Tennisster Maria Sjarapova betrapt op doping, meteen gedumpt door sponsor Nike

Doping maakt meer kapot dan je lief is.

Eén van de meest populaire tennissters ter wereld, Maria Sjarapova, belegde gisteren opeens — uit het niets — een persconferentie. Al snel bleek waarom ze dat had gedaan: tijdens het Australian Open testte ze positief voor meldonium, ook wel meldronaat  genoemd. Dat is een medicijn dat normaal gesproken gebruikt wordt door mensen met hartproblemen. Het bevordert de bloedcirculatie.

Dat is dus prettig voor mensen met hartproblemen, maar ook voor atleten.  Eerder werden de Russische wielrenner Edoeard Vorganov en de biatlete Olga Abramova al betrapt op gebruik van het middel. Gisteren kwam Sjarapova daar dus bij.

Hoewel het natuurlijk haar eigen fout is dat ze dit middel gebruikte is he wel wat merkwaardig dat er zo fanatiek gereageerd wordt op dit nieuws. Meldonium staat namelijk pas vanaf 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen. Volgens Sjarapova had ze die lijst gewoon niet goed gecontroleerd. Ze neemt meldonium, zegt ze, om magnesiumgebrek en “tekenen van diabetes” tegen te gaan. Misschien wel, misschien niet, maar voor de rest van de wereld staat ze nu bekend als een valsspeler.

Het gevolg daarvan is niet alleen dat ze mogelijk voor lange tijd geschorst wordt, maar ook dat ze al meteen belangrijke en grote contracten verliest. Zoals met Nike:

“We zijn bedroefd en verrast door het nieuws over Sjarapova”, aldus een woordvoerder van Nike. “We hebben besloten de relatie met Maria te staken nu het onderzoek bezig is. We houden het in de gaten.”

Natuurlijk vinden de meeste mensen het onethisch om doping te gebruiken, maar het is toch wat merkwaardig dat er zo’n groot probleem wordt gemaakt van een drugs die nog maar kort op de lijst staat. Zie bijvoorbeeld ook de reactie van de voormalige coach van Andy Murray:

Screen Shot 2016-03-08 at 11.11.33

Zijn reactie is dus niet: wat onethisch van Sjarapova, maar wat dom dat ze de lijst niet goed controleerden. En dat zegt eigenlijk genoeg: andere atleten hebben dit middel tot voor kort ongetwijfeld ook (op grote schaal) gebruikt, en tot en met 31 december, 2015 werd het niet gezien als ‘doping’ maar werd het op één hoogte gesteld met een vitaminepreparaat. Als dat niet zo was had Gilbert immers niet gezegd dat Team Sjarapova beter naar de lijst had moeten kijken, maar dat Sjarapova dit middel hoe dan ook nooit had mogen gebruiken.

Maar goed, dat maakt Nike blijkbaar niets uit. Doping is doping, en dat is het dan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. The Oracle

  wat een geweldige wereld , leven wij toch !!
  de “”onschuldigen “” hebben weer de grootste muil ,
  dit spul wordt door hele volksstammen gebruikt
  sommigen zoals deze tenniskanjertttttt al 10 jaar !!!!!!!
  dus je verandert de regels, en rent overal langs
  iemand misschien op het idee gekomen om de sportbonden te waarschuwen ?

  wat een gelul !!!

  in de wielersport ( sport ?? ) , gebruiken pakweg 90 % van de renners
  in de hele wereld, op dokters attest “”anti astma ” middelen !!!

  dus gewoon je muil houden en doorlopen mensen er is niets te zien hier ,

  dus 10 jaar tennist dit mooie meisje iedereen van de baan af, 4 weken later wordt je geschorst omdat je spul 10 jaar en !! 1 MAAND GEBRUIKT HEBT !!

  WHAHAHAHAHAHA

  en dan bij de wielrenners als er daar iemand gepakt wordt , dan hebben de heren merckx , zoetemelk , en himault, die zelf af en toe achterste voren op de fiets zaten van de doping commentaar !!

  iets met balk en splinter ofzo

  groeten

  the oracle

 2. toetssteen

  Het gaat om een hartfunctie ondersteunend middel. Wellicht niet zo raar, want het gebeurt regelmatig dat een topsporter dood neervalt.

  Kortom, ik moet eerst meer weten.
  Wat ik wel erg vreemd vind, is dat dit middel eerst sinds januari op de lijst staat. Is er dan de voorgaande jaren echt geen onderzoek naar gedaan? Ik geloof er niets van.

  1. The Oracle

   beste toetssteen
   mijn hele leven zit / zat ik dag en nacht in de sport
   ook in de topsport .
   alles heeft er al op gestaan

   van ephedrine, tot caffeine etc

   allemaal op dezelfde lijst gestaan

   een 800 meter medaille afgenomen, na 5 koppen sterke koffie
   neusdruppels , de hele wereld snuift zich kapot

   bij een verstopte neus

   en nu 10 jaar spul laten gebruiken en !! op dokters voorschrift !!
   dus niet stiekum

   en hoppa, SCHULDIG, wat een onzin

   gr. the great oracle

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.