Het wordt spanned in Amerika: het establishment worstelt om aan de macht te blijven

Het blijft onrustig in Amerika, en dan met name onder Republikeinen.

Donald Trump gaat weliswaar aan de leiding qua het aantal kiesmannen dat hij gewonnen heeft, maar de afgelopen dagen is zijn voorsprong op de nummer twee, Ted Cruz, kleiner geworden. Zo won Cruz gisteren in Guam en Wyoming, terwijl Washington D.C. — het centrum van de politieke macht — naar Marco Rubio ging.

Daardoor staat Trump nog maar 91 kiesmannen voor op Cruz, wat helemaal kan veranderen op dinsdag, als grote staten als Ohio, Missouri, Florida, Illinois en North Carolina naar de stembus gaan.

Screen Shot 2016-03-13 at 13.07.27

Trump gaat volgens de peilingen aan de leiding in Florida, maar de meest recente peilingen maken duidelijk dat zijn voorsprong daar snel minder groot wordt. Hoewel hij wel degelijk de favoriet is wordt er nu rekening mee gehouden dat Rubio hem daar kan verslaan, wat op zich niet gek zou zijn aangezien Florida zijn thuisstaat is. En in Amerika is de gouden regel: hij die zijn eigen staat niet kan winnen moet uit de race stappen. Voor Rubio is het dus erop of eronder.

In Ohio is het ook spannend, maar Team Cruz lijkt ervan overtuigd te zijn dat die staat uiteindelijk naar John Kasich gaat, wat niet zo vreemd is aangezien dat zijn thuisstaat is.

En dan kijken we naar Illinois, Missouri en North Carolina. In al die drie staten heeft Trump een voorsprong op Cruz, maar volgens experts is het verschil met Cruz te verwaarlozen. Het is dus mogelijk dat Cruz in ieder geval één en misschien wel twee of zelfs drie van die staten wint.

Met andere woorden, de mogelijke scenario’s waar rekening mee wordt gehouden zijn:

1. Trump wint 4, Kasich wint 1

2. Cruz wint 1, Trump wint 3, Kasich wint 1

3. Cruz wint 2, Trump wint 2, Kasich wint 1

4. Cruz wint 2, Trump wint 1, Kasich wint 1, Rubio wint 1

5. Cruz wint 3, Trump wint 1, Kasich wint 1

6. Cruz wint 3, Kasich wint 1, Rubio wint 1

Kortom, niets is nog beslist. Als je de reguliere media volgt zou je denken dat het al min of meer kat in het bakkie is voor Trump, maar dat is allerminst het geval. Als Trump 4 wint en Kasich is 1, wat het droomscenario is voor Trump, wordt het heel moeilijk om hem nog te stoppen, maar in elk ander scenario doet met name Cruz gewoon nog mee voor de eindoverwinning. Sterker nog, als hij drie wint en Trump één of zelfs geen enkele staat (wat mogelijk is als Cruz Illinois, North Carolina en Illinois wint, terwijl Kasich en Rubio ervandoor gaan met resp. Ohio en Florida), zullen veel experts ongetwijfeld concluderen dat het einde oefening is voor Trump.

Ja, zoveel kan er afhangen van één dag waarop slechts 5 staten stemmen.

En dat brengt ons bij een andere mogelijkheid, één waarover weinig geschreven is in de Nederlandse media, maar waar steeds meer rekening mee wordt gehouden in de Amerikaanse media: een zogenaamde brokered convention.

Een brokered convention vindt plaats als geen van de kandidaten een meerderheid van de kiesmannen achter zich krijgt. Daar zijn er 1237 kiesmannen voor nodig. Als het veld verdeeld blijft — wat het geval zal zijn als Rubio Florida wint, Kasich Ohio, en Cruz één of meer van de andere staten — is dat scenario niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk.

En dat is volgens de populaire conservative radio talkshow host Mark Levin precies waar het establishment op uit is:

“Een stem op Rubio in Florida is een stem voor een convention. Een stem voor Kasich in Ohio is een stem voor een convention.”

Alex Conant, de woordvoerder van Marco Rubio die één van de twee establishmentkandidaten is (Kasich is de andere) liet al eerder weten op de Amerikaanse televisie dat dit inderdaad zijn doel is.

Waarom dit van belang is? Omdat de partij — feitelijk de leiding van de partij, en dus het establishment — op een brokered convention beslist wie de uiteindelijk nominee wordt. In de eerste ronde moeten alle kiesmannen stemmen volgens de resultaten in hun staat. Maar als geen van de kandidaten 1237 mensen achter zich krijgt in de eerste  stemronde mogen ze in de tweede (en derde, en vierde, etc.) ronde zelf bepalen op wie ze stemmen. En dat is hoe het establishment hoopt dat ze Trump en misschien zelfs Cruz (aan wie ze ongeveer een even grote hekel hebben, alleen dan niet vanwege zijn stijl, maar omdat hij daadwerkelijk een principiële conservatief is die echt zal snijden in de grootte van de overheid) van de overwinning kunnen afhouden.

Hoewel dat veel schrijfmateriaal oplevert voor journalisten en bloggers is het wat minder plezant voor mensen die willen dat de Amerikaanse conservatieve beweging sterk en eensgezind is. In dit scenario zet het establishment namelijk vrijwel zeker de twee meest populaire kandidaten — Trump en Cruz — buitenspel, terwijl de minst populaire kandidaten er mogelijk alsnog met de overwinning vandoor gaan. Het moge duidelijk zijn dat er alom gevreesd wordt dat kiezers dat niet zullen pikken, en dat de conservatieve beweging dan dus helemaal in elkaar kan storten, met verschillende fracties die elkaar de oorlog verklaren en die uiteindelijk besluiten om thuis te blijven bij de landelijke verkiezingen in november.

En dat is nogal ironisch. Vriend en vijand zijn het er namelijk over eens dat de Democratische favoriet, Hillary Clinton, een behoorlijk zwakke kandidaat is die gemakkelijk verslagen wordt als de Republikeinse Partij eensgezind is. Of dat het geval zal zijn valt nu behoorlijk te betwijfelen… tenzij Ted Cruz — wellicht de enige kandidaat die alle vleugels van de partij kan verenigen — er toch nog in slaagt om Trump in een één op één gevecht te verslaan. Dat is mogelijk, maar daarvoor heeft hij dinsdag een goed resultaat nodig én moeten zowel Kasich als Rubio er na 15 maart uitstappen. Als dat niet gebeurt konden de Republikeinen weleens afstevenen op een nachtmerrie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Mocht er een ‘brokered convention’ plaats hebben dat vervolgens nummer drie of vier dan kan de GOP opgeheven worden en wordt de -door de NL’se MSM zo bejubelde – oorlogsmisdadiger Clinton president.

 2. ceteris paribus

  Voor de GOP is elk scenario een ramp. Trump op het schild hijsen maakt de partij voor de komende decennia ongeloofwaardig en dat geldt evenzeer voor een nominatie van Cruz. Beiden kunnen niet winnen van Hillary en beiden zijn vanuit de Republikeinse waarden gezien volledig van God los.
  Als ze als compromiskandidaat Rubio naar voren schuiven gaat Trump op eigen houtje verder en dat betekent feitelijk een splitising van de partij.

  De enige kans is dat ze op de conventie een onberispelijke kandidaat van de statuur Romney naar voren schuiven. Het vervelende is dat die man zich al in tamelijk scherpe termen tegen Trump uitsprak. Daar gaat de inmiddels tot extase gebrachte aanhang van Trump niet meer op stemmen.

  Voor de mensen die denken dat Cruz een acceptabel alternatief voor de clown Trump is adviseer ik bijgaand filmpje eens te bekijken. Met Cruz haal je de totale evangelische waanzin in huis.

  https://www.youtube.com/watch?v=J0_KKg6Wh3Q

  1. thaithai

   Ik heb de youtube video bekijken…alleen……..ik zie geen Ted Cruz.

   1. ceteris paribus

    Nee, je zag de vader van Cruz die meldt dat zijn zoon 6 maanden heeft gebeden voordat God hem zalfde voor de kandidatuur voor het presidentschap.

  2. Bromsnor

   Hillary is bij verschillende schandalen betrokken en op dit moment loopt een FBI onderzoek naar haar.

   Daarbij is Hillary berucht vanwege haar leugens en haar hechte banden met Wallstreet.

   Hillary Clinton lying for 13 minutes straight.
   https://youtu.be/-dY77j6uBHI

   Ook heeft Hillary een slecht resumé. Onder Obama heeft Hillary geblunderd door haar steun aan het Moslim Broederschap en door haar blunders in Benghazi is een Ambassade in brand opgegaan en is personeel gedood.

   Hillary heeft haar positie voornamelijk te danken aan de positie van haar man. Hillary is meegelift met haar man als presidentsvrouw.

   “De enige kans is dat ze op de conventie een onberispelijke kandidaat van de statuur Romney naar voren schuiven.”

   Kennelijk heb je geen idee van de Amerikaanse politiek. Romney heeft een verkiezing verloren tegen Obama toen hij eigenlijk vrij gemakkelijk kon winnen van Obama. Veel mensen die tegen Obama waren zijn toen (2012) thuisgebleven omdat ze niet op Romney wilde stemmen.

   Romney is de establishment kandidaat bij uitstek en dus zal Romney zeker verliezen.

   1. ceteris paribus

    Republikeinen laten voortdurend de suggestie in de lucht hangen dat Hillary betrokken is bij een scala van schandalen maar iets concreets komt er nooit boven tafel. Het enige dat min of meer concreet is is de e-mailkwestie maar die gaat in het slechtse geval over onzorgvuldigheid (categorie van achteraf niet slim) en het onderzoek van de FBI is om die reden ook niet strafrechterlijk van aard.
    De overige verwijten aan haar adres bevatten politieke beoordelingsfouten waar je ook politiek over van mening kunt verschillen. Geen minister van buitenlandse zaken zal het altijd goed kunnen doen, het vervullen van een hoog ambt brengt ook bedrijfsongevallen met zich mee. Als Kerry zich bij wijze van spreken de volgende keer kandidaat stelt krijgt hij vergelijkbare shit over zich heen.

    Interessanter en concreter zijn de schandalen waar Trump bij betrokken was in zijn corrupte zakenloopbaan. De Democraten laten die feiten nog even op de plank liggen omdat ze er veel belang bij hebben dat de clown kandidaat wordt.

    1. Bromsnor

     Het is geen kwestie van “suggestie” maar van feiten. Hillary is bij veel schandalen betrokken en daarbij, zoals al gezegd , is ze berucht om haar leugens.

     Hillary the Scandals
     https://youtu.be/BYKAzJcU-DA

     Ook heeft Hillary veel gedaan aan zelfverrijking toen ze Secretary of State was onder Obama. Zelfs in de linkse media is daarover geklaagd.

     Trump heeft geen schandalen en daarom zijn de meeste aanvallen op Trump persoonlijke aanvallen.

     Trump word voor van alles uitgemaakt net als toentertijd Pim Fortuyn die ook door de media en het politiek establishment enorm werd gedemoniseerd omdat het een gevaar was voor de gevestigde macht.

     1. ceteris paribus

      Op welke feiten doelt Bromsnor? Liefst uit een objectieve bron, want dat er rond Clinton veel wordt gefantaseerd is bekend.

    2. nick

     Zie de tekst van @Bromsnor…. Feiten CB, Feiten! Clinton is een heel foute, een oorlogshitser die je niet aan het bewind moet willen hebben!

     En het is ook weer precies andersom, zoals Trump al heeft aangekondigd, wanneer hij de kandidaat wordt en dat zit er echt nog steeds in, dan gaat hij zich pas werkelijk richten op Clinton en dat gaat zij verliezen!
     En dat zal dan een zegen zijn voor de wereld (politiek) want dat is wat er nodig is, een president die onafhankelijk is van het establisement en verfrissende ideeen heeft. Ik vind dat wel spannend en kijk er naar uit!

 3. Bromsnor

  Cruz zal de nominatie niet winnen. Hij heeft ook geen crossover appeal wat Trump wel heeft.

  Daarbij lijkt het erop dat Cruz steeds meer een establishment kandidaat aan het worden is. Precies wat de mensen juist niet willen.

  Hij heeft zich omringt met voormalige Bush adviseurs en gisteren probeerde Cruz profijt te trekken van de rellen bij de Trump rally door de schuld bij Trump te leggen en op die manier Trump te demoniseren.

  Veel kiezers en ook Cruz supporters waren daar zeer kwaad over omdat ieder weldenkend mens weet dat de linkse relschoppers die naar de Trump rally gingen om te rellen verantwoordelijk zijn voor de rellen en niet Trump.

  De enige kandidaat die kans maakt tegen Hillary is Trump en daarom word hij ook zo enorm gedemoniseerd door de media en het establishment.

  Ted Cruz is geen bedreiging voor Hillary en dus word hij met rust gelaten door de media die voor het merendeel achter Hillary staat.
  ———————————
  Geloof de linkse media hetze niet: Donald Trump is een verademing

  Het recente succes van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump komt voor velen als een verrassing. Succes is daarbij nog zacht uitgedrukt. De vastgoedmagnaat walst over zijn medekandidaten heen, tot grote ergernis van de gevestigde orde.

  Na het winnen van de voorverkiezingen in New Hampshire, Vermont en Massachusetts kan Trump eveneens een hele serie aan zuidelijke staten op zijn conto schrijven. Toen de miljardair afgelopen juni zijn deelname aan de verkiezingen bekend maakte, werd hij bij voorbaat als kansloos aangemerkt door de media.

  De Amerikaanse kiezer zou zich niet laten misleiden door Trumps ‘populistische’, ‘gevaarlijke’ en ‘racistische’ praatjes. Niets bleek echter minder waar. In Nederland snappen we maar niks van Trumps populariteit en wordt hij beschouwd als een gevaarlijke gek.

  De meeste mensen hebben echter nooit de tijd genomen om zijn beleidsplannen daadwerkelijk te lezen, waardoor hun beschuldigingen puur op sentiment zijn gebaseerd. Het is daarom de hoogste tijd voor een objectieve analyse van de veelbesproken presidentskandidaat. Hieronder treft u een overzicht van Trumps visie en beleidsplannen die de basis vormen voor zijn succes.

  http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

 4. Beukman

  Trump positioneert zichzelf als anti establishment, maar is hij dat ook? En is het überhaupt mogelijk: een president die anti establishment is? Ik betwijfel het. Het zal niet heel moeilijk zijn om Trumps imago als man van het volk door te prikken. Onder Trumps jasje zit gewoon een establishment zakenman, die de VS als zijn zoveelste onderneming ziet.
  Ondertussen zetten ook steeds meer Republikeinse anti establishment groeperingen zich af tegen Trump. Trump is een splijtzwam. Het enige dat de Republikeinen misschien nog kan redden, is als Trump van het toneel verdwijnt.

  Even Hardcore Anti-Establishment Republicans Are Horrified by Donald Trump

  https://news.vice.com/article/even-hardcore-anti-establishment-republicans-are-horrified-by-donald-trump

  1. Bromsnor

   @Beukman

   Vice is een mondstuk van Hillary Clinton met als doel Trump zwart te maken. Ze weten dat Trump de enige kandidaat is die Hillary kan verslaan dus proberen ze kiezers af te schrikken om op Trump te stemmen.

   Cruz is geen gevaar voor Hillary Clinton dus daar richtten ze dan ook niet hun pijlen op.

   Even wat feiten
   Z.g Hardcore anti-establishment Republikeinen steunen Trump.

   MADISON, Alabama — 2016 GOP presidential frontrunner billionaire Donald Trump picked up the most significant endorsement any presidential candidate in the GOP can get here on Sunday: Sen. Jeff Sessions
   Sessions, the intellectual leader of the future of the conservative movement, has provided the brainpower behind the populist nationalist revolt against political elites that’s been emerging since at least 2013.

   http://www.breitbart.com/big-government/2016/02/28/game-change-jeff-sessions-endorses-trump-from-stage-in-alabama-stunning-event-unites-populistnationalist-movement/

   1. Beukman

    Jouw strategie om structureel iedere bron die zich kritisch uitlaat over Trump af te doen als links dus onbetrouwbaar, of anti-Trump dus onbetrouwbaar, begint zich tegen je te keren. Feit is dat zelfs binnen de anti establishment Tea Party Trump steeds vaker wordt ontmaskerd als een nep-conservatief, die grote schade zal toebrengen aan de GOP, mocht hij het tot president schoppen.

    Tea partyer Jenny Beth Martin takes on Donald Trump at CPAC

    “Donald Trump loves himself first, last and everywhere in between. He loves himself more than our country, he loves himself more than the constitution. He doesn’t love you, me, and he doesn’t love the tea party. Donald Trump has no business thinking he’s tea party and every tea party person who truly loves the constitution should take that into account when you’re casting your vote,”

    http://politics.blog.ajc.com/2016/03/04/tea-partyer-jenny-beth-martin-takes-on-donald-trump-at-cpac/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.