Ted Cruz wordt eerste Republikeinse kandidaat die meer dan 50% van de stemmen krijgt in een staat

Ted Cruz wint de voorverkiezing in Utah, Arizona gaat naar Donald Trump.

De Texaanse senator Ted Cruz is de eerste Republikeinse presidentskandidaat geworden die er tijdens dit campagneseizoen in geslaagd is om 50% of meer van de stemmen te krijgen. Tot nu toe lukte niemand dat, ook Donald Trump niet.

De voornaamste reden daarvoor is dat maar liefst 17 Republikeinse kandidaten aan de race begonnen. Het is vrij lastig om dan een meerderheid van de kiezers achter je te krijgen. De afgelopen maanden en weken zijn er echter veel mensen uitgestapt, waaronder — vorige week — Marco Rubio.

En daardoor verandert er het één en ander.

Helaas had dit niet heel veel impact op de voorverkiezing in Arizona van vannacht, maar dat kwam eerst en vooral doordat veel van de inwoners van die staat vroeg gestemd hadden. Veel staten laten dat al weken van tevoren toe. Dat is bedoeld om meer mensen zover te krijgen dat ze stemmen, maar in de praktijk levert het ook veel problemen op. Zo kreeg Marco Rubio een flink aantal van de stemmen in Arizona vannacht. Dit terwijl hij er dus al een week mee gestopt is. Dat zijn stuk voor stuk vroege stemmen, en dus niet stemmen uitgebracht op verkiezingsdag zelve.

Combineer dat met Trumps grote voorsprong onder vroege kiezers, en het wordt duidelijk dat Arizona gisteren al een gestreden strijd was. Dat werd vannacht bevestigd. Trump kreeg uiteindelijk zo’n 47% van de stemmen, Cruz 24/25%.

In Utah is alles — gelukkig — anders. Daar veegde Ted Cruz namelijk echt de vloer aan met zijn tegenstanders. John Kasich werd daar tweede met, volgens de live telling, zo’n 16%. Trump eindigde met 14% achter hem. Als je dat bij elkaar optelt kom je uit op zo’n 30%… Er blijft dus nogal wat over. 70% om precies te zijn.

En nu het goede nieuws: die 70% gaat helemaal naar Ted Cruz.

Gisterochtend vroegen de meeste waarnemers zich af of Cruz vandaag inderdaad over de 50% zou gaan in Utah. Als hij dat deed zou hij namelijk alle kiesmannen van die staat winnen, dat zijn er 40 in totaal. Als hij eronder zou uitkomen worden alle kiesmannen proportioneel verdeeld.

Met 70% voldoet Cruz natuurlijk ruim aan de eisen. Hij krijgt nu alle kiesmannen van Utah, waardoor hij in het kielzog van Trump blijft en hij naast Trump de enige kandidaat is die nog altijd kan uitkomen op 1237 kiesmannen: het aantal dat je nodig hebt om te winnen.

En zolang beide heren daar nog uitzicht op hebben blijft het spannend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. DeKadt

  Het is een gelopen race. Trump is niet meer in te halen. Elk rekenkundig model bevestigt dit.

  De Republikeinse partij dreigt echter zichzelf enorme schade toe te brengen als ze hun verzet tegen Trump niet staken. Als Trump niet de grote voorman wordt zal de partij imploderen, zo simpel is het eigenlijk. Elke andere Republikeinse kandidaat zal verpulverd worden door Clinton (hoe slecht die zelf ook ligt bij veel Democraten) in de nationale verkiezingen. Dus zitten de Democraten slechts met 1 vraag: komen we Trump tegen of niet?

  Als Trump de voorman wordt zal het politiek van de verschroeide aarde worden. Geen man die Clinton beter kent dan Trump. Ze waren dikke vrienden (zolang Trump de Democraten geld gaf dan) maar daar hoeft Clinton niet meer op te rekening. Trump zal haar bijkans levend villen. Het wordt een enorme botsing, zoveel is duidelijk. En Trump kan dat winnen, laat daar geen misverstand over bestaan. Het enigste waar Trump rekening mee moet houden is de dooddoener ‘seksisme’: een vrouw hard aanpakken wordt nog steeds als ‘niet sportief’ gezien. In hoeverre dit een rol zal spelen moet bezien worden. Tenslotte is ‘seksisme’ ook niet bepaald een geliefd onderwerp bij de Clintons…

  Voor de Republikeinen lijkt de keus makkelijk: Trump pootje lichten betekent het einde van de partij zoals die nu is. Ze krijgen Clinton er vervolgens gratis bij. Of Trump omarmen en een vuist maken tegen Clinton wat hen een kans biedt op het presidentshap. Lijkt mij duidelijk. Maar wie ben ik tenslotte?

  1. Niek Verheyen

   Kom er maar in CP alias Brouwenstein! Zeer benieuwd wat je nog in te brengen hebt op dit stukje voortreffelijk commentaar van DeKadt.

  2. ceteris paribus

   De opmars van Trump zal niet leiden tot een voldoende aantal kiesmannen en derhalve tot een contested convention. Daarin kan het alle kanten op maar voor de GOP nooit de goede. Als ze de populistische clown Trump op het schild hijsen maken ze zich als GOP volstrekt ongeloofwaardig, als ze Cruz benoemen hebben ze een extremist benoemd en gaat Trump op eigen houtje verder.
   Kasich is de enige kandidaat die in beginsel kans maakt tegen Clinton maar hem als kandidaat benoemen betekent ook dat Trump als zelfstandige kandidaat verder gaat en de door hem opgehitste meute meeneemt.

   De enige die hier garen bij spint is Clinton. Het moet wel heel raar lopen als die niet de volgende president van de V.S. wordt.

   1. Vigo

    Ik zou maar eens niet zo zeker van je zaak zijn praatjesmaker, lees dit maar eens aandachtig, als je tenminste zo intelligent bent om Engels te kunnen lezen en te begrijpen.

    http://www.politico.com/magazine/story/2016/03/hillary-clinton-2016-whats-wrong-with-hillary-213722

    1. Beukman

     “For instance: Many Democrats, including all of the major 2008 presidential candidates save for Barack Obama, stood with President George W. Bush and voted for the authorization to use force against Saddam Hussein. What was different about Clinton, however, was that in her October 2002 speech she said this about Saddam: “He has also given aid, comfort and sanctuary to terrorists, including Al Qaeda members, though there is apparently no evidence of his involvement in the terrible events of Sept. 11, 2001.”
     This assertion, in the words of reporters Don Van Natta Jr. and Jeff Gerth, was unsupported by the conclusions of the National Intelligence Estimate “and other secret intelligence reports that were available to senators before the vote.”

     Een bewijs voor Clintons onafhankelijke opstelling: terwijl inlichtingendiensten in de aanloop naar de invasie in Irak “bewijsmateriaal” bij elkaar aan het spinnen waren die Saddam in verband moesten brengen met 9/11, ging Hillary daar recht tegenin. En ze had gelijk. Want wat voor schurk Saddam ook was, hij was niet betrokken bij 9/11.

   2. Vigo

    En hier staan ook nog wel wat linkjes in die je domme praatjes onderuit halen trol.

    http://verenoflood.nu/3e-super-dinsdag-race-naar-witte-huis/

 2. Bart

  Michael je doet aan wensdenken, Utah is binnen de staten een apart geval. Met name de grote mormoonse gemeenschap die er woont. Daar heeft Ted dankzij de aanbeveling van Romney van geprofiteerd.
  Verder zijn er ook veel verhalen met betrekking tot het online stemmen wat in de staat mogelijk was gemaakt, wat als interessant detail heeft dat de organisatie die deze verzorgt heeft word geleid door een topman uit een organisatie van Soros.

  Trump zal ook met een zeer grote zekerheid in de rest van de staten beter presteren dan Cruz, en Kasich hoeven we niet te noemen dat is een joker.

  De reden dat Kasich Ohio heeft gewonnen ligt hem eraan dat hij daar gouverneur is en Ohio het de laatste jaren financieel niet slecht heeft gedaan. Alleen zal nu de olie die dat veroorzaakte door de nieuwe lage prijzen die boost niet meer geeft het snel veranderen, helaas te laat voor deze primaries.

  Tenzij de GOP met een truc Trump uit de race houd zal het een strijd tussen Clinton en Trump worden. En die gaat Trump winnen, er is zo een ontzettende grote hoeveelheid stront te vinden over Clinton dat het een slachtpartij kan worden.

  Ook de seksisme kaart werkt in het voordeel van Trump, met dank aan de escapades van Bill Clinton.

  Dus helaas Michael, maak je maar vast klaar voor de race tussen Trump en Clinton gevolgd door het presidentschap van Trump.

 3. nick

  Hoezo “helaas” en waarom ben je zo blij met “cruz’. Dat is op zijn minst nogal merkwaardig!

  1. Bart

   Dat helaas geld voor de auteur van dit stuk, die zit zichzelf lekker te maken met de ijdele hoop dat Cruz alsnog zal winnen van Trump.

   Ik zie hem liever niet winnen en ben voor Trump.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.