Minister Van der Steur, genoeg met de blunders! Het is tijd om op te stappen

De minister van Veiligheid en Justitie blundert in zijn beantwoording van vragen over de Brusselse terrorist El-Bakraoui. Hoog tijd om op te stappen.

In een tijd waarin Europese landen worstelen met de vraag hoe de asielcrisis moet worden aangepakt, waarin onze buurlanden worden opgeschrikt door aanslagen, en ons eigen ministerie van Veiligheid en Justitie keer op keer blunders maakt, is er maar één conclusie mogelijk. Minister Van der Steur, het is tijd om te gaan.

Inmiddels is bekend dat Ibrahim el-Bakraoui, één van de daders van de Brusselse aanslagen, op 14 juli 2015 in Nederland is geweest, nadat hij was uitgezet door Turkije. De Turkse overheid verdacht de extremist van terroristische plannen, en stuurde hem daarom terug – naar Nederland, op El-Bakroui’s eigen verzoek. Turkije maakte de uitzetting aan Nederland bekend middels een notitie in de digitale postbus van onze ambassade in Ankara.

Ondanks de melding “very urgent” werd die melding niet gelezen. Niemand in het Nederlandse veiligheidsapparaat was er dan ook van op de hoogte dat er 14 juli vorig jaar een gevaarlijke extremist op Schiphol landde – een blunder. Volgens Van der Steur had Turkije niet goed aangegeven dat het ging om een extremist. Bovendien had Turkije volgens Van der Steur ook even moeten bellen, in plaats van “slechts” een nota in de digitale postbus.

Bovendien, redeneert Van der Steur, was El-Bakraoui niet bekend als terrorist, dus hoe had Nederland het dan moeten weten? Van der Steur wijst naar België als schuldige – die hadden moeten bekendmaken dat El-Bakraoui gevaarlijk was.

Van der Steur wijst dus naar Turkije en België, maar is dat wel terecht? Hadden onze inlichtingendiensten niet even moeten doorvragen toen er een bericht binnenkwam met “very urgent” erboven? De voltallige oppositie maakt zich in de Tweede Kamer kwaad over de gang van zaken. De ChristenUnie ziet “reden tot zorg”, en het CDA noemt de handelswijze “buitengewoon amateuristisch”. Geert Wilders noemt het “onbegrijpelijk”.

Maar in plaats van écht antwoord te geven op de terechte vragen van de oppositie, wijst Van der Steur liever naar anderen. Een mentaliteit van niks. Als Van der Steur écht begaan was met het functioneren van onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten, probeerde hij de onderste steen boven te krijgen. In plaats daarvan probeert hij liever zijn eigen straatje schoon te vegen.

Na zijn betrokkenheid bij de afwikkeling van de Teevendeal en de bijbehorende doofpotaffaire, de affaire rond de fotoshoot van Volkert van der Graaf die geregisseerd bleek te zijn door het OM, en zijn schandalige behandeling van wetenschapper George Maat in het MH17-onderzoek is dit al de zoveelste gigantische blunder van Van der Steur. En zoals altijd probeert hij de problemen niet op te lossen, maar praat hij eromheen.

Dit is niet de minister die Nederland nodig heeft in deze bange tijden. Nederland wil een minister die problemen aanpakt, in plaats van ze onder het tapijt te schuiven. Minister Van der Steur, het is mooi geweest. Maak van het Paasweekend gebruik om uw spullen te verzamelen op het ministerie, en treed af.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Als je v.d. Steur ziet optreden begrijp je wel hoe dit allemaal mogelijk is. Die man is zo laks als maar kan. Incapabel en ongeïnteresseerd. Mocht ie aftreden mag hij de rest van de regering meenemen, drie jaar te laat maar daarmee kan hij het goedmaken.

 2. Oeroeboeroe

  Rutte, voer nu noodtoestand in!

  Het gaat maar door in het nieuws. Nu weer in Brussel. Explosies. Een dode. Misschien rugzak met explosieven opgepakt. Dit is het nieuwe normaal in Europa. Aanhoudende dreiging. Aanhoudende aanslagen. ISIS wordt aangepakt in het ISIS gebied. Dat het kalifaat nooit te houden was, hebben de ISIS strategen ook allang bedacht. Wel hebben ze ruim de tijd gegeven om bomexperts op te leiden. Die zijn in Europa of onderweg. De EU laat de grenzen wijd open staan. Turkije werkt samen met ISIS en krijgt miljarden van de EU waar alleen maar symbolische tegenmaatregelen tegenover staan. De enkele terrorist die Turkije terugstuurt naar de EU, gewoon per vliegtuig, komt in de gatenkaas van de Europese inlichtingendiensten terecht. En raakt zoek, zoals we nu weer weten. Er zijn zoveel terroristen inmiddels, duizenden volgens inschattingen van deskundigen, dat ze nooit meer door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden kunnen worden. Vandaag is het Brussel, gisteren was het Parijs, morgen is het Amsterdam. De netwerken zijn internationaal. Molenbeek is ook hier.
  Moeten we nu echt blijven wachten tot ook onze burgers massaal gaan omkomen? Rutte, wordt nu eens eindelijk wakker en stel de noodtoestand in hier! Het Nederlandse leger is voor deze taak getraind. Met name de mariniers kunnen direct ingezet worden. Het leger is uitgekleed, maar er zijn nog steeds aardig wat manschappen en spullen. Wanneer in Nederland de oorlogswet is ingevoerd, kan er van alles wat nu niet kan.
  Te denken valt allereerst aan:

  1. Zet het leger aan de grenzen, bij alle stations, vliegvelden, industriële objecten, snelwegen. Totale zichtbaarheid!

  2. Zorg voor mobiele roadblocks en keer auto’s binnenstebuiten van verdacht uitziende personen. Niet af en toe, maar structureel.

  3. Pak moslims op die door duidelijk zwijgen met voorkennis terroristen hebben geholpen. Kan met noodverordening.

  4. Pak mensen op die via sociale media moslimterreur ondersteunen.

  5. Sluit de grenzen. Sluit de grenzen. Sluit de grenzen.

  Doet onze regering dit niet, dan laden ze een zware verantwoordelijkheid op zich.

  Joost Niemoller

  1. ceteris paribus

   Arme Joost, volledig van het padje.

   1. van Urk

    Zoals het nu gaat loopt het zeker lekker, beste C.P. Het heeft geen zin om iedere keer achter de feiten aan te lopen om de daders pas juichend in handen te hebben na de aanslagen. Als je ze voor wilt zijn is dit een van die manieren die Joost opnoemt.

 3. Wim

  Oud minister en top criminoloog waarschuwt voor burgeroorlog door immigratie

  Xander 25-03-2016 15:30

  Franse minister Binnenlandse Zaken: 800.000 ‘vluchtelingen’ in Libië komen naar Europa – Süddeutsche Zeitung: Deal met Turkije verplicht EU nog eens honderdduizenden migranten uit Midden Oosten toe te laten

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/03/Oud-minister-en-top-criminoloog-waarschuwt-voor-burgeroorlog-door-immigratie

 4. Seneca

  van der Steur is een typische korpsbal! Denkt er net zoals in zijn studententijd, met een hoop blabla, mee weg te komen.
  de verontreiniger van dit forum ene cp dan wel beuk of iets dergelijks, durft de medische diagnose te stellen dat Joost van het padje af is. cp en de hele stinkende linkse kliek waar hij deel van uitmaakt, is niet van het padje, is in zijn jeugd, letterlijk van de pot gerukt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.