Alle Nederlanders zeggen “ik weet het niet, nee” tegen DigiD

Inloggen bij websites van de overheid? Veel succes daarmee, want de meeste Nederlanders vergeten aan de lopende band hoe dat ook alweer moest.

Log jij wel eens in bij DigiD? Nu de maand der belastingaangiften weer is aangebroken, is het voor miljoenen Nederlanders van belang dat ze tijdig kunnen inloggen met hun zogenaamde overheidsaccount.

Maar dat gaat niet iedereen even goed af. Wanneer het gaat om wachtwoorden en inlogcodes zijn we in Nederland namelijk niet zo snugger, zo blijkt vandaag uit Kamerstukken:

Het is zo’n inlog die de meeste mensen één of twee keer per jaar gebruiken: de DigiD, waarmee je onder andere inlogt bij de Belastingdienst. Niet gek dat Nederlanders hun wachtwoord massaal opnieuw aanvragen.

Uit een Kamerbrief blijkt dat 745.000 mensen per jaar hun wachtwoord opnieuw aanvragen. 180.000 mensen doen dit zelfs twee keer per jaar, 42.000 drie keer per jaar. In totaal wordt 1,3 miljoen keer per jaar een nieuw wachtwoord aangevraagd.

Die 1,3 miljoen keer per jaar is zeker veel als je bedenkt dat de overheid voor elk van die aanvragen meerdere brieven per post stuurt, en er slechts 11,5 DigiD-accounts zijn in heel het land. Zo’n 10% van alle gebruikers vergeet dus ieder jaar wat nu ook alweer z’n wachtwoord was.

Ik moet persoonlijk zeggen dat het heel herkenbaar klinkt. Vorig jaar heb ik nog een nieuw wachtwoord aangevraagd, en dat is al minstens de derde keer sinds ik zo’n decennium geleden de leeftijd van achttien jaar bereikte.

Raak jij er ook de kluts van kwijt? Gelukkig hebben we Lammert de Bruin van EenVandaag die wat orde kan scheppen in de gigantische chaos die DigiD heet:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.