Zware tijden voor Diederik Samsom: Asscher sluit gooi naar lijsttrekkerschap PvdA niet uit

De PvdA-minister wil het niet “over de poppetjes” hebben, maar sluit niet uit dat hijzelf lijsttrekker wordt.

Het was weer een rotweek voor PvdA-leider Diederik Samsom. Zijn partijvoorzitter Hans Spekman deed een boude uitspraak over Geert Wilders, die “een gevaar voor de democratie” zou zijn, en de afdelingsvoorzitter in Katwijk deed er een schepje bovenop door Wilders een hartaanval toe te wensen. Allesbehalve fraai.

Tot overmaat van ramp kreeg Samsom in de aanloop naar het partijcongres, dat vandaag plaatsvindt, een groot mes in de rug van Jacques Monasch. Dit rebelse PvdA-Kamerlid ziet Samsom totaal niet zitten als lijsttrekker, en wil dat Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan in de aankomende verkiezingen het stokje overneemt. Het 70-jarige jubileumfeestje van de sociaaldemocraten was dus volledig verpest.

Er waren ook lichtpuntjes voor Samsom. Spekman zegt hem nog te steunen, en ook Jeroen Dijsselbloem sprak zijn steun voor Samsom uit. Lodewijk Asscher, vicepremier en door velen genoemd als potentiële lijsttrekker, sprak zijn steun uit voor Samsom, maar voor de oplettende lezer staat er iets heel anders. De Telegraaf bericht:

Vicepremier Lodewijk Asscher zegt Samsom “zeer” te steunen. Hij benadrukt echter dat de partijvoorman officieel nog moet aangeven of hij lijsttrekker wil worden en “dat zal hij in het najaar doen.” Asscher vindt dat Monasch er dan ook “een beetje vroeg” bij is.

De vicepremier constateert dat het op het partijcongres weer over de poppetjes gaat. “Dat is altijd zo. Dat is vaak voor mensen een heel aantrekkelijk onderwerp. Ik zit er voor de inhoud. Zorgen voor goede banen en zorgen dat we de vluchtelingenstroom op een goede manier opvangen.”

Dat is niet echt onvoorwaardelijke steun. Bovendien sluit Asscher niet uit dat hij in het najaar zélf een gooi naar het lijsttrekkerschap zal wagen. Op zich is dat niet zo gek – wie weet gooit Samsom zelf het bijltje erbij neer tegen die tijd – maar het is allesbehalve een onvoorwaardelijke steunbetuiging. Vandaag hield Asscher een rede op het PvdA-congres waarin hij Samsom uitgebreid lof toezwaaide. Tussen al die mooie woorden door, is de boodschap duidelijk: Samsom moet op zijn tellen passen, zijn positie wordt met de dag onzekerder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

  1. Wachteres

   https://ejbron.wordpress.com/2016/02/13/fotoshopper-asscher-wil-dat-moslims-vrijheid-verdedigen/

   Asscher is vergeten of hij weet niet dat ‘de vrijheid verdedigen’ voor de moslims iets heel anders is dan voor ons.

   Voor de islam is er pas ‘vrijheid’ of ‘vrede’ als de islam/de sharia het voor het zeggen heeft. De islam moet al niets van democratie hebben, dus wat wil die man nu eigenlijk?

   1. Wim

    Asscher roept op tot een revolte.

  2. nogmaals

   Asscher zal gedacht hebben: “wat die pvda-er in Katwijk kan, kan ik veel beter en effectiever, want ik richt mij rechtstreeks met mijn moordopdracht tot de moslims !! “

 1. Wim

 2. halo1

  Het zal weinig uitmaken. de PVDA loopt op zijn einde..alle idealen (over)vervuld.. nu treden de nadelen van het “socialisme”” pas goed in de picture: aanzuigende werking, verloedering, onbetaalbaarheid, vervreemding…

 3. Anna

  PvdA is na 50 jaar islamieten in ons land en in haar partij nog steeds aan het bedelen om ook als moslim de Nederlandse vrijheid te verdedigen. Moslims komen naar Nederland voor vrijheid maar eenmaal hier ontnemen ze de oorspronkelijke Nederlanders hun vrijheid en vrijheid van meningsuiting veelal met gebruik van geweld en doodsbedreigingen. Na de binnenkomst van de islam regeert de angst. Daar zal ook Asscher niks aan kunnen veranderen omdat de islam het gif is in de hele maatschappij. Moslims zijn altijd muisstil tenzij het om een tekeningetje gaat dan gaan ze met miljoenen de straat op.
  Nog geen moslim zien demonstreren voor westerse vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Misschien heeft Asscher hoop.

  1. Wim

   Hoe de Islam hun vrijheid verdedigen zien we in de hele wereld ,moord en oorlog.
   Want ze kennen maar een vrijheid, en dat is de Islam daar laat hun begeleidend boek geen enkel misverstand over bestaan en de werkelijkheid ook niet.
   De PVDA is krankzinnig geworden en is bereid hun eigen volk te vernietigen voor hun eigen glorie (Zie baantjes en macht)

 4. V.K.

  -Ach, LPF toestanden op het partij congres zoals we dat van de PvdA gewend zijn. Na ja bemoei me er verder maar niet mee, alleen mis ik de inbreng van backstabber Timmermans.

 5. Wouters

  Alleen binnen een dictatoriale club – zegge de PVV – spreekt men onvoorwaardelijke steun uit naar de leider.

  1. toetssteen

   Ow ja joh Wouters? Hé maat hoeveel knakkers zijn er per partij inmiddels ingeschreven? En dan heb ik het natuurlijk ten aanzien van het totaal aantal van de stemmers. Rot toch op met dat democratische gehalte, het stelt behalve op papier niets voor. Vakbonden kunnen zich ook, en zouden zich ook, op moeten heffen. Het gaat helemaal nergens meer over!!!
   Hoeveel procent van die echoput die nog lid is van de PvdA (bijvoorbeeld), is lid van die toko?
   Democratie is referenda en de stem aan het volk en dat durft deze s. brigade niet omdat ze doodsbang zijn voor het volk. Jaja, dat plebs dat inmiddels ook uni geschoold is. Nou dat moet je als blablabla socialiste niet willen heur, We gaan inzetten op het recht meisjes van 12 legaal uit te mogen wonen, want ineens zijn de feministen zoooo begaan met rechten van zieluge neukpatronen. Walg kots.

   1. Beukman

    @Steen meent:
    “Democratie is referenda en de stem aan het volk en dat durft deze s. brigade niet omdat ze doodsbang zijn voor het volk.”

    Waar staat dat, dat democratie referenda is, Steen? Essentieel in een democratie is nu juist dat de stem van een minderheid gehoord en beschermd wordt. Het argument van de vox populi is een fascistisch argument. Fijn dat je de PVV hier nog even in past. Het heeft meer impact als aanhangers zelf toegeven dat ze een fascistische beweging steunen.

   2. V.K.

    -@Toets,

    -Wouters heeft natuurlijk ergens wel gelijk.
    Je moet voor je zelf wel degelijk de afweging maken of je je stem geeft aan iemand welke zonder inspraak van jou voor het verdere personeel zorgt. Ook al maak je er geen gebruik van, het is wel fijn om te weten dat je kunt meebeslissen. En of een partij nou veel leden heeft of niet dat is niet relevant omdat je altijd zelf kunt beslissen of je je woordje al dan niet binnen de partij kwijt wil. Na ja, de PVV, en dat snap ik wanneer je een partij op poten wil zetten,is wel erg lang een beweging waar het take it or leave it is.

  2. Beukman

   @Wouters
   Inderdaad, en dit is het grootste karakterverschil tussen PVV en PvdA. Een partij die geen interne discussie toestaat en alleen maar slaafs de leider volgt, is een incestueuze beweging met verkankerde genen. Een ongezonde situatie.

   1. toetssteen

    @Beukman
    Gwiekgwiek. Ongelooflijk hoe zot men kan zijn! Echt Beukman, als ik je kort mag omschrijven, je hebt getracht in te breken en dat is mislukt, nou live with it!
    De rest is te stom voor worden laat staan discussie. man zie verdomme dan eens wat jullie aan het doen zijn of willen het verdoemde marxisme via de EU dwang is! Nu dat vervloekte Associatieverdrag weer waar ik me door heb geworsteld en jullie niet verder komen dan het D’66 gejammer. Wijs jullie zwetsneuzen op de punten en whoppa, dan komt er want jankerig gesnuif.
    Maar jij zit vast in Breedveld, en zoals bekend mag heten.

    William Wallace:

    There’s a difference between us. You think the people of this country exist to provide you with position. I think your position exists to provide those people with freedom. And I go to make sure that they have it.

    1. Krijgsman

     De heer Toetssteen komt de laatste tijd zelden nog verder dan een koliek van boosheid maar zal toch moeten erkennen dat Beukman een punt heeft. De PvdA is een democratische partij waarin meerdere personene kunnen dingen naar het lijsttrekkerschap en waarover ook nog een openbare discussie plaatsvindt. Bij de PVV is er slechts één Führer, fractieleden die het wagen een kanttekening te plaatsen bij het gevoerde beleid van de baas worden eruit gezet, er is in geen enkele opzicht sprake van een openbare discussie en er is geen mogelijkheid tegenkandidaten te stellen voor het leiderschap van de partij. Dat heeft niets met democratie te maken en is op de keper beschouwd fascisme.

     1. Julius

      Kleine toets heeft ergens een afslag genomen, heeft het pad verlaten en is nu diep in het bos de richting kwijt geraakt. Het verschil tussen de partijdemocratie waar open discussie voeren over wie de (volgende) leider wordt en het fascistisch systeem met de alleenheerser die alles alleen beslist en geen verantwoording verschuldigd is aan zijn achterban ziet hij al een tijdje niet meer. Ik kan mij dan ook voorstellen dat toetsje boos en gefrustreerd door de bomen het bos niet meer ziet en al kwetterend alles voor dom en stom uitmaakt.

      Gelukkig heeft hij wél verstand van economie, zegt ie…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.