Burgercomité EU geeft toe: Oekraïnereferendum slechts symboolpolitiek

Het comité achter het referendum over het associatieverdrag geeft toe dat Oekraïne hen “niets kan schelen”.

En, bent u er al uit? Wordt het een “voor” of een “tegen”? Of gaat u zich überhaupt niet vertonen in een stemlokaal die dag, omdat u de opkomst onder de drempel wilt laten uitkomen of omdat het hele associatieverdrag met Oekraïne u weinig kan schelen? Als dat laatste het geval is, dan komt u mening aardig overeen met de mensen die dit referendum in het leven hebben geroepen: het BurgerComité EU, dat samen met GeenStijl onder de naam #GeenPeil handtekeningen heeft verzameld. Na meer dan 400.000 handtekeningen te hebben binnengesleept kon de Nederlandse overheid er niet langer onderuit: er moest een referendum komen over het verdrag met Oekraïne.

Volgens het comité zijn er tien hoofdredenen te noemen waarom dit verdrag een waardeloos idee is. Volgens het kabinet gaat dit verdrag vooral over vrijhandel. Maar wie heeft het eigenlijk nog over vrijhandel in het publieke debat rondom dit alles? Voorstanders hebben het er maar druk mee uit te moeten leggen dat het associatieverdrag niet gelijk staat aan toetreding van Oekraïne tot de EU, en de tegenstanders proberen deze link juist wel te leggen. Door de gebeurtenissen van vorige week in Brussel staat het referendum wat minder in het nieuwsspotlight dan het comité had gewild, maar desondanks lijkt het wel te leven in Nederland.

Maar eigenlijk zegt het comité nu, ten monde van voorzitter Arjan van Dixhoorn, wat iedereen allang wist: dit referendum gaat helemaal niet over Oekraïne. Er is wel mooi een campagne die toelicht wat er zoal slecht is aan het verdrag, maar eigenlijk is dit allemaal slechts voor de show. Van Dixhoorn legt uit:

Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen. (…) Wij grijpen alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten.

Maar komt dit als een verrassing? Eigenlijk niet natuurlijk. Het is misschien niet het beste verdrag ooit, maar de tegenargumenten zijn uiteraard enorm aangedikt en wegen, in ieder geval wat mij betreft, niet op tegen de voordelen. Maar of u nou voor of tegen dit verdrag in het bijzonder bent maakt dus eigenlijk bar weinig uit, is nu wel duidelijk. GeenPeil zal het worst wezen wat de uitslag is, en het kabinet zal een negatieve uitslag (behalve misschien bij een extreem hoge opkomst of tegenstem) sowieso naast zich neerleggen en het verdrag alsnog ratificeren. Het is hoe dan ook symboolpolitiek: de keuze is aan u of u daaraan uw stem wilt geven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

91 reacties

 1. Ni28

  Wat vreselijk dom van het Burgercomité. Je eigen referendum om zeep helpen met zulke uitspraken. Nu weet de minder kritische burger het echt niet meer. Hij snapte hele Oekraïne al niet en nu gaat het niet eens meer om Oekraïne. Moeten wij nog stemmen of niet? Hoe belachelijk kunt je je maken.

  1. Vigo

   Het is toch simpel, wanneer zo’n zwetsnek zoals Pechtold voor is dan ben ik automatisch tegen, ik krijg de rillingen van afkeer van die EU fascisten.

   Opzouten met die EU in zijn huidige vorm en terug naar een EEG en meer niet, niks geen Federaal Europa en een vet betaalde banencaroussel voor gesjeesde politici.

 2. poldi

  Dat was allang bekend en omdat ik tegen het ondemocratisch wangedrocht EU en vreselijke ECB ben stem ik NEE met twee NEE-volmachten.

  1. van Urk

   Natuurlijk is dat bij de tegenstanders allang bekend en is het juist dom van de eurofiele D66 dat zij dat nu pas in de gaten beginnen te krijgen. De EU is gewoon een geldverkwanselaar aan elk zinloos project waar zij een slaatje mee denken te kunnen gaan slaan. En of wij volgens D66 belang hebben met dit verdrag voor onze economische groei dat betwijfel ik. In 2014 maakte de invoerwaarde uit Kiev 0,183% van de totale handelswaarde uit. In datzelfde jaar was de Nederlandse export naar Oekraine goed voor een whopping 0,179% van de totale waarde aan vaderlandse uitvoer. verwaarloosbaar dus. Rusland waar onze bedrijven goed voor een 4,3 miljard aan omzet voor onze economie verdienen is een veel belangrijker handelsland voor Nederlandse bedrijven dan Oekraine met maar 650 miljoen. En met dit verdrag kan deze relatie met Rusland juist stuk gaan.

  2. ceteris paribus

   Vigo geeft tenminste eerlijk toe heel goed te weten dat het referendum doorgestoken kaart is.

   1. J.C.

    @ceteris paribus

    U bedoelt: net als Rutte II.

    De achterbannen van de PvdA, D66 en de VVD voelen zich danig in de steek gelaten door de hen gekozen partijen. Zie de peilingen van de Hond.

 3. Frulen

  Walgelijk stukje “Framing”, beste Sybren. Leuk geprobeerd, maar ik trap er niet in.

 4. nick

  Het is een beetje een stom verhaal en het zal ook zeker gebruikt en verdraaid worden door de NRC/politici/D66 die hier graag gebruik van maken om te manipuleren.

  Maar het is natuurlijk ook waar, wat kan Oekraine ons eigenlijk schelen, niets! Het is de EU die het ons oplegd en we willen die druk en machtspolitiek van de EU niet want de EU is destructief voor ons land en voor alle souvereine landen van Europa!
  Waarom een corrupt en totaal ander land willen redden ten kostte van je eigen land en bevolking! Belachelijk.

  Natuurlijk is dit referendum ook een stem tegen de EU, terecht! Een handelsverdrag hebben we allang met dat zeer corrupte land en dat land kan ons alleen maar heel veel geld gaan kosten zolang wij nog bij die verschrikkelijke EU zitten en ze de Oekraine erbij willen voegen.
  Foute boel, dat is wel duidelijk voor geinformeerde mensen. Alleen sukkels, ongeinteresseerden en meelopende dwazen stemmen gehoorzaam voor, verstrandige mensen zeggen keihard NEE!!!!

  1. ceteris paribus

   Het NRC kan weinig anders dan de feiten vermelden en die tonen dat het referendum een hoax is.

   1. cmsuijkerbuijk

    @CP
    Als het NRC dat schrijft, is het geheid gelogen!

    1. ceteris paribus

     Ik zag nog geen ontkenning van de uitspraken, heer Suijkerbuijk. Ik snap dat u zich lullig voelt want u zakt hiermee natuurlijk ook door het ijs.
     Voor mij is het slchts een bevestiging van hetgeen ik hier al geruime tijd beweer: het referendum is een zieke streek van pubers en een akelige ondermijning van de democratie.

     1. Ali Yas

      Een referendum is van nature de concurrent van de parlementaire democratie. En zoals het met concurrentie wel vaker gaat, is dat voor de concurrenten niet speciaal positief. Maar het houdt ze wel scherp.

      In dit geval moeten de deelnemers aan het referendum zich in de materie verdiepen, in elk geval meer dan ze zouden hebben gedaan als het referendum er niet was geweest. Aan de andere kant moet de gekozen Kamer helder(der) motiveren waarom het genomen besluit het juiste was. Dat is allemaal werk natuurlijk, en dat is vermoeiend, maar de winnaar is de democratie in het algemeen: het volk krijgt meer en beter onderbouwde invloed. Alleen een crypto-fascist kan daar tegen zijn. O hoi, Ceteris!

     2. ceteris paribus

      Uit de onthullingen over de doorgestoken kaart van het Burgercomité wordt oorverdovend duidelijk waarom referenda ondemocratisch zijn.
      Pijnlijk is dat veel nee-stemmers hier dat wel beseffen maar menen dat het doel de middelen heiligt: je bent tegen de EU en je mag de burger best voorliegen als je denkt daarmee Nederland tegen de EU te kunnen opzetten.

     3. Beukman

      @ Ali Yas
      Elegante redenatie. Tegelijk kun je je afvragen in hoeverre de stemmer straks met zijn hersens gaat stemmen, en zelfs *als* hij dat doe, hij zelfs na enige studie in staat zal blijken te zijn om een afgewogen oordeel te maken over deze ingewikkelde materie.

      Voor mijzelf geldt dat dit verhaal van Dixhoorn een complicerende factor is. Neigde ik er aanvankelijk lichtjes naar om “nee” te gaan stemmen, nu ik weet dat het referendum slechts een dekmantel is voor een andere, grotere vraag, zou het heel goed kunnen dat mijn nee alsnog een ja wordt: Oekraïne kan me niet zoveel schelen, Europa des te meer.

      Hoeveel dit referendum verder te maken heeft met democratie, kun je je verder afvragen. Koelman in zijn column, geweigerd door zijn werkgever, die immers valt onder hetzelfde bedrijf als Geenstijl, laat daar weinig misverstanden over bestaan.

      http://www.koelman.com/2016/het-feest-van-het-referendum/

     4. Ali Yas

      @Beukman – Vanaf het begin was het referendum juist bedoeld om het Nederlandse volk iets over de EU te laten zeggen. Ik kan me nog herinneren hoe verbaasd ik was toen het concreet over het associatieverdrag met Oekraïne bleek te gaan. De suggestie dat de aap nu pas uit de mouw komt is dus het tegenovergestelde van wat er werkelijk heeft gespeeld. Alleen wie pas kort geleden is ingestapt mist dat perspectief.

      Daarnaast zou ik niet weten wat er slecht is aan een poging om het referendum over de “Europese Grondwet” nog eens te herkansen. Zoals je misschien nog weet zeiden de Nederlanders toen in meerderheid nee, net als bijvoorbeeld de Fransen, zodat men het verstandiger vond het bijna identieke Verdrag van Lissabon maar niet meer aan de Europese volken voor te leggen. Burgers worden kennelijk wel capabel geacht een keuze te maken tussen verschillende pakketten mooie beloftes, maar niet voor of tegen een pakket concrete afspraken.

      Enfin, het nieuwe referendum biedt de Nederlanders de mogelijkheid niet alleen iets over het hamerstuk Oekraïne te zeggen maar met terugwerkende kracht ook over “Lissabon” en andere EU-zaken die aan de top van de democratische drietrapsraket worden bedisseld. Bij een overtuigend “nee” wordt dit de lakmoesproef voor de Nederlandse politiek: zal de Regering buigen voor de wil van het Nederlandse volk, of voor Brussel?

     5. ceteris paribus

      De reden waarom ik referenda een perversie van democratie vind is dat het niet alleen onmogelijk is om complexe politieke vraagstukken in een digitale vraagstelling te persen maar vooral ook omdat de stemmers in hun antwoorden zelf de vraagstelling verzinnen.
      Ali Yas is een triest voorbeeld: hij ziet dit referendum als een herkansing van het referendum over de Europese Grondwet.

      Denk niet dat hij een grapje maakt, de sukkel is bloedserieus.

     6. Beukman

      @Ali Yas
      Ik kan me niet herinneren dat Jan Roos cum suis tijdens het ophalen van de benodigde stemmen om het referendum te laten plaatsvinden, met zoveel woorden zei: “Oekraïne en haar burgers interesseert ons geen zier hoor, het referendum gaat in werkelijkheid over Europa, en niet om Oekraïne, hoewel we steeds hebben beweerd van wel.”
      Kennelijk denkt de Nederlandse bevolking ook dat het referendum werkelijk over Oekraïne gaat, getuige de vele plekken op internet en elders waar je argumenten voor en tegen kan terugvinden. Ook Roos, Geenstijl etc. doen geen pogingen om dit te corrigeren naar “Het gaat niet over Oekraïne maar over Europa, stupid”. Zij gedijen kennelijk bij hun misleiding van het Nederlandse volk.

      Tegenover het leugenachtige “Europa” (zo vreselijk eurofiel ben ik nu ook weer niet) stel ik nu de leugenachtigr motieven achter het referendum. De consequenties van het associatieverdrag zijn zelfs voor de bovengemiddelde boerenlul onmogelijk in te schatten. Een referendum over deze materie is derhalve waanzin. De initiators van het referendum hebben inmiddels ruiterlijk bekend dat Oekraïne en haar burgers, inclusief vrouwen en kinderen, hen een worst zal wezen. Zij misbruiken het referendum dus voor hun eigen agenda. Als mondige burger, zoals die initiators zo mij graag zien, maken ze me het wel heel moeilijk om tegen te stemmen.

      “Europa” is voor Europeanen als water is voor een vis. Een vis weet niet dat in water bestaat en leeft. Europeanen beseffen vaak niet dat “Europa” de enige manier is om ons te behoeden voor rampspoed. Naarmate problemen mondialer worden, zullen we oplossingen voor deze problemen moeten zoeken in meer samenwerking, niet minder.
      Laat Roos en zijn trawanten de pleuris krijgen.

     7. Beukman

      @Ceteris
      Grotendeels eens. Het referendum ondermijnt het mandaat dat de kiezer de parlementariër geeft. Toch moet gezegd dat de parlementaire democratie niet naar volle tevredenheid functioneert. Misschien kunnen we het referendum eerder zien als een symptoom dan als een geneesmiddel voor de kwaal.

     8. Ali Yas

      De “perversie van de democratie” waar Ceteris het over heeft is niet het referendum – vraag maar aan de Zwitsers – en zeker niet het raadgevende referendum zoals Nederland dat kent. De echte perversie van de democratie is de gedachte dat het mandaat van de kiezers kan worden gebruikt voor om het even welke politieke koers.

     9. ceteris paribus

      “De echte perversie van de democratie is de gedachte dat het mandaat van de kiezers kan worden gebruikt voor om het even welke politieke koers.”

      Dat is pas het geval als bij volgende verkiezingen het mandaat niet meer kan worden ingetrokken. Dat is een basisvereiste bij de representatieve democratie.

     10. Ali Yas

      Puur staatsrechtelijk gezien kan een democratisch gekozen regering natuurlijk impopulaire maatregelen nemen, en zolang de Tweede Kamer die regering daarbij niet tot de orde roept kan men dat onbekommerd blijven doen tot de geregelde verkiezingen na vier jaar.

      Dat is nu aan de orde. De regering, daarin gesteund door de huidige samenstelling van de Tweede Kamer, voert op een aantal existentiële punten een koers die de Nederlandse bevolking beslist niet aanstaat. De regeringspartijen staan dan ook al vele maanden op ongekend verlies. In onze vorm van democratie, met de bekende termijnen van vier jaar, kan de bevolking echter niet tussentijds aan de noodrem trekken, ook niet met het raadgevend referendum.

      Uit verschillende peilingen kunnen we opmaken dat de meerderheid van de stemmers op VVD en (vooral) PvdA spijt hebben van hun keuze bij de vorige parlementsverkiezingen. Misschien hebben zij allemaal het verkeerde hokje ingekleurd, maar het lijkt me eerlijker te veronderstellen dat deze partijen niet hebben gedaan wat ze hebben beloofd, of dingen wel hebben gedaan die ze beloofd hadden niet te doen. Hoe dan ook, de kiezers voelen zich bedrogen en dat kan de bedoeling van representatieve democratie toch niet zijn.

      Het Referendum gaat natuurlijk over een concrete zaak maar kan ook worden gezien als een uitlaatklep. Dat maakt zo’n verkiezing natuurlijk oneigenlijk, maar geldt dat niet voor álle verkiezingen? Zelfs Beukman geeft in feite toe dat hij vóór gaat stemmen om de organisatoren te pesten.

      Kortom. Is dit referendum een perversie van de democratie? Doe niet zo mal. Natuurlijk niet. Het is niets meer dan duimpjes omhoog en omlaag bij een Youtube-filmpje. Er is niemand die het filmpje bij meer rood dan groen offline zal halen.

      En dat is de werkelijke perversie van de democratie zoals die door de huidige machthebbers wordt opgevat: de burgers mogen éénmaal per vier jaar een hokje inkleuren, en daarna moeten ze niet meer zeuren.

   2. JanKorneeldeWit

    Daarom zeggen rasechte knorren ‘het’ NRC en echte nette mensen ‘de’ NRC…knorremaaaaaaannnnsssss……achterzaaaaaaal

    1. ceteris paribus

     De achtergrond is dat de volledige naam het NRC-Handelsblad is.

 5. josef kuijpers

  Dan staat het de regering vanaf nu volstrekt vrij de uitkomst van het referendum -zonder enig politiek gevolg- naast zich neer te leggen. Als ik Plassterk was, zou ik alle schade die de BV Nederland door deze exercitie heeft geleden tot de laatste cent op “Geen Peil” verhalen.
  Jammer écht heel erg jammer.

  1. ceteris paribus

   Sterker, de regering is gelegitimeerd op voorhand aan te geven de uitslag van het referendum te zullen negeren.

 6. ceteris paribus

  De aap komt uit de mouw.
  De schaamteloze leugenaars hebben zichzelf ontmaskerd.

  1. Houtlijm

   Ja, en het leuke is dat deze ‘ontmaskering’ niks meer uitmaakt: de nee-stemmers zijn sterk in de meerderheid omdat steeds meer weldenkende mensen de gore leugens van het kabinet en de overheid doorzien. Afwijzen van de uitslag zal de zoveelste smet zijn op het intens smerige blazoen deze incompetente regering. En het erge is: ook dat interesseert ze geen donder.

   1. ceteris paribus

    Het zou wel wat kunnen uitmaken als de regering dit fake-referendum bij voorbaat ongeldig verklaart.

  2. Anna

   De grote ondemocratische leugenaars zijn de EU elite en nationale politici die kiezers permanent op het verkeerde been willen zetten. EU is een financieel gedrocht. EU bestaat grotendeels uit corrupte en failliete landen. De Voorstanders nemer er op den duur nog het grootste corrupte land van de hele wereld met bijna 50 miljoen inwoners bij namelijk ,Oekraïne. Dat verdrag is er puur voor de Amerikanen om de Russen te elimineren. VS-NAVO plaatsen aan de Oost grens tegen de Russische nog een flinke Pantserbrigade. Dat Verdrag heeft niks met handel te maken. Europese landen worden er zeker niet beter van.Porosjenko`s bedrijven maken enorme winsten nadat hij president is geworden. Toeval!

  3. J.C.

   @ceteris paribus

   Ja inderdaad, dat is net zo iets als doen of de verkiezingen voor de Tweede Kamer echt representatief vertegenwoordiging inhouden en na de verkiezingen ongeveer het tegenovergestelde doen van hetgeen uit de uitslag van de verkiezingen blijkt.

   In dat opzicht zit Bolkesteijn (VVD) er dan ook helemaal naast. Hij gaat 6 april niet stemmen, want een referendum pas niet in de Nederlandse representatieve vertegenwoordiging. Maar zoals gezegd: met Rutte II en de 138 heeft Nederland helemaal geen representatieve vertegenwoordiging. Rutte II en de 138 regeren van incident naar incident……….

   Een referendum is in feite meer volksvertegenwoordiging dan wat er onder Rutte II wordt gedaan en nagelaten.

 7. Paul

  Help de Oekraïne en stem tegen het associatieverdrag:
  .
  Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is niet goed voor de Oekraïense economie. Slechts een handvol grote bedrijven zal ervan profiteren en dat gaat ten koste van de grote meerderheid, zeggen Oekraïense onderzoekers volgens de NOS.
  Uit: http://politiek.tpo.nl/2016/03/31/nos-associatieverdrag-goed-oekraiense-economie/

  1. Wim

   Dat profiteren zou wel die koffieboer zijn de vriend van Pechtold.

 8. cmsuijkerbuijk

  NOS: ‘Akkoord Oekraine slecht voor Oekraine’
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/03/handelsakkoord_met_oekraine_sl.html#comments
  Als zelfs de NOS dat al brengt……………..!

 9. Wachteres

  Nu wordt het tijd dat de schaamteloze EU leugenaars zichzelf gaan ontmaskeren.
  Maar dat zal niet gaan gebeuren.

  “Macht is heerlijk, overmacht is overheerlijk”.

  En dat is precies waar de ‘EU-elite’ de Oekraïne voor gebruikt.

  Stem NEE op 6 april.

  1. ceteris paribus

   Mevrouw Wachteres, die leugenachtigheid als tweede natuur heeft, heeft uiteraard geen moeite met dit brutale staaltje oplichting.

   1. Wachteres

    Jouw mening als adept van de meer dan leugenachtige EU – het zou me niet verbazen als je door dat tuig betaald werd – is hier op deze site van nul en generlei waarde, Simon.

    Als jij tegen mij in het geweer komt, dan weet ik zeker dat ik goed zit.

    Dat wel!

    1. ceteris paribus

     Erkent mevrouw Wachteres dat de initiatiefnemers van dit referendum dit deden om Nederland tegen de EU op te zetten en de vraagstelling daar niet over gaat?

    2. ceteris paribus

     “het zou me niet verbazen als je door dat tuig betaald werd

     Mevrouw Wachteres dacht zeker dat deze leugen er ook nog wel bij kon.

     1. J.C.

      @ceteris paribus

      U liegt willens en wetens heel erg: u noemt de EU immers democratisch.

    3. toetssteen

     @Wachteres

     http://www.tradingeconomics.com/ukraine/employed-persons

     Zo goed is dat verdrag voor de Oekraïners. Not.
     Dit wordt Griekenland tot de tigste macht. Al het geld zal uit de bevolking worden gezogen.
     Lees maar een op FTM, word je enorm vrolijk van, althans als je een raar gevoel voor humor hebt.

     Wat er mis is en dat is al weet ik hoe lang gaande, dat is de macht van de banken nadat Wilson dat contract tekende. Hij voelde zich de ongelukkigste man ter wereld, waren zijn woorden. Mja, handtekening of kogel koppen, het is en blijft een moeilijke keuze.

   2. Vigo

    Hoor wie het over leugenachtigheid heeft, flikker toch op trol.

    1. ceteris paribus

     Vigo maakt het niet uit dat dit referendum doorgestoken kaart is, hij is gewoon tegen, de vraagstelling doet er niet toe.

     Het is een standpunt, zullen we maar zeggen.

    2. Beukman

     Leugenachtigheid gaat ook mij iets te ver. Feit is wel dat de burger met valse motieven voor het karretje van Dixhoorn wordt gespannen, ten koste van tientallen miljoenen belastinggeld.

     1. Wachteres

      Tientallen miljoenen worden verspild door de EU, @Beukie. Nu en nog veel meer in de toekomst.

      De Oekraïne is puur bedoeld als machtsuitbreiding en zal zo snel mogelijk erbij komen. Net als Turkije.

      De EU heeft zich met andere geannexeerde landen ook niet aan hun eigen voorschriften gehouden.

      In de Oekraïne worden straks wagonladingen geld gestort. En dat in een corrupte afval.

      Het zal mij worst zijn waarvoor deze stemming bedoeld is, als de EU er maar door geschaad wordt.

     2. ceteris paribus

      “”Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen”, zegt Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het Burgercomité EU in een interview met NRC Next. Het is op dit moment niet mogelijk om een referendum te organiseren over een Nederlands vertrek uit de Europese Unie. “Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, aldus Van Dixhoorn.

      Als deze bewuste misleiding van de burger niet leugenachtig is dan weet ik het niet meer.

     3. Beukman

      @Resje, weet je nog dat Wilders een paar jaar terug zei dat de Tweede Kamerverkiezingen die eraan zaten te komen een referendum over Europa waren? Vervolgens wonnen de Eurofiele partijen, en hoorden we Geert hier nooit meer over.

      Ik heb mijn bedenkingen over het associatieverdrag met Oekraïne, maar als we het komende referendum beschouwen als een referendum over Europa, heb ik opeens toch een reden om vóór te stemmen. Mochten de voorstemmers inderdaad winnen, dan snoert dat de Euroslopers hopelijk voorlopig even de mond.

     4. cmsuijkerbuijk

      @Beukman
      Je vergeet, dat er nog twee andere groeperingen mee doen aan de organisatie. Dit comité is er slechts één van. Dus zwaar overtrokken weer! En overigens, ook al is het niet fraai neemt dat niet weg, dat dat hele associatieverdrag rammelt aan alle kanten en niet deugt!

     5. Beukman

      @Suijkerbuijk
      “En overigens, ook al is het niet fraai neemt dat niet weg, dat dat hele associatieverdrag rammelt aan alle kanten en niet deugt!”

      Maakt niet uit man. Inmiddels weten we dat het refrendum helemaal niet gaat over Oekraïne. Gisteren dacht ik nog even dat ik tegen zou gaan stemmen. Inmiddels weet ik beter. Roos en grachtengordeldier Dixhoorn kunnen in de stront zakken.

     6. Wachteres

      Moet je vooral doen, Beukie, voor de EU stemmen.

      Links is dictatuur gewend, dus eh …

      Je komt er nog wel achter wat de EUmin feite is, helaas is het dan voior osn allemaal te laat.

      Inderdaad, slopen die vernielzuchtige EU. Dat Europa door hen gesloopt wordt, interesseert hen geen donder.

      Als socialisten/communisten zijn ze alleen maar uit op macht.

     7. ceteris paribus

      Mevrouw Wachteres draait er ook niet omheen: het referendum gaat niet over Oekraïne maar voor of tegen de EU.

      De leugen regeert.

     8. Beukman

      Ik ben niet links, @Resje, en ik ben geen dictatuur gewend maar vrede. De geschiedenisboekjes geven een heel ander beeld van wat dictatuur is dan wat wij nu hebben. Samengevat: is het belachelijk om Europa een dictatuur te noemen.
      En hoewel Europa ook niet alles is, is het denk ik toch de beste waarborg voor vrede en stabiliteit.
      Jammer dat jullie dat kapot proberen te maken.

  2. Wachteres

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/geen_handelsverdrag.html

   CBS. Nederlandse export naar Oekraine: 0,179%

   Want het argument ‘het is maar een handelsverdrag’ is niet waar het referendum over gaat: Op 6 april beslist de kiezer over politieke en militaire uitbreiding van de EU in Oekraïne.

   Zo is het en NIET ANDERS. De grootste leugenaars en machtswellustelingen zitten in de EU.

   Om precies dezelfde reden laten zij de islam hier binnenstromen, zodat het ‘gevoel voor eigen land en volk’ vernietigd zal worden.

   Over de EU kan niet slecht genoeg worden gedacht.

   Stem NEE op 6 april.

 10. Bart

  Burger comité is 1 van de 3 initiatiefnemers, de aanvraag van dit referendum is om verschillende motieven gedaan. Waaronder dus ook het anti EU sentiment, het ligt aan de wet referendum die de opties tot het kiezen van onderwerpen zeer beperkt dat de keuze word gemaakt om van een aan de EU gerelateerd onderwerp tot een anti EU referendum te maken.

  Maar er zijn ook ondertekenaars die wel vanwege het akkoord met Oekraïne hebben ondertekend, er zijn bijna 450 duizend handtekeningen verzameld in een relatief korte tijd.

  Dus het referendum is gewoon geldig, de referendum wet vraagt namelijk niet naar de motieven van de initiatief nemers van de aanvraag.

  Uiteindelijk is deze hele ophef niets meer dan stemming makerij.

  En nu op naar een mooi resultaat op 6 april!

  1. Wachteres

   Ik kom uit het buitenland om NEE te stemmen, Bart, Net als mijn echtgenoot.

   Weg met de allesvernietigende, alleen maar naar ordinaire macht strevende EU.

   Van het communisme is nog nooit iets goeds gekomen.

   1. Houtlijm

    Wachteres je had al kunnen stemmen als je in het buitenland woont. Onze dubbele NEE-stem is vorige week al (vanuit Duitsland) op de bus gegaan.

    1. ceteris paribus

     Houtlijm heeft dubbel nee gestemd op een vraag die niet was gesteld. Het gaat helemaal niet over het verdrag, gekkie, je bent er ingetuind.

     1. Houtlijm

      Je spreekt in raadselen ceteris. Het feit dat de intentie en motieven van van Dixhoorn anders lagen dan gedacht, doet in het geheel niets af aan de aard en legitimiteit van het referendum. De vraagstelling op het stembiljet was volstrekt duidelijk en mijn stellingname ook.

     2. toetssteen

      @Houtlijm
      Yep. Vandaar dat ik me door dat verdrag heb geworsteld. Ik stem alzo tegen dat wanstaltige verdrag dat geen ene blaar van doen heeft met een handelsverdrag.
      Ik stem nee. Voor mezelf, maar ook voor de arbeidende bevolking in Oekraïne. Dit verdrag is slecht voor Europa. Slechts de bankiers zullen de miljarden binnen kunnen schrapen om hun kapotte systeem wederom te kunnen lijmen.
      Als het uitdraait op oorlog, zitten zij in de veilige bunkers. Het gaat immers niet om mensen, het gaat om macht.

    2. Wachteres

     Ik stem liever niet via Den Haag, Houtlijm. We moesten al heel veel moeite doen om onze papieren te krijgen. Zogenaamd het verzoek niet gekregen, terwijl wij het aangetekend hadden verzonden. Dan ga ik de grens wel even over om persoonlijk te stemmen.

     Alhoewel … ook dat is niet meer betrouwbaar. Helaas.

 11. cmsuijkerbuijk

  http://www.elsevier.nl/nederland/article/2016/03/europa-heeft-het-nakijken-in-wereldeconomie-2782029W/
  En WIJ moeten Ukraïne helpen? De EU is zélf een pauper aan het worden, als het dat al niet is overigens!
  Stem dus NEE!

 12. Seneca

  Iedereen die een beetje intellect bezit, kan weten dat Oekraïne in dit referendum totaal geen rol speelt. Waar praten wij over? Een nieuwe loot aan de nationaal socialistische Brusselse stam die qua politiek en gewoontes, naadloos past in het corrupte en fervent links gedachtegoed dat tegenwoordig in Europa de toon zet. Als er een leugen gebruikt zou zijn om dit referendum af te dwingen, dan zeg ik: ‘in het veen ziet men niet op een turfje’ dus in dit van leugens doordrenkte landje, is dit wel zeer onbelangrijk. Overigens vreemd dat men weet dat de overheid liegt en bedriegt en dat deze Sybren verwacht dat een Nederlander, om zijn/haar recht te halen, eerlijk zou moeten zijn. Om iets te bereiken in deze vreemde samenleving, moet men helaas liegen.

  1. ceteris paribus

   “Als er een leugen gebruikt zou zijn om dit referendum af te dwingen, dan zeg ik: ‘in het veen ziet men niet op een turfje’ dus in dit van leugens doordrenkte landje, is dit wel zeer onbelangrijk. Om iets te bereiken in deze vreemde samenleving, moet men helaas liegen.

   Seneca geeft in elk geval ronduit toe dat dit referendum leugenachtige doorgestoken kaart is en dat liegen eigenlijk helemaal niet zo’n probleem is.

 13. Seneca

  CP
  Zoals gewoonlijk lees je wel, maar begrijp je niet wat er precies staat geschreven. Kan je niets aan doen, je hebt het of je hebt het niet. Maar spaar mij je gezwets want dat wordt ietwat vervelend, ondanks dat ik begrijp dat je er niets aan kunt doen.

  1. ceteris paribus

   “Om iets te bereiken in deze vreemde samenleving, moet men helaas liegen.

   Dit las ik toch goed? Hier zeg je, met het Burgercomité, toch dat je moet liegen om je politieke doel te bereiken?

   Fraai hoor.

   1. Wachteres

    De grootste leugenaar is de EU: Oekraïne en handel ja ja …

 14. Bes Tolen

  Allereerst: het is niet zo dat het verdrag met de Oekraïne al definitief is. Mochten de NEE-stemmers winnen (er er dus de meer dan 30% hebben gestemd) dan is de kans groot dat de PvdA in de Tweede Kamer overstag gaat. Het gevolg is dat als dat gebeurt, het hele verdrag met de Oekraïne niet door gaat. Eén land is voldoende om het hele verdrag te torpederen.
  Laten we wel wezen. Als het verdrag er definitief komt, ontstaat ook een moeilijker situatie. Amerika krijgt dan haar zin en Europa kan worden opgescheept met een zich uitbreidende oorlogssituatie waaruit het zich niet meer zelfstandig kan terug trekken zonder dat een groot conflict met Amerika ontstaat. De kans dat Hillary Clinton president van Amerika wordt, is heel groot. De kans op escalatie wordt daarmee ook heel groot. In elk geval dat de NATO belangrijker wordt, wordt Europa meer vazal van Amerika. Tenzij dus Europa dat grote conflict aan gaat. Dan ontstaat een andere situatie. De interessante vraag is welke. Het kan zelfs tot het einde van de NATO leiden. Het kan daarop tot een beter Europa leiden dat Amerika verder links laat liggen of de rol van Amerika ondergeschikt maakt. De eerste en grootste vraag is hoe Amerika zal reageren op een Europa dat Amerika de voet dwars zet en dat vol houdt.

 15. Wachteres

  Natuurlijk is het associatieverdrag geen vrijhandelsverdrag maar een integratieverdrag, een voorportaal naar EU-lidmaatschap van de Oekraïne. Een kind kan dat weten. De EU wil koste wat het kost machtsuitbreiding. op dezelfde leugenachtige manier zijn andere, arme landen er ook bij getrokken.

  De Oekraíne is niet alleen straatarm, maar zo corrupt als de neten en ook nog in burgeroorlog.

  In het verdrag wordt op p.3 letterlijk gesproken over: ‘de politieke associatie en de economische integratie van Oekraïne in de Europese Unie’.

  http://fenixx.org/2016/03/31/open-brief-aan-mark-rutte-over-het-oekraine-referendum/#prettyPhoto

  “De Oekraïense economie is kleiner dan die van Noord-Holland (!), die krimpt verder door oorlog en corruptie en slechts 0,2% (!) van onze export gaat naar Oekraïne. Dit is een fractie van onze handel met Rusland. Door de redeloze confrontatie tussen EU, VS en Rusland verslechtert onze relatie met Rusland al jaren. Die wordt nog slechter door dit associatieverdrag. Ook vanuit economisch oogpunt is dit verdrag daarom een bijzonder slechte deal voor ons.

  Het associatieverdrag verschaft Oekraïne het recht op financiële steun door de EU, p. 259, artikel 453: ‘Oekraïne komt in aanmerking voor financiële bijstand via de relevante EU-mechanismen en -instrumenten voor financiering.’ De les van Griekenland moet zijn dat dit betekent dat die steun er ook komt, en ons land over de besteding van ons geld daar niets te zeggen zal hebben. Was het namelijk niet de heer Rutte die ons de verkiezingsbelofte deed dat er geen geld meer naar de Grieken ging? Die belofte brak u. Nu blijkt dat we via de EU en het IMF al meer dan 30 miljard euro in Oekraïne gepompt hebben”. Oekraïne is feitelijk allang failliet”!

  Dit associatieverdrag geeft Oekraïne, een land in (burger)oorlog, militaire bijstand en steun, artikel 10, p.11: ‘De partijen onderzoeken mogelijke samenwerking op militair of technologisch vlak’. Daarmee raken we zonder dat hier enig Nederlands belang bij gediend is verder betrokken in een groot geopolitiek conflict”.

  Mensen. als we ons voor de zoveelste keer door de EU voor de gek laten houden, dan verdienen we niet beter dan dat ons geld naar arme, corrupte landen gaat, die blijkbaar nooit in staat zijn geweest om op eigen kracht uit de armoede en de ellende te komen.

  Met daarbij een immense instroom van mensen die door hun achterlijke, ideologische opvattingen de middeleeuwen nooit zijn ontstegen, wordt dit de grootste ramp die Europa ooit is overkomen.

  Stem NEE! In het belang van uw kinderen en kleinkinderen.

 16. Ni28

  Een referendum is nooit een ondermijning van democratie, een referendum is de ultieme democratie zelfs als deze afgedwongen wordt door een clubje als Geenpijl of wat dan ook. Helaas moet je om via referenda te kunnen regeren de juiste traditie en cultuur hebben.

 17. The Oracle

  whahahahahahahaa
  niet geschreven door iemand die ook maar iets van Ukraine afweet,
  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
  het komt van de NRC , het nrc
  whahahahaha
  nou die krant daar wil je je kont nog niet mee afvegen
  dan wel ,
  NRC , daar werkt niet 1 iemand , die mijn hond mag dekken

  discussie closed !!

  artikel 10 lezen & goedkope werkkrachten & water -plofkippen
  schaliegas ,
  en corruptie

  DUS ???

  dus paar multi nationales, die ook hier hiun zakken gaan vullen

  BEVOLKING, ??

  KAN VOLLEDIG NET ALS HIER AAN HET GAS

  EN nee HOOR, ZE KOMEN ECHT NIET BIJ DE EU ????

  Poroshenko de chocoprinz / USA VAZAL ,staat toch echt hier op de TV in ukraine te vertellen dat hij vooooooooooor 2020
  Ukraine zal vertegenwoordigen in BRUSSEL !!!

  nee, nee NEE, NEE, NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

  the oracle

  1. ceteris paribus

   “NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
   het komt van de NRC , het nrc
   whahahahaha

   En nu maar hopen dat het oplucht.

   1. The Oracle

    heee klootviool CP
    kan jij niet beter in het woordenboek het woord “”
    ARGUMENTEN “‘ eens opzoeken ?? of
    tegengas ?? tuuurlijk niet !
    argumenten ?? nog nooit gezien van deze aka !!

    de vraag is dan ook ??BEN JE ZIEK GEWEEST MET LEZEN OP DE OLO ?
    (Ontzettend Laag Onderwijs !! )

    Het enige waar ik over inzit , schrijf je tegen zo’n kloothommel

    nou LUL met hoofdletters of paardenlul MET KLEINE LETTERS

    WAT EEN STUK ZUIG VUIL , er komt werkelijk niks uit

    zie de een / tweetjes met zijn aka. holmaat beukman

    die 14 x roept ik ga toch maar ja stemmen !!

    whahahahaha,

    dat is een hele oude reclametruc, “‘DE HERHALING !!

    NOU DILDO , al roep je het nog 500 x, het is NEE

    en het blijft NEE

    PAARDENLUL

    zo je antwoord mag dit keer zonder een argument whahahahaha

    super trol , misschien kan je de gemeeente nog aansprakelijk stellen

    voor je hersenbeschadiging na die val op die ouderwetse keiharde betontegel

    val dood , geniaal weer , GENIAAL

    The great oracle

    1. ceteris paribus

     The Oracle probeert ons duidelijk te maken hoe hoogopgeleid hij is.

     1. The Oracle

      The great oracle, begrijpt, dat zijn geweldige boodschap duidelijk en heel goed is binnen gekomen ,

      verder neemt u het mij niet kwalijk dat ik niet kan discussieren met een Moron met het I.Q van mijn schoenmaat

      whahahaha

      zo ,die was geinig, laaterrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 18. Seneca

  @The Oracle
  Het maakt niet uit wat je schrijft, feiten doen er niet toe het gaat alleen maar om de toon waar idioot links over valt. Zie de reactie van CP! Beste Oracle, niets van aantrekken, gewoon lullen laten want iets anders is het niet.

  1. ceteris paribus

   Seneca weet de inhoudelijk gedegen beschouwingen van Orakeltje wel op waarde te schatten. Zo leren we en passant ook Seneca beter kennen.

  2. Beukman

   Seneca scribit:
   “Het maakt niet uit wat je schrijft, feiten doen er niet toe.”

   Inderdaad. Oracle is meer een stilist. Dat feiten daar wel eens bij sneuvelen, zullen we voor lief moeten nemen.

  3. The Oracle

   tegen morons die onder 8 verschillende aka’s inbreken
   is geen kruit gewassen
   eigenlijk reageert deze dropveter nergens op ,
   ik denk dat hij ook geen idee heeft waar het over gaat ,
   hij zou zo plaats kunnen nemen naast de 135 broeders, landverraders danwel NSbers
   Het enige probleem, dat als ooit de pleuris uitbreekt, klootzakken zoals deze mafkees vooraan staan met b.v. de Russische vlag en Love Putin staat te roepen

   ONZE EIGEN VERZETSTRIJDER WHAHAHAHAHAA

   dank voor de hulp , maar ik ben ze in mijn werkleven bij bosjes tegen gekomen whahahaha

   daar stonden ze dan ook snel op straat

   je kan er niet op bouwen , altijd stoken, en als je ze dan bij hun flikker pakt

   krijg je alleen slijn geluiden, soort mossel

   duss het moet een goede vriend van Rutte zijn , whahahaha

   nou hier sterft het ervan , Livenstro o.a. vriend van soros whahaha

   dooei

   1. ceteris paribus

    Oracle bedoelt dat er geen kruid tegen gewassen is en met slijn geluiden bedoelt hij waarschijnlijk zoiets als slijmgeluiden.

    De schat.

    1. Beukman

     Oracle is de Paul van Ostayen van DDS: een compromisloze stilist tot in zijn ballen.
     Alleen strijkt Oracle jaarlijks gemiddeld zo’n 2500 euro subsidie op voor zijn experimentele proza, terwijl Van Ostayen zijn eigen broek moest ophouden.
     Jammer. Ik denk dat het juist de subsidie is die voorkomt dat Oracle echt het allerbeste uit zichzelf haalt.

     1. ceteris paribus

      Bij mijn weten maakte Paul van Ostaijen geen taalfouten, we hebben dus met een iets minder slimme epigoon te maken.

     2. Beukman

      @CP
      Dat zie je verkeerd. “Spelfouten” vormen een essentieel onderdeel van Oracles vernieuwende proza. Er zullen twee of misschien zelfs drie generaties overheen gaan voor men eindelijk zijn krachtige boodschap op waarde weet te schatten.
      Eén uitzondering bestaat er: de man bij het Ministerie van Cultuur die subsidies verstrekt, tevens levenspartner van Oracle, is er nu reeds in geslaagd om diep af te dalen in Oracles scheppingen en deze te doorgronden.

     3. The Oracle

      whahahahahaa, LUL 3.0
      ik zal een foto opsturen van Oracle’s schitterende meissie
      whahahahaha
      kan je ook eens lekker dromen,
      met je handen onder de dekens , rukker
      whahahaha

      ouwe HOMO ,

      geniaal mijn jongen

      normaal kijk ik mijn reacties wel eens na,
      maar op niveau maat steunzool
      hij/ hunnie begrijpt er toch niets van

      dus beste AKA , (8 STUKS ) neem je tabletjes in
      en vraag of je tuigje af mag vannacht

      en kijk , denk en overleg met je droomvriendjes
      hoe je the oracle de baas kunt worden
      bel Livenstro eerst even whahahaahha
      oooh nee die zit te tafelen met SOROS !!

      probeer het eens met een argument ( eerst even googelen )

      huggie
      the great oracle

      laaterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

     4. ceteris paribus

      De hartelijke groeten aan je meissie, beste Oracle. Ik verdenk je er van dat je ook nog best ver kunt plassen. Je bent een heuse kerel!

 19. Anna

  VS is voor uitbreiding EU richting Oost en wel tegen de Russische grens. Ze willen Poetin een pootje lichten. Twee Amerikanen hebben zitting genomen in de Oekraïense regering. Waarom. In Oekraïne en Rusland een sterk gezinde VS en NAVO regering. VS en NAVO de touwtjes in handen en alle voordelen. Heel Europa zoals met de asielzoekers de nadelen. Stem TEGEN. Dat verdrag is niet nodig om zaken te doen. Het is het grootste corrupte, failliete land ter wereld met 50 miljoen inwoners.

  1. Anna

   Rusland was altijd onze goede buur en handelspartner totdat de Amerikanen zich er mee gingen bemoeien. Stem TEGEN!

 20. cmsuijkerbuijk

  Volgens De Dutch Dairymen Board roept haar leden op om tégen het verdrag te stemmen:
  Associatieovereenkomst EU-Oekraïne: legalisering oneerlijke concurrentie
  Op 6 april mogen we naar de stembus om ons oordeel te geven over de associatieovereenkomst tussen de EU en de Oekraïne. De overeenkomst betekent voor Nederlandse en EU boeren vooral een laffe aanval op het “gelijke speelveld”. Omdat de associatieovereenkomst de Europese normen en standaards met betrekking tot voedselveiligheid, kwaliteit en dierenwelzijn niet respecteert, zeker stelt, afdwingt of controleert.

  Geen afdwingbare afspraken
  Op grond van de overeenkomst kan 90% van de Oekraïense landbouwproducten heffingvrij op de Europese markt komen. Ook voor Nederland zijn er voordelen aan de vermindering van invoerheffingen. Hoewel dit dus positief klinkt, heeft de overeenkomst voor boer en consument in de EU belangrijke nadelen.
  Zo blijken in het verdrag vage kreten te worden gebruikt zonder juridische lading in plaats van harde afspraken,terwijl ook een tijdspad ontbreekt voor het voldoen aan de strengere EU standaarden en voorwaarden ten aanzien van voedselkwaliteit dierenwelzijn enz. Daardoor is het onmogelijk om de Oekraïne aan vermeende “afspraken” te houden, omdat ze niet afdwingbaar zijn. In zowel artikel 59 als 64 (en art. 29 betreffende douanerechten) wordt er gesproken over maatregelen voor bijvoorbeeld het garanderen van dierenwelzijn. Alleen, er wordt niet verder gegaan dan de opmerking dat er “consensus” moet zijn.

  Hormonen, antibiotica
  Door de vage afspraken, kan de Oekraïne in feite doorgaan met het houden van dieren volgens veel lagere standaards én kosten als in de EU. Want rond dierenwelzijn en dierhouderij liggen de EU en de Oekraïne mijlenver uit elkaar: qua huisvesting van de dieren (stalling van melkvee, kippen in kooien, eieren uit legbatterijen), identificatie en registratie, dierziektebestrijding, voorzorgsprincipe of medicijnengebruik. Hormonen en antibiotica worden op grote schaal gebruikt in de Oekraïne.

  Oneerlijke concurrentie
  Alle strenge wettelijke eisen en standaards die we in de EU kennen met betrekking tot bovenstaande, leveren Europese boeren een sterk hogere kostprijs op als de Oekraïense boeren. Europese boeren moeten concurreren tegen producten die zijn geproduceerd op een wijze die in de EU verboden is! Het door beleidsmakers toestaan van producten op onze markt die niet aan onze hoge standaards voldoen, is concurrentievervalsing.

  Keuze consument?
  Kan een consument deze producten met herkomst “Oekraïne” herkennen en links laten liggen? Nee. Omdat veel van de, volgens EU-regels onreglementair geproduceerde voedingsmiddelen, onherkenbaar worden door het gebruik in bewerkte producten.

