Wie gaat Iowa winnen? Mijn favoriet: Ted Cruz

Hoewel de Nederlandse media ervan overtuigd lijken te zijn dat Donald Trump vandaag wel even gaat winnen in Iowa betwijfel ik dat ten zeerste.

De Telegraaf beweert bijvoorbeeld dat Trump ruim aan de leiding gaat volgens de meest recente peilingen, en daarmee lijkt het pleit beslecht. Het enige probleem met die peilingen is dat de cijfers voor geen meter kloppen. Zo gaan ze ervan uit dat maar liefst 380.000 Republikeinen vandaag gaan stemmen. Het huidige record is ongeveer 120.000. Daar is een verdriedubbeling.

Zoiets is gewoon niet mogelijk. Ook al niet omdat er niet opeens veel meer geregistreerde kiezers of zelfs maar geregistreerde Republikeinen zijn.

Mensen die mij volgen op Twitter en Facebook weten dat ik betrokken ben bij de grassroots campagne voor Ted Cruz, veruit de meest conservatieve kandidaat van alle Republikeinen in de race. Daarom heb ik contacten met mensen in Iowa zelf.

Zij vertellen me enkele belangrijke zaken:

1. De opkomst zal waarschijnlijk net een beetje hoger uitkomen dan 140.000.
2. Hoewel de peilingen stellen dat 46% tot 48% van de kiezers Evangelicals zullen zijn (conservatieve christenen) geloven zij in Iowa dat dit percentage veel hoger zal liggen, wellicht tussen 55% en 60%.
3. Evangelicals gaan tegenwoordig voor Ted Cruz.
4. Donald Trump heeft geen momentum meer.
5. Ted Cruz heeft veruit de best organisatie die ze ooit gezien hebben in Iowa.
6. De kandidaat die nu opeens in opkomst is heet Marco Rubio, niet Donald Trump.
7. Maar Rubio-kiezers en mensen die Ben Carson steunen (die helemaal is ingestort) zijn relatief gemakkelijk over te halen om alsnog op Cruz te stemmen.

Wat dit betekent? Als we naar de cijfers kijken, het momentum, de moeilijkheidsgraad om Iowa te peilen, en organisatie denk ik dat Ted Cruz vanavond als winner uit de bus komt. Dat gezegd hebbende is Rubio’s momentum echt, waardoor ik er ernstig rekening mee houd dat hij dichterbij Cruz in de buurt komt dan mensen een paar dagen geleden voor mogelijk achtten. Ik kan het me daarom best voorstellen dat Rubio, niet Trump uiteindelijk als tweede eindigt.

Nog een belangrijke opmerking: de campagneleider van Cruz zegt vol overtuiging dat ze Iowa “outside the margin of error” zullen winnen. En de woordvoerder van Marco Rubio kwam gisteren op TV en zei dat hij er ook vanuit ging dat Cruz zou winnen. Een rivaal zegt zelden dat een ander wint… en een kandidaat zelf zegt zelden dat hij zeker weet dat hij wint… tenzij interne peilingen aangeven dat het bijna kat in het bakkie is.

Wel een voorbehoud: het is altijd erg lastig om te voorspellen wat er gebeurt in Iowa omdat heel veel kiezers pas op het laatste moment besluiten op wie ze stemmen. Elke minuut telt dus… en alles kan op het allerlaatste moment nog veranderen.

Maar nee, anders dan de Nederlandse media geloof ik niet dat Trump gaat winnen. Cruz is in mijn ogen de favoriet, en Rubio een gevaarlijke outsider.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Krijgsman

  Ik hoop toch dat Trump vandaag een goede start maakt en Iowa wint. Cruz en Rubio maken niet veel maar toch meer kans tegen Hillary en ik mik op een landslide voor de Democraten.

 2. M. Brandenburg

  aar Rubio-kiezers en mensen die Ben Carson steunen (die helemaal is ingestort) zijn relatief gemakkelijk over te halen om alsnog op Cruz te stemmen.

  Man man man zonder onderbouwing niets, hoe hopeloos naïef.

  1. toetssteen

   @Brandenburg
   Ik lees alles dat los en vast zit, ik hoop daarom dat Trump op zijn ‘rug’ laat letten, want er is geen back up van Trump.
   Waarom ik dat zeg moge duidelijk zijn, Trump wil handel en weg met die oorlogsretoriek en erger. Amerikanen en zeker het leger, zijn oorlogsmoe. Zelfs de top klapt uit de school dus ik denk te kunnen stellen dat het lastig zal zijn te vechten met een unwilling infantry.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.