Amerika: het blijft een race tussen Donald Trump en Ted Cruz, Marco Rubio stort in elkaar

Amerika: het blijft een race tussen Donald Trump en Ted Cruz, Marco Rubio stort in elkaar

Gisteren waren er vier nieuwe primaries (nou ja, drie primaries en één caucus) voor Republikeinen. De conclusie? Marco Rubio doet alleen nog maar mee omdat hij het blijkbaar geweldig leuk vindt om campagne te voeren. Voor de rest is zijn campagne helemaal ingestort.

Dit betekent dat we nu officieel een race van 2 mannen hebben: aan de ene kant de vulgaire progressieve populist Donald Trump, en aan de andere kant de principiële conservatief Ted Cruz. De twee ontlopen elkaar nauwelijks wat kiesmannen betreft. Ja, Trump gaat aan de leiding, maar het gat is maar 100 kiesmannen. Dit betekent dat beide mannen kans maken op de eindoverwinning.

Ohio gouverneur John Kasich doet ook nog mee, maar puur en alleen om wat kiesmannen te verzamelen zodat hij wat invloed heeft en mogelijk een rol als vice-president kan afdwingen. Om dat doel te bereiken hoopt hij op 15 maart Ohio te winnen, zijn eigen staat. Als hij dat doet kan de uiteindelijke nominee hem zeker meenemen als running mate, ook al omdat Ohio een belangrijke staat is in November. Het is namelijk een zogenaamde swing state: een staat die niet Republikeins is, maar ook niet Democratisch. Beide partijen kunnen de staat winnen. Het moge duidelijk zijn dat de Republikeinen hun kans op die staat vergroten als de gouverneur meedoet als kandidaat voor het vice-presidentschap.

Marco Rubio was lange tijd de favoriete van het establishment -- hoewel hij behoorlijk conservatief is -- maar hij lijkt die rol te hebben verkwanseld. Afgelopen zaterdag was erg slecht voor hem, en gisteren was zo mogelijk nog slechter. Kijk maar naar de uitslag boven dit artikel: hij greep helemaal naast de kiesmannen.

Combineer dat met het volgende:

1. Als hij niet mee had gedaan gisteren had Cruz waarschijnlijk 3 van de 4 staten gewonnen

2. Volgens insiders van Team Cruz gaan ze ervan uit dat Rubio zijn eigen staat Florida niet kan winnen

Als gevolg daarvan heeft Rubio feitelijk geen kans meer om het benodigde aantal van 1237 kiesmannen te halen, en hij komt zelfs in de problemen als mogelijke VP-kandidaat. In Amerika geldt de regel immers dat je vrij nutteloos bent als je je eigen staat niet kunt winnen. En daar heeft het alle schijn van -- hoewel het campagneteam van Rubio volhoudt dat het wél mogelijk is.

Zelfs als dat Rubio lukt is het echter over en uit voor hem. Het enige voordeel van een mogelijke overwinning van hem in Florida is dat het dan volstrekt onmogelijk voor Trump wordt om 1237 kiesmannen te halen, wat betekent dat de Nationale Conferentie van de Republikeinse Partij uiteindelijk de kandidaat kiest als Ted Cruz het niet op eigen kracht redt.

Iowa-radio presentator en ingewijde van de Cruz campagne Steve Deace liet gisteren weten tijdens zijn radioshow dat de Cruz campagne een plan heeft uitgestippeld om uit te komen op die 1237 kiesmannen. Daar zijn twee dingen voor nodig:

1. Kasich moet Ohio winnen. Het klinkt misschien gek, maar de Cruz campagne wil nu dat Kasich zijn eigen staat pakt. Kasich vormt namelijk geen gevaar voor Cruz en zal dat ook niet vormen. Door Ohio te pakken onthoudt hij Trump van belangrijke kiesmannen. Deace zegt dat het vrijwel onmogelijk voor Trump is om tot 1237 te komen als hij Ohio verliest, ja zelfs als hij Florida wint.

2. Rubio moet uit de race stappen. Dat kan hij wat de Cruz campagne betreft zowel voor als na Florida doen, dat maakt ze niet zoveel uit omdat ze ervan uitgaan dat hij Florida toch niet wint. Het belangrijkste is dat hij deze stap neemt voor de primaries van 22 maart. Volgens Deace wint Cruz dan namelijk de staten Utah en Arizona zonder Rubio.

Waarom Deace zo belangrijk is? Hij heeft elke grote verkiezingsdag tot nu toe goed voorspeld, hij is een vriend van Ted Cruz, en heeft inzage in de interne cijfers van de campagne. Als hij ervan overtuigd is dat Cruz naar 1237 kiesmannen kan komen als Rubio eruit stapt na Florida (of ervoor) geloof ik dat zonder meer.

Daar komt bij dat zelfs als Cruz niet uitkomt op het benodigde aantal kiesmannen hij vrijwel zeker in een betere positie is om de officiële presidentskandidaat te worden bij een brokered convention: steeds meer leden van het establishment laten namelijk weten dat ze de voorkeur aan hem geven boven Donald Trump, een man die de oude coalitie van conservatieven die al sinds de tijd van Ronald Reagan bestaat zal opblazen.

Kortom, de komende dagen - zeg de komende twee weken - worden van groot belang. We leven nu toe naar 15 maart. Als Trump gestopt wordt moet dat op die dag gebeuren, in ieder geval doordat Kasich Ohio wint. Rond die tijd moet Rubio uit de race stappen, waardoor het feitelijk een race tussen 2 mannen wordt (en wordt zelfs rekening mee gehouden dat Kasich zijn campagne schorst na Ohio, ja zelfs als hij wint. En als dat niet gebeurt is het in de praktijk nog steeds Cruz versus Trump). Hoewel die race erg spannend wordt stelt Trump bijna altijd teleur, zeker in staten met gesloten primaries, waar onafhankelijke en Democratische kiezers dus niet aan mee kunnen doen. En dat is goed nieuws voor Cruz, die juist altijd beter presteert dan verwacht in dat soort staten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties