Ongelooflijk! Trouwe viervoeter redt het leven van zijn 7-jarige baasje met diabetes

Honden zijn niet alleen trouw, ze kunnen ook nog eens je leven redden. Letterlijk.

Dorrie Nuttall was lekker aan het slapen toen er opeens iets heel ernstigs gebeurde. Haar 7-jarige zoontje heeft namelijk diabetes van het type 1. Slechts 5% van de mensen met diabetes heeft type 1, één van de gevaarlijkste types, zeker voor kinderen.

Zoontje Luke kreeg op 2-jarige leeftijd te horen dat hij diabetes had. Dat was erg lastig voor zijn moeder, omdat niemand anders in de familie diabetes heeft. Ze wisten dus niet hoe ze hiermee om moesten gaan. Gelukkig werden ze geholpen door artsen, verpleegsters en andersoortige deskundigen én door een hond: een schattige zwarte labrador.

Luke en Jedi toen Jedi nog een puppy was.
Luke en Jedi toen Jedi nog een puppy was.

De hond is een soort van speurhond. Hij is getraind om, met behulp van zijn neus, te weten hoe het met Luke gaat. Als Luke’s suikerspiegel te laag is komt hij in actie door Luke’s medicijnen op te halen en vervolgens te zwaaien. Als de suikerspiegel te laag is haalt hij de medicijnen ook op, maar buigt hij juist.

Toen iedereen in slaap was deed hond Jedi dat ongetwijfeld ook, maar er was één probleem: diens moeder was ook diep in slaap en zag het dus niet.

Dus wat deed Jedi?

Screen Shot 2016-03-09 at 11.19.30

Simpel: hij ging op moeder Dorrie liggen en probeerde haar wakker te maken. Toen ze dat deed gaf hij aan dat Luke een serieus probleem had. Ze checkte zijn suikerspiegel en zag onmiddellijk dat die bijzonder laag was. Zo laag, zelfs, dat zijn leven letterlijk in gevaar was.

Dankzij Jedi was ze er op tijd bij. Ze gaf Luke de medicijnen, waarna het jongetje razendsnel herstelde. Als dat niet gebeurd was, was de kleine jongen overleden in zijn slaap.

Dorrie deelde dit verhaal onlangs op Facebook, waar het meteen een enorme internethit werd. En Jedi wordt nu overal gevierd als een ware held, wat hij natuurlijk ook is.

Volgens Dorrie zijn Luke en Jedi niet alleen medische vrienden, maar ook echt de beste vrienden ooit. Ze zijn onafscheidelijk: Jedi is altijd bij Luke, zelfs als de jongen naar school gaat. Daardoor is hun band ongelooflijk hecht; en het is die band die Luke onlangs het leven redde.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Prachtig hé, zo’n hond (Zij kunnen een hyper (te hoog) of een hypo (te laag) ruiken). Kom daar bij katten eens om. Ik heb zelf type 2, en weet dus heel goed hoe het voelt, zo laag te zitten. Je kunt dan in coma raken en daardoor overlijden.
  Maar wel een klein puntje van kritiek op je column. Je schrijft: “Als Luke’s suikerspiegel TE LAAG is komt hij in actie door Luke’s medicijnen op te halen en vervolgens te zwaaien. Als de suikerspiegel TE LAAG is haalt hij de medicijnen ook op, maar buigt hij juist.”
  Je schrijft dus twee keer “te laag” en dat kan natuurlijk niet. En ik zou toch wel graag willen weten wat de hond nou in welke situatie doet!

 2. ceteris paribus

  Diabetes II is nagenoeg uitsluitend het gevolg van overgewicht. Het verdient daarom aanbeveling het hondje zo te trainen dat het zijn baasje belet teveel en ongezond te eten.

  1. cmsuijkerbuijk

   CP, je laat duidelijk merken, dat je totáál, maar dan ook h e l e m a al niks afweet van diabetes. Je bent een godvergeten vuile hufter en bent me duidelijk aan het provoceren!
   Bij meer dan de helft van de type 2 patiënten is de oorzaak gewoonweg onbekend. En van de rest speelt leeftijd een belangrijke rol (Vandaar de oude naam “Ouderdomssuiker), erfelijkheid en ook nog een gedeelte ongezond leven en te weinig beweging. Maar dat zijn beslist niét de hoofdoorzaken!
   Je braakt zomaar iets uit om een ander daarmee te kwetsen. Je hebt geen flauw benul, wat ik persoonlijk allemaal doe en laat om de suiker onder controle te houden. En overgewicht? Toen bij mij diabetes werd vastgesteld, woog ik, met mijn 1,74m amper 65 kg.
   Hufter!

   1. ceteris paribus

    Ik maakte mijn opmerking in zijn algemeenheid: Diabetes II is voor 90% te wijten aan (ernstig) overgewicht en het ligt dus voor de hand in welke richting we de bestrijding van deze volksziekte moeten zoeken.

    Dat u zich persoonlijk aangesproken voelde was onnodig, ik richtte me niet tot u persoonlijk. Uw opgewonden reactie is dus geheel voor uw rekening, evenals uw hysterische scheldpartij.

    1. cmsuijkerbuijk

     @CP
     Je lult grandioos uit je nek. Je weet er totáál helemaal niéts van en bent verschrikkelijk bevooroordeeld. De oorzaak van Diabetes II is voor 50% ONBEKEND: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-2
     Hieruit (Want je zult het tóch niet lezen, want dan moet je je ongelijk bekennen):
     “Oorzaken van diabetes type 2

     We weten dat dit de KANS op diabetes type 2 vergroot:
     weinig lichaamsbeweging
     ongezond eten
     roken
     ouder worden
     erfelijkheid

     Maar bij de HELFT van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog ONDUIDELIJK.”
     Verder hoef je niet met je smoesje aan te komen, dat dit niet voor mij persoonlijk bestemd was. Wie dát gelooft is wel vréselijk naïef!

     1. ceteris paribus

      Beste Suijkerbuijk, troost je, je kunt altijd nog roepen dat Wikipedia een linkse leugenmachine is.

      Type 2 diabetes is primarily due to obesity and not enough exercise in people who are genetically predisposed. It makes up about 90% of cases of diabetes, with the other 10% due primarily to diabetes mellitus type 1 and gestational diabetes.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus_type_2

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.