Tennisster Maria Sjarapova betrapt op doping, meteen gedumpt door sponsor Nike

Geen categoriemrt 08 2016, 9:00
Doping maakt meer kapot dan je lief is.
Eén van de meest populaire tennissters ter wereld, Maria Sjarapova, belegde gisteren opeens -- uit het niets -- een persconferentie. Al snel bleek waarom ze dat had gedaan: tijdens het Australian Open testte ze positief voor meldonium, ook wel meldronaat genoemd. Dat is een medicijn dat normaal gesproken gebruikt wordt door mensen met hartproblemen. Het bevordert de bloedcirculatie.
Dat is dus prettig voor mensen met hartproblemen, maar ook voor atleten. Eerder werden de Russische wielrenner Edoeard Vorganov en de biatlete Olga Abramova al betrapt op gebruik van het middel. Gisteren kwam Sjarapova daar dus bij.
Hoewel het natuurlijk haar eigen fout is dat ze dit middel gebruikte is he wel wat merkwaardig dat er zo fanatiek gereageerd wordt op dit nieuws. Meldonium staat namelijk pas vanaf 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen. Volgens Sjarapova had ze die lijst gewoon niet goed gecontroleerd. Ze neemt meldonium, zegt ze, om magnesiumgebrek en "tekenen van diabetes" tegen te gaan. Misschien wel, misschien niet, maar voor de rest van de wereld staat ze nu bekend als een valsspeler.
Het gevolg daarvan is niet alleen dat ze mogelijk voor lange tijd geschorst wordt, maar ook dat ze al meteen belangrijke en grote contracten verliest. Zoals met Nike:

"We zijn bedroefd en verrast door het nieuws over Sjarapova", aldus een woordvoerder van Nike. "We hebben besloten de relatie met Maria te staken nu het onderzoek bezig is. We houden het in de gaten."

Natuurlijk vinden de meeste mensen het onethisch om doping te gebruiken, maar het is toch wat merkwaardig dat er zo'n groot probleem wordt gemaakt van een drugs die nog maar kort op de lijst staat. Zie bijvoorbeeld ook de reactie van de voormalige coach van Andy Murray:
Screen Shot 2016-03-08 at 11.11.33
Zijn reactie is dus niet: wat onethisch van Sjarapova, maar wat dom dat ze de lijst niet goed controleerden. En dat zegt eigenlijk genoeg: andere atleten hebben dit middel tot voor kort ongetwijfeld ook (op grote schaal) gebruikt, en tot en met 31 december, 2015 werd het niet gezien als 'doping' maar werd het op één hoogte gesteld met een vitaminepreparaat. Als dat niet zo was had Gilbert immers niet gezegd dat Team Sjarapova beter naar de lijst had moeten kijken, maar dat Sjarapova dit middel hoe dan ook nooit had mogen gebruiken.
Maar goed, dat maakt Nike blijkbaar niets uit. Doping is doping, en dat is het dan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten