Donald Tusk: Kom toch maar niet naar Europa, migranten

Geen categoriemrt 03 2016, 20:00
EU-president Donald Tusk raadt het economische migranten toch af hierheen te komen.
Donald Tusk heeft migranten vandaag stevig gewaarschuwd: ze moeten niet denken dat ze zomaar door Europa kunnen reizen. Duizenden zijn hen voorgegaan: nog steeds steken velen dagelijks grenzen over, op zoek naar het El Dorado in Noord-Europa. Zelfs de verscherpte grenscontroles lijken de massa's niet te kunnen stoppen. Maar Tusk denkt daar duidelijk anders over.
Hij richt zich hier in het bijzonder op economische migranten. Mensen die niet om een gebrek aan veiligheid, maar om een gebrek aan geld vluchten. Maar eigenlijk vallen alle zogenaamde vluchtelingen daar wel onder. Want hoe onveilig zijn landen als Griekenland, Italië of zelfs Turkije? Zodra ze daar voet aan wal hebben gezet, zijn ze vrijwel verzekerd van deze veiligheid. Maar toch gaan ze graag door. De redenen hiervoor laten zich raden.
Zijn uitspraak staat aardig in contrast met een oproep van de PvdA vandaag. Deze partij pleit voor een luchtbrug om juist méér mensen hierheen te brengen. Los van dit aardig krankzinnige idee, is de tweede oproep van Tusk ook verre van realistisch. Hij, en de Europese Commissie met hem, roept EU-landen op om vóór december op te houden met het controleren van hun binnengrenzen, zoals vóór deze migrantencrisis het geval was. Economisch gezien zou dit uiteraard voordelen hebben, maar zolang dit betekent dat migranten vrij door Europa kunnen reizen, levert dit meer problemen dan baten op.
Toch lijkt hij wel iets van een plan te hebben. De Europese Grens- en Kustwacht moet vóór het einde van het jaar in werking treden. Deze zal verantwoordelijk worden voor het controleren van alle buitengrenzen van de Unie. Dit had natuurlijk allang moeten gebeuren, en waarschijnlijk is het tegen die tijd allang te laat om het grootste deel van de migranten tegen te houden. Maar het is, in ieder geval voor toekomstige crises, een goede stap. Maar zolang dit nieuwe team niet aan de slag is gegaan en ook daadwerkelijk heeft bewezen effectief te zijn, is de oproep van vandaag aan dovemansoren gericht. Over die verwachte effectiviteit valt overigens ook te twisten. Wat zal deze bewaking doen als men probeert met bootjes naar Europa te komen? Deze lek schieten zal zeker niet gebeuren. De praktijk is dat het gewoon erg lastig is om mensen op zee tegen te houden, zeker wanneer het om kleine afstanden gaat. De enige oplossing is dan toch echt om deze mensen direct bij aankomst terug te sturen naar het vorige veilige land waar ze vandaan komen. Dat kost geld: ontzettend veel geld zelfs. Maar pas als Europa laat zien dat er écht geen plaats is voor gelukszoekers, zal deze stroom eens ophouden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten