Minister Van der Steur gedwongen om toe te geven dat hij Tweede Kamer verkeerd informeerde over Brusselse aanslagpleger

Geen categoriemrt 30 2016, 13:00
Houdt het amateurisme dan nooit op?
Gisteren berichtte minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur dat op 16 maart van dit jaar in een bericht van de Amerikaanse FBI aan de Nederlandse politie melding werd gemaakt van de criminele achtergronden van Ibrahim El Barkaoui en van de radicale en terroristische achtergrond van zijn broer Khalid. Daarbij werd vermeld dat beide moslimextremisten gezocht werden door de Belgische politie.
Nadat Van der Steur dat meldde aan de Kamer wilde die natuurlijk weten waarom de FBI die informatie doorgegeven had aan Nederland. Je gaat er dan immers vanuit dat de Amerikanen vermoedden dat de extremistische broers in Nederland waren. Anders zouden ze dat soort informatie niet zomaar delen.
Een dag later blijkt dat de informatie van Van der Steur niet helemaal klopte. De informatie was namelijk niet afkomstig van de FBI, maar "van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD)."
In een brief aan de Tweede Kamer is hij genoodzaakt toe te geven dat hij gisteren een fout maakte en de Kamer dus onjuist informeerde:

"De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI. De beantwoording van de Kamervragen heb ik gebaseerd op deze informatie en ook op mijn beurt de FBI als bron genoemd. De inhoud van het bericht is identiek aan hetgeen ik uw Kamer gisteren heb medegedeeld."

Met andere woorden, Van der Steur en zijn ambtenaren gingen er gewoon vanuit dat deze informatie afkomstig was van de FBI. Blijkbaar vond niemand het noodzakelijk om even uit te zoeken of dat ook echt zo was. Want ach, niemand die zich druk kan maken om dat soort details, toch? Ik bedoel: het is niet alsof we graag willen weten wat er precies gebeurd is en hoe El Bakrauoi en co. hun aanslag konden plegen.
Het ergste hiervan is dat Van der Steur vrijwel zeker niet begrijpt waarom steeds minder mensen vertrouwen in hem hebben. Er wordt van hem verwacht dat hij dit onderzoek serieus neemt en er dus voor zorgt dat hij het parlement continu van goede informatie voorziet. Als hij dat uit luiheid of gemakzucht niet doet kan de Tweede Kamer hem niet meer vertrouwen. En dat is niet alleen problematisch voor het onderzoek, maar ook voor het behoud van zijn functie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten