Oh Oh Ard! Minister Van der Steur heeft ook de politie niet goed onder controle

Hij is de kortstzittende minister, maar wél al degene die de meeste brandjes veroorzaakte. Vandaag komt daar weer eentje bij, namelijk de politie.

Als er één minister momenteel in een lastig pak zit, dan is het Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie wel. Niet alleen vanwege de uiterst gebrekkige manier waarop Nederland met Turkije en België heeft gehandeld rondom de uitzetting van een terreurverdachte, maar nu ook vanwege een tweede kwestie.

Er schort namelijk nogal het één en ander aan de integriteit van Nederlandse politie-agenten. Juist voor een departement met een VVD’er aan het hoofd is dat ongelofelijk pijnlijk nieuws, gezien wat de VVD als partij reeds te stellen heeft gehad op dit onderwerp in de voorbije jaren. Nu dus weer de politie:

De regels die bij de politie gelden voor het aannemen van geschenken en het ingaan op uitnodigingen, zijn niet bij alle agenten bekend en niet voor alle medewerkers helder.

Aldus een rapport dat Van der Steur zelf moest aanbieden aan de Tweede Kamer. Het rapport maakt gewag van beleid dat in ruim voldoende mate is gemaakt, maar wat simpelweg niet bekend is vanwege allerlei knulligheden: zo werkt bijvoorbeeld de zoekmachine van het intranet van de politie niet naar behoren, waardoor tientallen procenten van de boevenvangers zeiden niet op de hoogte te zijn van het beleid. Dat is gewoonweg amateuristisch.

Ook moest Van der Steur bakzeil halen over het immer stijgende ziekteverzuim onder agenten:

Van der Steur ging ook in op de stijging van het ziekteverzuim bij de politie. Dat noemt hij een tegenvaller. De minister zegt dat hij en de korpsleiding er alles aan zullen doen om het tij te keren.

In 2015 meldde 6,8 procent van de politiemedewerkers zich ziek. Een jaar eerder was dat nog 6,1 procent. De stijging komt vrijwel geheel voor rekening van politiemensen die zich voor langere tijd ziek meldden. Een deel van het verzuim heeft te maken met stress door de reorganisatie bij de Nationale Politie.

Driemaal raden wie eindverantwoordelijk is voor de reorganisatie van de Nationale Politie…. precies: dat is Van der Steur zelf. Vermoedelijk zullen al deze onthullingen hem niet politiek de kop gaan kosten, maar duidelijk is dat de flamboyante VVD’er opnieuw een deuk erbij heeft gekregen. Sterker is zijn positie in ieder geval niet geworden door de onthullingen van vandaag over de integriteit van de Politie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

  1. Ni28

    Van der Steur mag voortaan van der Sleur heten. Sleurende affaires, het lijkt net of deze man tegen zijn zin op die ministerpost is gezet. Hij weet gewoon niet wat er om hem heen gebeurd. De laksheid ban zijn antwoorden is ongelooflijk. Onze veiligheid is met deze man zeker niet gegarandeerd. Weg ermee en met diegene die hem op die post gezet heeft.

  2. Pjotter

    Het ergste vind ik nog zijn arrogantie en aan blijven.

  3. Seneca

    Wat is het verschil tussen deze nitwit en de vorige ene Opstelten ? Wat is het verschil tussen de ‘bewindslieden’ uit dit kabinet. Het zijn allen zakkenvullers en denken slechts aan de volgende stap in hun ‘carrière’. Waaraan heeft Nederland dit stelletje ongeregeld verdient?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.