Donald Tusk: Kom toch maar niet naar Europa, migranten

EU-president Donald Tusk raadt het economische migranten toch af hierheen te komen.

Donald Tusk heeft migranten vandaag stevig gewaarschuwd: ze moeten niet denken dat ze zomaar door Europa kunnen reizen. Duizenden zijn hen voorgegaan: nog steeds steken velen dagelijks grenzen over, op zoek naar het El Dorado in Noord-Europa. Zelfs de verscherpte grenscontroles lijken de massa’s niet te kunnen stoppen. Maar Tusk denkt daar duidelijk anders over.

Hij richt zich hier in het bijzonder op economische migranten. Mensen die niet om een gebrek aan veiligheid, maar om een gebrek aan geld vluchten. Maar eigenlijk vallen alle zogenaamde vluchtelingen daar wel onder. Want hoe onveilig zijn landen als Griekenland, Italië of zelfs Turkije? Zodra ze daar voet aan wal hebben gezet, zijn ze vrijwel verzekerd van deze veiligheid. Maar toch gaan ze graag door. De redenen hiervoor laten zich raden.

Zijn uitspraak staat aardig in contrast met een oproep van de PvdA vandaag. Deze partij pleit voor een luchtbrug om juist méér mensen hierheen te brengen. Los van dit aardig krankzinnige idee, is de tweede oproep van Tusk ook verre van realistisch. Hij, en de Europese Commissie met hem, roept EU-landen op om vóór december op te houden met het controleren van hun binnengrenzen, zoals vóór deze migrantencrisis het geval was. Economisch gezien zou dit uiteraard voordelen hebben, maar zolang dit betekent dat migranten vrij door Europa kunnen reizen, levert dit meer problemen dan baten op.

Toch lijkt hij wel iets van een plan te hebben. De Europese Grens- en Kustwacht moet vóór het einde van het jaar in werking treden. Deze zal verantwoordelijk worden voor het controleren van alle buitengrenzen van de Unie. Dit had natuurlijk allang moeten gebeuren, en waarschijnlijk is het tegen die tijd allang te laat om het grootste deel van de migranten tegen te houden. Maar het is, in ieder geval voor toekomstige crises, een goede stap. Maar zolang dit nieuwe team niet aan de slag is gegaan en ook daadwerkelijk heeft bewezen effectief te zijn, is de oproep van vandaag aan dovemansoren gericht. Over die verwachte effectiviteit valt overigens ook te twisten. Wat zal deze bewaking doen als men probeert met bootjes naar Europa te komen? Deze lek schieten zal zeker niet gebeuren. De praktijk is dat het gewoon erg lastig is om mensen op zee tegen te houden, zeker wanneer het om kleine afstanden gaat. De enige oplossing is dan toch echt om deze mensen direct bij aankomst terug te sturen naar het vorige veilige land waar ze vandaan komen. Dat kost geld: ontzettend veel geld zelfs. Maar pas als Europa laat zien dat er écht geen plaats is voor gelukszoekers, zal deze stroom eens ophouden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. van Urk

  “Europa wordt als een kankergezwel opgevreten” woorden van de hoogste Amerikaanse commandant in Europa en bevelhebber van de NAVO. Met andere woorden zijn Merkels “chemie laboranten” uit Afrika en het midden oosten (haar letterlijke woorden) analfabete , barbaarse criminelen die dus niet voor een fijne harmonische, vreedzame en vooral rijke toekomst bezorgen in Europa zoals Angela Merkel, Rutte en bijna het hele westerse mediacomplex, blijven volhouden. De oproep van Donald Tusk is een beetje slap en te laat.

  1. halo1

   Beter laat dan nooit…eindelijk …Europa redt het alleen met knalhard egoisme en onvriendelijkheid..want die figuren aan de grens weten van…..met steun van links.. de slappe knieen..

  2. toetssteen

   @Van Urk

   http://www.strategic-culture.org/news/2015/08/07/us-is-destroying-europe.html

   Ik blijf hem plaatsen. Ik heb er ook eentje van Spiegel maar die is al van een jaartje terug. Daar viel langteen over omdat hij van beurs.com kwam. Het trieste figuur zag niet dat het een vertaling was.

 2. Wim

  Zijn al die lui die hier komen WA verzekerd als ze schade veroorzaken.

 3. Wachteres

  De economische vluchtelingen zijn hier al bij duizenden.

  En als Merkel roept dat er geen bovengrens is en Tusk roept weer wat anders, dan wordt het allemaal wel erg verwarrend.

  WAT DUIDELIJK IS: Wij moeten uit de EU!

 4. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/03/04/westerwald-anti-jaloezie-cursussen-voor-duitsers-designerinrichtingen-voor-asielzoekers/#more-111632

  Westerwald: “Anti-jaloezie-cursussen” voor Duitsers – Designerinrichtingen voor “asielzoekers”

  Hoog in het Westerwald gaat het in de landelijke, bosrijke regio´s niet echt goed met iedere Duitser. En menigeen, die iedere cent een paar keer moet omdraaien, is verbaasd waarom “asielzoekers” daar nu designerinrichtingen gefinancierd krijgen. Tegen de onvrede in de bevolking vond daarvoor eerst een “anti-jaloezie-cursus” plaats. Nee, dat is geen grap.

  Er komen veel jonge mannen en die weigeren hun nieuw gekregen huis en nieuwe spullen schoon te houden.

  Een cynische werkelijkheid gebracht door KOPP-Verlag. Ongelofelijk wat het volk wordt aangedaan.

  En dan is de ‘elite’ ongetwijfeld ook nog stomverbaasd als er een revolutie uitbreekt.

 5. J.C.

  Uit deze “waarschuwing” van de EU (Tusk) blijkt onomstotelijk hoe inhumaan de EU, Merkel en Rutte II en de 138 jegens de Europese volkeren met hun instroombeleid zijn geweest.

  En de verantwoording van Rutte II en de 138 (150 -/- 12 Tweede Kamerleden) aan het Nederlandse volk??????

  Ik blijf PVV stemmen.

 6. Ni28

  De invasie van migranten uit islamitische landen brengt een cultuurschok mee die Europa zal veranderen en niet in de goede zin van het woord. De meerderheid van de laag opgeleiden zal voor zorgen dat de religie steeds grotere rol gaat spelen waarbij zij de democratische vrijheid van meningsuiting gaan gebruiken en misbruiken. De deling tussen de kerk en staat zal steeds meer vervagen, zie het toestaan van salafisme. Dat is allesbehalve een goede ontwikkeling.

 7. Wachteres

  http://nos.nl/artikel/2090400-gemeenten-komen-500-miljoen-bijzondere-bijstand-tekort.html

  De bijzondere bijstand voor Nederlanders is op, want ingepikt door mohammedaanse kolonisten

  Gemeenten komen 500 miljoen bijzondere bijstand tekort

  De Nederlandse gemeenten hebben samen 500 miljoen euro meer uitgegeven aan de bijzondere bijstand dan ze van het Rijk krijgen. Er ging zo’n 400 miljoen euro naar de gemeenten om te besteden aan bijzondere bijstand, maar de gemeenten gaven meer dan 900 miljoen uit in 2015.

  De Nederlandse gemeenten hebben samen 500 miljoen euro meer uitgegeven aan de bijzondere bijstand dan ze van het Rijk krijgen.

  De gemeenten geven twee oorzaken voor de hoge uitgaven. Allereerst krijgen steeds meer mensen die schulden hebben een bewindvoerder toegewezen. De gemeente moet de kosten van de bewindvoerder dragen. Daarnaast zijn er meer huisvestingskosten voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

  Dus eerst krijgen ‘vluchtelingen’ de huizen, en als u dan in de totale armoede bent beland is er geen bijzondere bijstand meer voor u.

  Samsom wil nog een kwart miljoen meer asielterroristen en van Rutte weten we het niet, want zodra die over cijfers begint dan liegt die.

  De schuld ligt vanzelfsprekend niet bij de ‘vluchtelingen’ maar bij onze ‘elite’, die het niet nodig oordeelt om zich niet druk te maken over haar eigen volk.

  Gelukzoekers, die blijkbaar nooit in staat zijn geweest om hun eigen land op te bouwen, hebben voorrang. Zij hebben als eerste onze hulp nodig.

  Waarom? Blijkbaar geeft dat ‘een goed gevoel’.

  1. Wachteres

   http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/3/Grieken-90-procent-van-asielzoekers-nu-economische-migrant-2771142W/?masterpageid=158493

   Grieken: 90 procent van asielzoekers nu economische migrant

   De toestroom van migranten naar Griekenland is de laatste twee weken sterk veranderd. Kwamen er amper nog oorlogsvluchtelingen naar het land, een steeds groter deel van de asielzoekers maakte de oversteek om economische redenen.

   Dat zei de Griekse staatssecretaris van Defensie Dimitris Vitsas vrijdag tegen de Griekse televisiezender ANT De toestroom van migranten naar Griekenland is de laatste twee weken sterk veranderd. Kwamen er amper nog oorlogsvluchtelingen naar het land, een steeds groter deel van de asielzoekers maakte de oversteek om economische redenen.

   Dat zei de Griekse staatssecretaris van Defensie Dimitris Vitsas vrijdag tegen de Griekse televisiezender ANT.

   Tussen de asielzoekers zouden dus amper meer Syriërs zitten.

   Need I say more? Het lijkt me gerechtvaardigd om te constateren dat onze regering en de EU misdaden plegen tegen hun eigen volk.

  2. Wachteres

   http://nos.nl/artikel/2090665-16-miljoen-subsidie-aangevraagd-voor-huisvesting-vluchtelingen.html

   16 miljoen subsidie aangevraagd voor huisvesting vluchtelingen

   Dit zijn ‘kersverse’ berichten, die mij net door het nieuws worden aangereikt.

   1. ceteris paribus

    Ja, mevrouw Wachteres, de opvang van vluchtelingen kost geld.
    Verbaast u dit?

    1. Houtlijm

     Waarom zouden wij geld moeten spenderen aan economische immigranten met een niet-compatibele cultuur/ideologie die hier onze verzorgingsstaat leegvreten? Of aan mensen die vluchten voor een regionaal conflict en dus in de eerste plaats door regionale buurlanden opgevangen dienen te worden? Heb uw naaste lief, betekent je bekommeren om degenen die in je directe nabijheid verkeren. Niet om uitheemsen die van duizenden kilometers ver komen. Daar zijn andere naasten voor die dat moeten invullen.

    2. Wachteres

     “90 procent van asielzoekers nu economische migrant”

     Je hebt blijkbaar mijn reacties niet gelezen Simon.

     Verbaast mij niets. Links houdt meer van ‘de kop in het zand steken’ dan EINDELIJK eens de waarheid onder ogen zien.

     Komt nog wel hoor de realiteit zal ZELFS JOU wel wakker schudden.

     Zelfs moslims hebben ons verteld dat de criminelen naar de EU worden gestuurd. Ach, links vindt hen allemaal zo lievvvv.

    3. Wachteres

     Zelfs in zijn lijfbladen kan Simon lezen dat het grootste deel van de ‘vluchtelingen’ geen vluchtelingen zijn. Minstens 90% komt hier alleen maar om er beter van te worden.

     En toch blijft hij hardnekkig over ‘vluchtelingen’ praten.

     De enige logische verklaring is dat hij opdracht gekregen heeft om dat te doen en dat hij er dus voor wordt betaald.

     We moeten van de EU namelijk, ondanks alle feiten die het tegendeel bewijzen, blijven geloven in de ‘zielige vluchteling’.

     En Simon helpt daar hard aan mee. Daar moet toch een reden voor zijn?

   2. Beukman

    16 miljoen, dat valt dan reuze mee, gebeurt er tenminste nog iets nuttigs van mijn belastingcenten.
    Als je bedenkt dat ik ook meebetaal aan een nutteloos referendum, dat tientallen miljoenen euro kost.

    1. Houtlijm

     Beukman, je vindt het referendum alleen nutteloos omdat je weigert het ‘associatieverdrag’ te lezen of je te verdiepen in de achtergronden. Bovendien vind je het normaal en vanzelfsprekend dat ‘de boven ons gestelden’ belangrijke beslissingen nemen die invloed hebben op ons aller levens, zonder ons te raadplegen. Gefeliciteerd, je bent de volmaakte slaafzombie.

     1. ceteris paribus

      Ik zie het al, Houtlijm vindt de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld aan een referendum dat geen enkel effect kan hebben reuze zinvol.

     2. Beukman

      Mis, @Houtlijm, ik verdiep me wel degelijk in de achtergronden van het verdrag. Maar in één ding heb je gelijk: ik ben geen warm voorstander van referenda. En dat dit middel kan voorkomen dat de boven ons gestelden belangrijke beslissingen nemen die invloed hebben op ons aller levens? Dat lijkt me een naïeve gedachte.

    2. toetssteen

     @Beukman
     Wel even lezen en deduceren. Huisvesting. Maar daarmee is de kous niet af, nee, daarmee begint het breien pas.

     1. Beukman

      Eens, @Steen. Gelukkig zijn wij een breivaardig volk.

     2. ceteris paribus

      Deduceren, de heer Toetssteen zet hoog in!

     3. Beukman

      Hoog inzetten, daar hou ik dan wel weer van.

     4. ceteris paribus

      Vergis je niet, Beukman, we hebben hier met een intellectueel te maken.

     5. Wachteres

      Nog steeds heeft Simon als enige mogelijkheid – tegenargumenten bezit hij niet – om snerende opmerkingen te maken.

      Je zou bijna medelijden met hem krijgen, als zijn gedrag niet van zo’n minderwaardig niveau was.

     6. ceteris paribus

      Ik zie tot mijn genoegen dat de oude mevrouw Wachteres weer met haar beste been uit het bed stapte.
      Dat belooft weer een mooie dag met van haar kant veel diepgang en uiteraard veel linkjes naar islamofobe bronnen.

   3. Wachteres

    Volgens Simon zijn Elsevier en NOS!!! ook al ‘islamofobe bronnen’.

    Dat komt er nu van als je je in je opvattingen en in je terminologie laat beïnvloeden door de islamfundamentalisten.

    Dan wordt alles wat maar enigszins naar islamkritiek riekt ‘islamoob’.

    We moeten bij Simon echt aan hersenspoeling gaan denken. Elk gezond denkend mens zou hier niet intuinen.

 8. Seneca

  @Ceteris Paribus
  Wie bent u om te oordelen of het referendum zonder effect zou zijn? Als u van mening zou zijn dat onze ‘overheid’ zich niets van de uitslag aantrekt, dan ben ik het met u eens. Het is echter wel een ‘signaal’ voor hen, die het niet met de beslissingen die de ‘overheid’ neemt eens zijn, om te protesteren tegen de willekeur die er in dit land heerst. Ook zij kunnen hun tegenstem laten horen en als er maar voldoende burgers zijn die protesteren dan misschien, heel misschien worden de uitvreters die in de 2e K zitten, wakker.

  1. Beukman

   Dit referendum draait om complexe materie waaraan nu al diverse uiteenlopende interpretaties worden gegeven: eenduidigheid is ver te zoeken. Bovendien zal de uitslag onvoorzienbare gevolgen hebben, wat die uitslag ook moge zijn.
   Ik ben niet mordicus tegen referenda. Ik ben wel mordicus tegen een referendum waarvan de meesten geen benul hebben waar ze eigenlijk precies voor of tegen stemmen.

   1. ceteris paribus

    Het is in de praktijk niet mogelijk een vraagstelling voor een referendum te formuleren die leidt tot een democratisch verantwoorde uitkomst. Er is altijd ruis, altijd dubbelzinnigheid en altijd manipulatie in de formulering en de interpretatie van de vraagstelling. Om die reden hebben referenda niets met democratie te maken.

    Ik ben dus wel mordicus tegen referenda … omdat ik een democraat ben.

    1. Houtlijm

     Het is bijna onmogelijk om zoveel onzin en stompzinnigheid, zoveel hol geblaat en foutieve voorstellingen in één zin te proppen. Maar Simon Paribus is er volledig in geslaagd. Gefeliciteerd!

     1. Beukman

      Doe nou eens je best om inhoudelijk te zijn, @Houtlijm. Je hebt al laten zien dat je het kunt.

    2. Beukman

     Ik ben wat minder principieel dan jij. Misschien komt dat omdat ik sowieso nogal veel ruis en manipulatie zie in het democratische proces.

 9. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/25320439/___Oneerlijke_bezuinigingen___.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

  ’Oneerlijke bezuinigingen’

  “De moeder van Nathalie Mendelbaum kan door een zware hersenbloeding niet veel meer zelf. „Tot vorige week ging ze vijf dagen naar de dagopvang, maar dit is door bezuinigingen stopgezet. Voor een verpleeghuis is ze nog niet ’slecht’ genoeg.”

  De mail van Nathalie Mendelbaum:

  Mijn moeder, die 40 jaar als docent heeft gewerkt, is vorig jaar door een ernstige hersenbloeding heel veel lichaamsfuncties verloren. Hoewel ze alles nog meekrijgt, kan ze niet veel meer zelf. Tot vorige week ging ze vijf dagen naar de dagopvang, maar dit is nu door bezuinigingen stopgezet. Mijn 77-jarige vader moet nu hele dagen voor haar zorgen en kan geen kant meer op. Ze is nog niet ‘slecht’ genoeg voor een verpleeghuis. Altijd premies en belastingen betaald en bijgedragen aan de Staat. En nu heeft ze hulp nodig, is het te duur!

  En ondertussen gaan er miljoenen naar kansarme migranten die nog nooit een cent hebben bijgedragen.

  Het voelt heel oneerlijk, maar met dat gevoel kan ik niks. Behalve het uit te spreken”….

  Begrijpt u het gevoel van deze lezer? Wij horen graag uw reactie.

  Normale mensen vinden dat hun eigen volk voor moet gaan bij economische gelukszoekers.

  Maar helaas schijnt de EU en dus links daar anders over te denken en het gevolg zal afschuwwekkend zijn.

  Uiteindelijk zal er niets voor de autochtonen overblijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.