Het is duidelijk: Merkel pleegt politiek zelfmoord met open grenzen beleid

Geen categoriemrt 14 2016, 13:00
Angela Merkel's CDU heeft gisteren enkele gevoelige nederlagen geleden.
De Duitse christen-democraten raakten met name veel kiezers kwijt aan AfD, Alternative für Deutschland. Daardoor verloren ze in twee van de drie deelstaten waar er gisteren verkiezingen plaatsvonden.
In Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Sachsen-Anhalt togen kiezers gisteren naar de stembus. Hoewel je zou denken dat er bij regionale verkiezingen gesproken werd over regionale onderwerpen was dat dit keer absoluut niet zo. Het ging eigenlijk alleen maar over de vluchtelingencrisis.
En dat was, wist iedereen vooraf, bijzonder slecht nieuws voor Merkel. Maar dat het zúlk slecht nieuws was dat ze in twee van de drie deelstaten werd verslagen, nee, dat had lang niet iedereen zien aankomen.
In alle drie de deelstaten ging een flink aantal boze oude CDU-stemmers nu naar AfD, waardoor die partij uit het niets ineens uitkwam op meer dan 10 procent van de stemmen in 2 van de deelstaten, en zelfs op meer dan 20% in de andere. Ondertussen verloor het CDU bijzonder veel, in Baden-Württemberg alleen al bijvoorbeeld 12%. En dat terwijl die deelstaat traditioneel juist erg pro-CDU is.
Dat is allemaal bijzonder vervelend voor Merkel, maar zoals RTL Nieuws correspondent Jeroen Akkermans uitlegt blijft het hier vrijwel zeker niet bij:

"Drie kwart van de AfD-stemmers zegt uit protest op de partij te hebben gestemd. De opkomst is echt een uithaal naar het asielbeleid. De bondskanselier moet rekening houden met nog meer tegenwind."

Beter gezegd: als Merkel haar open grenzen beleid doorzet, en ze zegt dat ze dat inderdaad doet, pleegt Merkel politiek gewoon zelfmoord. Let wel, niet omdat alle Duitse kiezers tegen haar beleid zijn, maar omdat dit geldt voor een groot deel van haar achterban. In sommige regio's verloor Merkel namelijk aan de Groenen, die zo mogelijk nóg meer vluchtelingen willen opvangen dan Merkel.
In theorie kan Merkel natuurlijk die kiezers voor zich proberen te winnen, maar die mensen zullen toch opteren voor de échte politiekcorrecte multiculturalisten van de Groenen. En tegelijkertijd raakt Merkel de rechtervleugel van haar partij kwijt aan de AfD.
Hoewel dat vervelend is voor Merkel zelf zou het voor de rest van West-Europa alles behalve slecht zijn als Merkel haar positie als bondskanselier binnenkort eindelijk kwijtraakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten