Minister Van der Steur gedwongen om toe te geven dat hij Tweede Kamer verkeerd informeerde over Brusselse aanslagpleger

Houdt het amateurisme dan nooit op?

Gisteren berichtte minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur dat op 16 maart van dit jaar in een bericht van de Amerikaanse FBI aan de Nederlandse politie melding werd gemaakt van de criminele achtergronden van Ibrahim El Barkaoui en van de radicale en terroristische achtergrond van zijn broer Khalid. Daarbij werd vermeld dat beide moslimextremisten gezocht werden door de Belgische politie.

Nadat Van der Steur dat meldde aan de Kamer wilde die natuurlijk weten waarom de FBI die informatie doorgegeven had aan Nederland. Je gaat er dan immers vanuit dat de Amerikanen vermoedden dat de extremistische broers in Nederland waren. Anders zouden ze dat soort informatie niet zomaar delen.

Een dag later blijkt dat de informatie van Van der Steur niet helemaal klopte. De informatie was namelijk niet afkomstig van de FBI, maar “van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD).”

In een brief aan de Tweede Kamer is hij genoodzaakt toe te geven dat hij gisteren een fout maakte en de Kamer dus onjuist informeerde:

“De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI. De beantwoording van de Kamervragen heb ik gebaseerd op deze informatie en ook op mijn beurt de FBI als bron genoemd. De inhoud van het bericht is identiek aan hetgeen ik uw Kamer gisteren heb medegedeeld.”

Met andere woorden, Van der Steur en zijn ambtenaren gingen er gewoon vanuit dat deze informatie afkomstig was van de FBI. Blijkbaar vond niemand het noodzakelijk om even uit te zoeken of dat ook echt zo was. Want ach, niemand die zich druk kan maken om dat soort details, toch? Ik bedoel: het is niet alsof we graag willen weten wat er precies gebeurd is en hoe El Bakrauoi en co. hun aanslag konden plegen.

Het ergste hiervan is dat Van der Steur vrijwel zeker niet begrijpt waarom steeds minder mensen vertrouwen in hem hebben. Er wordt van hem verwacht dat hij dit onderzoek serieus neemt en er dus voor zorgt dat hij het parlement continu van goede informatie voorziet. Als hij dat uit luiheid of gemakzucht niet doet kan de Tweede Kamer hem niet meer vertrouwen. En dat is niet alleen problematisch voor het onderzoek, maar ook voor het behoud van zijn functie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Mar

  http://nos.nl/artikel/2096125-het-spoor-naar-terrorist-bakraoui-leidt-langs-vele-alarmbelletjes.html

  Een overzicht van de gebeurtenissen op rij.

  Ziet er niet logisch en effectief uit, niet alleen wat Nederland betreft.

 2. Oeroeboeroe

  ‘Europese aanslagen IS deel van groter plan’

  Telefoontaps De terreuraanslagen in Europa zijn door IS al jaren geleden voorbereid. Dat schrijft The New York Times.

  De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had haar vizier veel eerder op Europa gericht dan tot nu toe werd gedacht. De groep begon in 2013 al strijders naar Europa te sturen om aanslagen te plegen. Met andere woorden: een jaar voordat de groep zich omdoopte tot de Islamitische Staat en een zelf verklaard kalifaat stichtte in Irak en Syrië.

  Dat schrijven onderzoeksjournalisten van The New York Times over de evolutie van IS, van lokaal Al-Qaida filiaal tot autonome terreurbeweging met een speciale afdeling voor aanslagen in Europa. De krant baseert zich op honderden telefoontaps en rechtbankverslagen van opgepakte Franse terreurverdachten.
  Het artikel weerlegt de gangbare theorie onder analisten dat IS zich pas is gaan richten op Europa sinds de groep terrein verliest in Syrië en Irak onder druk van westerse luchtaanvallen en oprukkende lokale strijdgroepen. Aanslagen in Europa zijn voor IS dus geen middel om zijn aura van succes en onoverwinnelijkheid te behouden, maar een weloverwogen strategie die veel eerder is uitgedacht.
  In de twee jaar voor de aanslagen in Parijs heeft IS „een trits in Syrië getrainde strijders [naar Europa] gestuurd, met als doel om kleinschalige aanslagen te plegen, die het Europese veiligheidsapparaat moesten testen en bezighouden terwijl de meest dodelijke aanslagen al in de planning waren”, schrijft de krant.
  Die strijders waren lang niet allemaal zo goed getraind en georganiseerd als de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel. Reda Hame, een 29-jarige computertechnicus uit Parijs, zat pas een week bij IS toen hij terug naar Europa werd gestuurd. Hij kreeg snel een paar dagen les in het schieten met een kalasjnikov en het gooien van handgranaten.

  De opdracht was om „een makkelijk doelwit te kiezen, zoveel mogelijk mensen dood te schieten en gijzelaars te nemen totdat de veiligheidstroepen een martelaar van hem zouden maken”. Maar hij werd opgepakt voordat hij een aanslag kon plegen. „Het is een fabriek daar”, zei Hame na zijn arrestatie tegen zijn ondervragers van de Franse inlichtingendienst.

  „Ze doen al het mogelijke om Frankrijk te treffen, of anders Europa.”

  De Franse autoriteiten hadden geen flauw benul dat al die mislukte of geslaagde pogingen deel uitmaakten van een groter plan. Ze zagen ze als geïsoleerde incidenten van sympathisanten, die niet of nauwelijks banden hadden met IS. Daar kwam met de aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden vielen, verandering in.
  Negen dagen voor die fatale avond op vrijdag 13 november was er een bijeenkomst van hoge IS-leiders in het Syrische stadje Tabqah. De Britse krant The Guardian gaf afgelopen weekend een beschrijving van de bijeenkomst op basis van de getuigenissen van twee IS-strijders. De leiders in Tabqah kregen te horen dat IS zich zou toeleggen op het creëren van chaos in Europa. Ongeveer tweehonderd strijders verspreid over het continent wachtten op bevelen. ‘Ze zeiden dat het Verenigd Koninkrijk het moeilijkst te treffen was’, vertelt een van de IS-strijders tegen de krant. ‘Maar België was gemakkelijk.’

  nrc.nl

 3. Seneca

  Beste Michael,
  je praat over ‘minder’ vertrouwen dat de mensen – ik neem aan, dat je het Nederlandse volk bedoelt – in van der Steur zouden hebben. Je moet wel echt van lotje getikt zijn, als men überhaupt vertrouwen in dit kabinet of kamers zou hebben. Het enige dat zij doen, is zorgen dat de eigen zakken goed gevuld zijn, familieleden financieel onder dak en zorgen voor een goed pensioen. Meet zit er niet in bij dit tuig en als het er niet in zit, komt het er ook niet uit.

 4. Ni28

  Deze minister geeft het ware beeld van de justitie apparaat in Nederland. Laksheid, amateurisme, in capabiliteit van deze man geeft vertekend beeld van de mensen die het echte werk moeten doen. De VVD heeft al de zoveelste incapabele bewind lid aan de kabinet toegevoegd in korte tijd. Deze hopeloze kabinet had al lang geleden moeten aftreden dan hadden wij deze belachelijke minister niet eens gekend en de burgers waren een hoop ellende bespaard gebleven.

 5. Wim

  Maar dit is ook wat ,Harry denkt wat de asielzoekers kunnen(mogen). kan ik ook.

  http://www.telegraaf.nl/tv/prive/privetv/25503467/__Kamerlid_beschuldigd_van_aanranding__.html

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.