Luchtbrugplan Samson leidde bijna tot coalitiebreuk

Geen categoriemrt 10 2016, 16:00
Het plan dat Samson vorige week presenteerde, had nog veel slechter kunnen uitpakken dan al aangenomen.
Vorige week presenteerde Diederik Samson zijn plan voor een luchtbrug tussen Turkije en de Europese Unie. In een tijd waarin de meeste politici in de EU nadenken over een manier om migranten buiten onze grenzen te houden, kwam Samson met een plan om ze dan maar direct hierheen te vliegen. Het zouden er een maand lang zo'n 400 per dag moeten zijn. Het idee was dat premier Rutte dit plan zou voorleggen aan andere EU-leiders op de top die zij afgelopen maandag met Turkije hadden. Een dergelijk voorstel had de reputatie van Nederland als een land van constructieve ideeën uiteraard geen goed gedaan, maar gelukkig is het niet zo ver gekomen.
De Tweede Kamer schoot het plan af voordat Rutte ermee opgezadeld werd: in een stemming die toch wel als een persoonlijk dieptepunt voor Samson gezien kan worden, stemde zelfs zijn eigen partij, de PvdA, niet voor het contraproductieve plan.
Volgens de Telegraaf zit het dossier echter nog pijnlijker in elkaar. De PvdA-leider zou het plan al eerder in een telefoongesprek hebben voorgelegd aan Rutte, die er niets van wilde weten. "Ik ga dit niet doen Diederik" zou hij hebben geantwoord. De reactie van Samson daarop laat zien hoe erg hij wat betreft dit dossier afwijkt van de werkelijkheid, en hoe erg hij vasthoudt aan die alternatieve realiteit. De premier zou dan maar zijn ontslag moeten aanbieden bij de koning, was zijn reactie. Rutte antwoordde hier ook niet al te tactisch op, met de opmerking dat de PvdA zelf maar naar de koning zou moeten gaan.
Het plan werd uiteindelijk afgeschoten, en Rutte heeft geen woord gerept wat betreft een luchtbrug op de EU-top maandag. De rust lijkt ook te zijn wedergekeerd tussen de coalitiepartijen. Maar aangezien de PvdA het plan niet steunde, was er eigenlijk nooit echt sprake van frictie tussen de twee: het was eigenlijk Diederik tegen de wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten