Amerika: het blijft een race tussen Donald Trump en Ted Cruz, Marco Rubio stort in elkaar

Gisteren waren er vier nieuwe primaries (nou ja, drie primaries en één caucus) voor Republikeinen. De conclusie? Marco Rubio doet alleen nog maar mee omdat hij het blijkbaar geweldig leuk vindt om campagne te voeren. Voor de rest is zijn campagne helemaal ingestort.

Dit betekent dat we nu officieel een race van 2 mannen hebben: aan de ene kant de vulgaire progressieve populist Donald Trump, en aan de andere kant de principiële conservatief Ted Cruz. De twee ontlopen elkaar nauwelijks wat kiesmannen betreft. Ja, Trump gaat aan de leiding, maar het gat is maar 100 kiesmannen. Dit betekent dat beide mannen kans maken op de eindoverwinning.

Ohio gouverneur John Kasich doet ook nog mee, maar puur en alleen om wat kiesmannen te verzamelen zodat hij wat invloed heeft en mogelijk een rol als vice-president kan afdwingen. Om dat doel te bereiken hoopt hij op 15 maart Ohio te winnen, zijn eigen staat. Als hij dat doet kan de uiteindelijke nominee hem zeker meenemen als running mate, ook al omdat Ohio een belangrijke staat is in November. Het is namelijk een zogenaamde swing state: een staat die niet Republikeins is, maar ook niet Democratisch. Beide partijen kunnen de staat winnen. Het moge duidelijk zijn dat de Republikeinen hun kans op die staat vergroten als de gouverneur meedoet als kandidaat voor het vice-presidentschap.

Marco Rubio was lange tijd de favoriete van het establishment — hoewel hij behoorlijk conservatief is — maar hij lijkt die rol te hebben verkwanseld. Afgelopen zaterdag was erg slecht voor hem, en gisteren was zo mogelijk nog slechter. Kijk maar naar de uitslag boven dit artikel: hij greep helemaal naast de kiesmannen.

Combineer dat met het volgende:

1. Als hij niet mee had gedaan gisteren had Cruz waarschijnlijk 3 van de 4 staten gewonnen

2. Volgens insiders van Team Cruz gaan ze ervan uit dat Rubio zijn eigen staat Florida niet kan winnen

Als gevolg daarvan heeft Rubio feitelijk geen kans meer om het benodigde aantal van 1237 kiesmannen te halen, en hij komt zelfs in de problemen als mogelijke VP-kandidaat. In Amerika geldt de regel immers dat je vrij nutteloos bent als je je eigen staat niet kunt winnen. En daar heeft het alle schijn van — hoewel het campagneteam van Rubio volhoudt dat het wél mogelijk is.

Zelfs als dat Rubio lukt is het echter over en uit voor hem. Het enige voordeel van een mogelijke overwinning van hem in Florida is dat het dan volstrekt onmogelijk voor Trump wordt om 1237 kiesmannen te halen, wat betekent dat de Nationale Conferentie van de Republikeinse Partij uiteindelijk de kandidaat kiest als Ted Cruz het niet op eigen kracht redt.

Iowa-radio presentator en ingewijde van de Cruz campagne Steve Deace liet gisteren weten tijdens zijn radioshow dat de Cruz campagne een plan heeft uitgestippeld om uit te komen op die 1237 kiesmannen. Daar zijn twee dingen voor nodig:

1. Kasich moet Ohio winnen. Het klinkt misschien gek, maar de Cruz campagne wil nu dat Kasich zijn eigen staat pakt. Kasich vormt namelijk geen gevaar voor Cruz en zal dat ook niet vormen. Door Ohio te pakken onthoudt hij Trump van belangrijke kiesmannen. Deace zegt dat het vrijwel onmogelijk voor Trump is om tot 1237 te komen als hij Ohio verliest, ja zelfs als hij Florida wint.

2. Rubio moet uit de race stappen. Dat kan hij wat de Cruz campagne betreft zowel voor als na Florida doen, dat maakt ze niet zoveel uit omdat ze ervan uitgaan dat hij Florida toch niet wint. Het belangrijkste is dat hij deze stap neemt voor de primaries van 22 maart. Volgens Deace wint Cruz dan namelijk de staten Utah en Arizona zonder Rubio.

Waarom Deace zo belangrijk is? Hij heeft elke grote verkiezingsdag tot nu toe goed voorspeld, hij is een vriend van Ted Cruz, en heeft inzage in de interne cijfers van de campagne. Als hij ervan overtuigd is dat Cruz naar 1237 kiesmannen kan komen als Rubio eruit stapt na Florida (of ervoor) geloof ik dat zonder meer.

Daar komt bij dat zelfs als Cruz niet uitkomt op het benodigde aantal kiesmannen hij vrijwel zeker in een betere positie is om de officiële presidentskandidaat te worden bij een brokered convention: steeds meer leden van het establishment laten namelijk weten dat ze de voorkeur aan hem geven boven Donald Trump, een man die de oude coalitie van conservatieven die al sinds de tijd van Ronald Reagan bestaat zal opblazen.

Kortom, de komende dagen – zeg de komende twee weken – worden van groot belang. We leven nu toe naar 15 maart. Als Trump gestopt wordt moet dat op die dag gebeuren, in ieder geval doordat Kasich Ohio wint. Rond die tijd moet Rubio uit de race stappen, waardoor het feitelijk een race tussen 2 mannen wordt (en wordt zelfs rekening mee gehouden dat Kasich zijn campagne schorst na Ohio, ja zelfs als hij wint. En als dat niet gebeurt is het in de praktijk nog steeds Cruz versus Trump). Hoewel die race erg spannend wordt stelt Trump bijna altijd teleur, zeker in staten met gesloten primaries, waar onafhankelijke en Democratische kiezers dus niet aan mee kunnen doen. En dat is goed nieuws voor Cruz, die juist altijd beter presteert dan verwacht in dat soort staten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. DeKadt

  De Republikeinse partij is in totale paniek. Er wordt nu een desperate poging gedaan om “Trump te stoppen” (kan je nagaan; met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig). Er worden krachten gebundeld nu, en tientallen miljoenen dollars ingebracht in een ‘last ditch fight’ om Trump via baggerreclames en demonisering te ontmantelen. Er moet een beeld ontstaan van een maniak die de wereld gaat vernietigen. Hoe vaak hebben we dit niet eerder gezien. Maar nu zelfs van je eigen partij..

  Trump staat op het punt Florida en Ohio, sleutelstaten te pakken. Dat zou 99 + 66 afgevaardigden opleveren (winner takes all principe) en dan is er geen houden meer aan. Het gekke is dat Trump marginaal geld uitgeeft vergeleken met zijn tegenstanders (en dan bedoel ik Republikeinen). Hij kan 20 keer zo veel uitgeven als hen, maar hij doet het rustig aan. Altijd fijn als je van niemand financieel afhankelijk bent..

  Een bewonderenswaardige man die Trump. Hij behoort tot het upper-ten echelon in de Amerikaanse maatschappij, een goed opgeleide, extreem kundige en succesvolle zakenman, die echter OOK een straatvechter kan zijn als het nodig is. Opgegroeid in het hardste zakelijke speelveld van de wereld, New York, behoort hij tot de beste van de beste. Een kroonjuweel van de harde businesswereld dus. Trump is een man die de taal van de rijken EN van de armen kan spreken. En hij kent de mediawereld van binnen op zijn duimpje. Hij kent iedereen die er toe doet en iedereen kent hem.

  Maar goed, nu zullen de Republikeinse bobo’s de hele santekraam naar Trump gooien tot en met het meubilair en het tuingereedschap. Alles of niets nu. Het is natuurlijk een grof schandaal wat hier gebeurt maar Trump blijft staan. Hoe meer men hem belasterd hoe geloofwaardiger hij wordt en hoe ongeloofwaardig de bobo’s. Het wordt een epische strijd op 15 maart.

  1. Jan

   De republikeinen willen natuurlijk ook gewoon winnen en met Trump is die kans volgens alle polls het kleinst. Verder is Trump een ongeleid projectiel, daar zit de partij natuurlijk ook niet op te wachten. Cruz is ook niet populair, maar is in elk geval meer voorspelbaar als Trump.

   Volgens de bookmakers is Trump nu inmiddels wel de grote favoriet bij de Republiekeinen met 1,4 keer de inzet. Voor Cruz krijg je 4,6 keer de inzet terug. In totaal is Clinton de torenhoge favoriet met 1,35 keer de inzet tegen 3,75 voor Trump.

   1. Bromsnor

    Trump is de enige kandidaat die een kans maakt tegen Hillary. Hij heeft crossover appeal. Dat heeft Cruz niet. Cruz kan onmogelijk winnen van Hillary.

    Trump zal zeker de kandidaat worden. In de meeste staten die nu komen zal Cruz niet winnen.

    De politieke elite is in totale paniek. Ze halen alles uit de kast om Trump te stoppen.

    Trump is zeker geen ongeleid projectiel. Dat is wat de media en het establishment ons wil doen geloven.