  Herkomst veranderen
  Tevens mag ieder product dat binnen de EU-grenzen nog een keer bewerkt wordt (herverpakt of gesneden) als herkomst de naam van het land dragen waar de laatste bewerking is verricht. Dus kipfilet geproduceerd in de Oekraïne onder veel slechtere dierenwelzijn- en kwaliteitseisen wordt in Nederland herverpakt en mag daarna gelabeld worden als “geproduceerd in Nederland”.
  Voor kaas geldt hetzelfde: kaas die in plakken wordt gesneden in Nederland, mag daarna herkomst Nederland als label dragen. De DDB heeft hier inmiddels Nederlandse beleidsmakers op aangesproken.

  De handel kiest over het algemeen voor de goedkoopste optie die legaal te verkrijgen is. Zoals blijkt uit de cijfers van het Oekraïense bureau voor de statistiek. Op de dag dat de EU zijn grenzen opende met Oekraïne, overstroomde de Europese markt met Oekraïense batterijkippen. De export naar Nederland was, met tariefmuren, precies nul kilo: dat zien we in 2013. In 2014 gaan de grenzen precies halverwege het jaar open en komt de stroom dieronvriendelijke kippen op gang. In 2015 is volgens een artikel in Volkskrant inmiddels 12.000 ton kippenvlees vanuit de Oekraïne naar Nederland geëxporteerd. En Oekraïne heeft ook grote plannen met zuivelproducten.

  Rabobank en ING: investeren in duurzaam ondernemen?
  Grote investeerders in de stroom kippenvlees uit de Oekraïne zijn opvallend genoeg Rabobank en ING. Twee Nederlandse banken die de mond vol hebben over duurzaam en maatschappelijk ondernemen en een hoge graad aan dierenwelzijnseisen opleggen aan hun Nederlandse agrarische klanten, investeerden reeds miljoenen in de Oekraïense kippenfabriek Myronivsky Hliboproduct (MHP). Die is in handen van Yuriy Kosiuk, een Oekraïense multimiljardair. Op 380 duizend hectares land worden jaarlijks door MHP 332 miljoen kippen geslacht, ingevroren, verpakt en uiteindelijk geëxporteerd. (Ter vergelijking: in Nederland worden jaarlijks 465 miljoen kippen geslacht)

  Miljoenen euro’s in inferieure productie
  Rabobank maakt in de periode 2008-2018, 127,1 miljoen euro over aan MHP, ING investeert 42,8 miljoen (artikel Volkskrant d.d. 14 september 2015). Geld wat overigens niet ten goede komt aan de Oekraïense burgers, integendeel.Terwijl multinationals zich verrijken met deze overeenkomst, wordt de Oekraïense plattelandsbevolking aantoonbaar armer door de overeenkomst.

  Salmonella
  En terwijl andere landen hun grenzen voor kippenvlees uit de Oekraïne sloten om de dieronvriendelijke wijze waarop het geproduceerd wordt en de hoeveelheid salmonella in het vlees, verdedigen Nederlandse banken zich met de opmerking “dat het volgens de nationale regels en wetten wordt geproduceerd”. Inderdaad, en dat is nu net het probleem aangezien die nationale wetten van de Oekraïne op geen enkele wijze voldoen aan onze Europese minimale standaards en wetten! Zoals zo vaak blijkt de belerende houding van banken ten opzichte van hun Nederlandse agrarische klanten slechts een staaltje “window-dressing”. Met maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen heeft de werkwijze van Rabobank en ING niets van doen!

  Dierenwelzijn geen issue
  We hoeven niet te verwachten dat er in de Oekraïne ten opzichte van bijvoorbeeld dierenwelzijn iets ten goede verandert: de Oekraïense minister van Agrarische Zaken Pavlenko liet zich in een interview met Boerderij (december 2015) al uit over het feit dat dierenwelzijn geen echt issue is voor de Oekraïners. En hoeft daar door dit verdrag ook geen haast mee te maken door het gebrek aan harde afspraken.
  Wel heeft de Oekraïense landbouwminister al aangegeven dat men eveneens de export van zuivelproducten naar Nederland op wil schroeven. Zuivel die bij de productie bij lange na niet voldoet aan de aan de Nederlandse melkveehouders opgelegde standaards en eisen.

  “Nee” ?
  De DDB concludeert dat zolang Oekraïne zich niet aan Europese normen en standaarden houdt voor voedselproductie, alle vrije verkeer van goederen opgeschort moet worden in het belang van de voedselveiligheid, kwaliteit en het gevaar van imagoschade voor zuivel- en andere landbouwproducten. Op 6 april kunt u door uw stem tijdens het referendum bij onze overheid aangeven waar voor u de grens ligt bij o.a. het ondermijnen van onze concurrentiepositie én inkomen.

  Sieta van Keimpema,
  Voorzitter DDB

  1. ceteris paribus

   Goh, nu gaat het ineens wel weer over het handelsverdrag.

 21. Wachteres

  http://www.nrc.nl/next/2016/03/31/oekraine-kan-ons-niets-schelen-1606419?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nboverig&utm_content=&utm_term=20160401

  ‘Oekraïne kan ons niets schelen’

  Ze zijn de initiatiefnemers van het referendum over een EU-verdrag met Oekraïne. Maar het gaat het Burgercomité EU om iets heel anders.

  Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen”, zegt historicus Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het burgercomité. De oprichters daarvan hebben maar één doel. De Europese Unie kapotmaken, of Nederland uit de EU drijven, een Nexit dus. „Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, legt Van Dixhoorn uit.

  En toen kwam de Europese Grondwet. En wat het allerfoutst was, was dat ze dan een referendum organiseren, en Nederland stemt massaal tegen, en dan komt het er toch.”

  Ik geloof best dat het kan, die mooie droom. Maar dan moet de EU vanaf de bodem democratisch worden georganiseerd, met veel macht voor de afzonderlijke lidstaten en met veel referenda. Het doet nu heel erg denken aan de Sovjet-Unie.”

  Van Dixhoorn: „Er is niets positiefs over Poetin te zeggen. Ook niet over Juncker (voorzitter Europese Commissie, red) trouwens. Ik zie geen verschil tussen hen.” Supheert: „Het zijn allebei machtswellustelingen.”

 22. Theo345

  De motieven van Van Dixhoorn interesseren me niet zoveel.
  Er wordt een vraag voorgelegd over een onderwerp waarover ik intussen wel een mening heb, en die mening zal ik geven.
  Dat de uitslag, indien nee, ook gezien kan worden als een blijk van wantrouwen in de EU, dan is dat mooi meegenomen maar dat is niet waarover het gaat.
  Een nieuwsfeit kan ik deze laatste ontwikkeling ook niet noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.