar als je mee wilt doen met de buitenstaanders dan ben je opeens hypocriet en achterbaks! Je moet het zo zien, of wij twintigduizend Urkers zijn gek of het zijn de overige 16 miljoen medeburgers die waarschijnlijk gek zijn.

  2. Beukman

   Laatste keer dat ik op Urk was, een paar jaar terug, zat ik lang ergens buiten van het zonnetje te genieten. Het was zaterdag laat in de middag (hopend dat m’n geheugen me hier niet in de steek laat). In de verte begonnen de kerkklokken te beieren, en het halve dorp stroomde zondags gekleed leeg om de heilige plicht te vervullen. Het was nu muisstil op straat.

   Een dik uur later stroomden de kerken weer leeg. Een aanzwellend geraas van motoren trok mijn aandacht. Wat gebeurde daar? Het lawaai kwam steeds dichterbij.
   Opeens scheurden hordes jong volk op brommers en aanverwante voertuigen langs me heen richting uitspanningen, waar de muziek alvast omhoog werd gedraaid. Mijn associatie was die met Mad Max. Ik zat precies tussen kerken en kroegen in.

   Er wordt veel gezopen op Urk en ze weten er drommels goed wat er met de witte motor wordt bedoeld. Maar wat zou het ook, het was ze gegund, die hard werkende jongeren hadden hun wekelijkse verzetje ongetwijfeld verdiend.

   In het laatste zonnetje liep ik langs een monument ter nagedachtenis aan vele op zee verdronken vissers, en vroeg me af wat dit in het verleden voor gezinnen had betekend, het ontbreken van de strenge maar rechtvaardige hand van de vaders, verdronken óf veelal op zee, en wat het nu nog betekende. Ik eindigde mijn bezoek aan Urk met een patatje ergens in een snackbar.

 6. Ni28

  Maxima zei het al: de Nederlander bestaat niet!

  1. van Urk

   Ni28, Net als de Argentijn dat voor een groot deel uit Spaanse, Engelse en Duitse import bestaat.

  2. cmsuijkerbuijk

   Ni28
   Néé Ni28, Maxima zei niet de Néderlander bestaat niet, maar dé Nederlander bestaat niet en dat klopt ook. Een Fries is anders als een Limburger. De Groninger is anders dan de Brabander enzovoort. Maar tezamen zijn we wél Nederlanders met vele gedeelde waardes!

   1. toetssteen

    @Suijkerbuijk
    Paar jaar terug stond in in Little India (Singapore). De winkelstraat waar je je nog een beetje waande in hoe het was. Mijn vrouw maakte een foto en mijn zoon, woonachtig in Singapore vroeg: waar maak jij nou een foto van? Ze wees hem naar die enorme kranen die bezig waren nieuwe torenflats op te trekken. Deels waren die betonblokken al verrezen. Ze liet hem zien hoe het zielloze oprees op de achtergrond van het verleden. Hij maakte ook ineens een paar foto’s voor het verleden uit zou zijn gewist.
    Ach zo kun je nu foto’s maken van lege winkels, mensen die de mall wat aanzwabberen. Wat nog leeft zijn de foodcorners en de supermarkets, en de wetmarkets.
    Nieuw winkelcentrum, zo leeg dat je er een kanonskogel door kunt jagen zonder meer te raken dan een winkelruit van een leegstaande winkel.

    Nederland, zelfde verhaal. Heeft niets te maken met, het is een wereldwijd fenomeen. Men is een ander leven gaan leiden.
    Wat ik in Singapore wel zie en dat mis in in Nederland (behalve in de dorpen), is dat men dichter naar elkaar trekt. Lekker met een kamer vol vrienden een feestje bouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.