    Geloof de linkse media hetze niet: Donald Trump is een verademing
    http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

    1. ceteris paribus

     De laatste peilingen laten maar één ding helder zien: Trump maakt geen schijn van kans tegen Clinton en Cruz een klein kansje.

     http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/pres_general/

     De enige die in paniek zijn zijn de bonzen van de GOP: die zien dat Trump slechts kan leiden tot totale ongeloofwaardigheid voor de partij als ze de clown op het schild hijsen, dan wel een splitsing van de partij. Meer mogelijkheden zijn er niet meer.

     Eén ding staat vast: we zullen voor lange tijd geen Republikein meer in het Witte Huis zien. Geluk bij ongeluk, zullen we maar zeggen.

     Bromsnor houdt moedig stand en geniet met volle teugen van de dolle populist Trump en noemt hem een verademing.

   2. toetssteen

    @Jan
    Hoe voorspelbaar! Cruz gaat nergens winnen en dat weet elke kabouter; vandaar dat het voor Clinton zo’n prettige kandidaat zou zijn. Dat zou mrs. Clinton namelijk winnen met twee vingers in haar neus.
    Dat stel bobo’s is doodsbang van Trump omdat hij maling heeft aan diezelfde bobo’s. Banksters en oligarchen. Lees het spul waar de VS werkelijk door worden geregeerd.

    Maar goed, blijkbaar wenst de Europeaan dat…., alleen de Yank denkt er gelukkig wat anders over.

    1. ceteris paribus

     Een blik op de peilingen toont aan dat Toetssteen niet weet waarover hij praat. Uit alle peilingen tot nu blijkt dat Trump geen schijn van kans maakt en alleen Cruz een kleine kans maakt een landslide voor Hillary te voorkomen.

 2. Jan

  Goede analyse Michael, daar kan die Wouter Zwart van de NOS nog wat van leren. Die beweerde vorige week doodleuk dat Trump alleen nog kon verliezen indien hij vanaf nu alle primaries zou verliezen!

 3. ceteris paribus

  De GOP is een politieke beweging met een grote traditie, van Lincoln tot Bush sr. De GOP is de afgelopen decennia gaandeweg steeds meer van binnenuit uitgehold door de extremistische Teaparty. Die desintegratie vindt op dit moment zijn voorlopige dieptepunt in de kandidatuur van de platte populist Trump en de extremist Cruz.
  Die ontwikkelijk leidt onvermijdelijk of tot een totale ongeloofwaardigheid van de GOP (als ze een van die twee clowns op het achild hijsen) of tot een splitising van de partij. Meer mogelijkheden zie ik niet.

  Deze trieste gebeurtenissen betekenen in elk geval dat we voor een lange periode geen Republikein meer in het Witte Huis zullen zien. Laten we dat maar een geluk bij ongeluk noemen.

 4. Bromsnor

  Florida is een belangrijke staat. Trump komt daar op steeds grotere voorsprong te staan.

  Trump Expands Big Lead In Florida, Up In Ohio
  http://www.breitbart.com/video/2016/03/09/huffpos-grim-54-private-jets-at-meeting-to-stop-trump/

  1. ceteris paribus

   Bromsnor beroept zich graag op Breibart, die vertellen hem namelijk wat hij wil horen. De officiële peilingen laten echter zien dat de voorsproing van Trump in Florida terugloopt terwijl die van Cruz stijgen.

   Trump is zijn momentum kwijt.

   Overigens betreur ik dat, Cruz maakt nog een kleine kans tegen Clinton en die is nog gegvaarlijker dan Trump.

   http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/fl/florida_republican_presidential_primary-3555.html

 5. Bart

  Zelfs na de grootste anti campagne die ze ooit hebben uitgevoerd in de VS om een kandidaat te demoniseren wint hij nog steeds 3 van de 4 staten.
  Ik denk dat het heel realistisch is om te verwachten dat hij volgende week ook Florida en Ohio zal pakken.
  En gezien hoe goed hij het ondanks alle weerstand van het establishment blijft doen kan je verwachten dat hij ook ten op zichtte van Hitlary kan verrassen.
  https://www.youtube.com/watch?v=xKOQdcVoRys

  1. toetssteen

   @Bart
   Veel Amerikanen zijn helemaal klaar met de voorgekookte hap. Ik krijg het idee dat de tendens is: laat Trump het nou eens doen, beroerder kan het onmogelijk gaan. Het kan meevallen per slot.

 6. Kees

  Leuk dat Carson no ook Trump steunt!

 7. ceteris paribus

  Voor mensen die er aan twijfelen, God vindt de kandidatuur van Cruz een prima idee:

  https://www.youtube.com/watch?v=J0_KKg6Wh3Q

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.