Steeds meer comazuipers in Nederland, ondanks verhoging alcoholleeftijd. Goh!

Dit bericht zal ongetwijfeld half Nederland in de stuip laten schieten, maar de waarheid moet gehoord worden: de groei van het aantal jonge comazuipers in ons land is nog altijd niet gestuit. En dat ondanks draconische maatregelen van onze overheid.

1 januari 2014 was een gedenkwaardige dag voor mensen die alcohol bij kinderen vandaan willen halen. Vanaf die dag kon je niet meer legaal drinken vanaf je 16e, maar moest je wachten tot je 18e verjaardag.

Velen verwachtten toen een grote ommezwaai van de alcoholcultuur in Nederland: de jeugd zou eindelijk eens minder gaan drinken! Fantastisch! Er zouden minder jeugdige hersentjes en levertjes kapot worden gemaakt, en ook was het nu klaar met die duivelse glorificatie van alcohol en dronkenschap. Hiep, hiep, hoera voor die heldhaftige overheid die dat allemaal wel even ging regelen!

Maar buiten die papieren werkelijkheid bleek er niet echt een verband te zijn tussen strenger alcoholbeleid enerzijds, en afname van alcoholgebruik onder kinderen anderszijds. Lees maar wat vandaag bekend werd gemaakt:

Het aantal comazuipers is vorig jaar opnieuw toegenomen. In 2015 belandden er 148 meer minderjarige jongeren in het ziekenhuis door riskant drinkgedrag dan het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2014.

In totaal belandden vorig jaar 931 jongeren in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. In 2014 waren dat er nog 783. Dat blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK).

Het idee dat je met allerlei wetten bepaalde maatschappelijke normen kan aanpassen heet het ideaal van de maakbare samenleving. En op papier klinkt het soms misschien mooi: kom, je gooit wat wetjes om, maakt bepaalde normen strakker en hop, burgers hebben ineens een totaal andere mentaliteit.

De realiteit is helaas weerbarstiger. Dat de maakbare samenleving je reinste onzin is, is vandaag maar weer eens bewezen. Verhoging van de alcholleeftijd heeft namelijk geen sikkepit geholpen bij het voorkomen van alcoholisme onder de Nederlandse jeugd. De vergroting van het probleem gaat zelfs in onverminderd tempo verder.

Misschien wordt het eens tijd af te stappen van het idee dat de overheid alle problemen kan oplossen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Beukman

    Sommige dingen hebben tijd nodig, dat hebben we ook gezien bij het terugdringen van het aantal rokers.
    Ouders blijken tegenwoordig een stuk strenger dan een paar jaar geleden. Vroeger had driekwart van de ouders er geen probleem mee als hun kind dronk. Tegenwoordig is dat nog maar een derde. Dit vertaalt zich in een afname van het aantal probleemdrinkers onder de 15.
    De leeftijdsgrens omhoog gooien naar 18 is een bijdrage aan een geleidelijke bewustzijnsverandering.
    En ja: de overheid heeft hierin een belangrijke rol.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.