Kamerlid Schouten (CU) is boos: alweer een lek in besloten Kamercommissie

Het is weer eens zover: Kamerleden hebben tegen journalisten uit de school geklapt over een vertrouwelijk gesprek.

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen moet uitleg komen geven aan de Tweede Kamer nadat gênante details zijn gelekt uit een besloten gesprek dat hij voerde met een Kamercommissie.

Het gesprek ging over het vertrek van Kinderombudsman Dullaert. Van Zutphen is verantwoordelijk voor de aanstelling van deze functionaris, en daar komt nog heel wat ellebogenwerk bij kijken. Hij had Dullaert een deal voorgesteld: Van Zutphen zou Dullaert voordragen voor een termijn van zes jaar als Kinderombudsman, maar dan moest hij wel al na een jaar ontslag nemen. Dullaert moest zelfs een brief ondertekenen waarin hij dit beloofde.

Maar in een besloten gesprek met de Kamercommissie, verzweeg Van Zutphen deze vreemde gang van zaken. Dat schreef De Volkskrant vandaag, naar aanleiding van drie bronnen die bij het besloten gesprek aanwezig waren. Dat zijn dus maar liefst drie mensen die uit een besloten Kamercommissie hebben gelekt naar de pers. Gênant, en onacceptabel.

Veel mensen in politiek Den Haag verkneukelen zich misschien om dit soort intriges, maar niet ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Zij vindt het “zeer kwalijk” dat er is gelekt uit een besloten Kamergesprek, en wil dat Van Zutphen naar de Kamer komt om zijn kant van het verhaal te vertellen.

“Want dit gaat wel over het aanzien van het belangrijke instituut Ombudsman. Het is belangrijk om dat zuiver te houden.”

Schouten zit zelf niet in de commissie die met de Ombudsman sprak, maar leidde wel het onderzoek naar het lek uit de Commissie Stiekem. Ze hoorde via De Volkskrant het eerst over de perikelen rond de Ombudsman, maar daar heeft ze geen enkel probleem mee: dat hoort immers zo. Binnen de ChristenUnie wordt kennelijk niet eens aan de eigen fractiegenoten verteld over de inhoud van vertrouwelijke gesprekken, terwijl andere Kamerleden met nieuwtjes naar de pers rennen.

“Er is een besloten gesprek met de Kamer geweest, en dat hoort dan ook besloten te blijven. Dat er nu een onderdeel uit een besloten gesprek op straat ligt, is kwalijk.”

Wat je verder ook van de politieke lijn van Schouten of de ChristenUnie moge vinden, Schouten is een uitstekend voorbeeld van een integer Kamerlid. Het is een zegen dat er nog Kamerleden zijn die geen vuile spelletjes meespelen, en verontwaardigd opkijken als er vertrouwelijke informatie wordt gelekt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.