Trump wint, maar mogelijk niet genoeg om brokered convention te voorkomen. Marco Rubio geeft op

Hij verloor in Florida, en speelde feitelijk gelijk met Ted Cruz in Missouri en North Carolina. Dat is eigenlijk niet goed genoeg voor de miljardair.

Gisteren was weer eens een winnende avond voor Trump. Hij vernietigde Marco Rubio in diens thuisstaat (Florida): Trump kreeg daar 46% van de uitgebrachte stemmen, Rubio 27%. Dat is ongelooflijk beledigend voor de jonge en talentvolle senator, die vervolgens logischerwijze zijn campagne dan ook beëindigde.

Trump won ook in Illinois (met 9 procentpunt verschil ten opzichte van de nummer twee Ted Cruz) en North Carolina (met slechts drie procentpuntverschil, alweer ten opzichte van Cruz). In Missouri is nog geen winnaar verklaard omdat het verschil tussen Trump en Cruz daar 0,1% is, of zo’n 1700 stemmen. De kans is groot dat de stemmen daar herteld worden.

Screen Shot 2016-03-16 at 08.50.41

Hoe dan ook, Illinois, North Carolina en Missouri zijn geen winner take all states, wat betekent dat Trump de delegates moet delen met Cruz in die staten (zeker in de laatste twee staten). Omdat Trump het moest afleggen tegen John Kasich in dienst thuisstaat Ohio wordt het lastig voor hem om genoeg kiesmannen op te halen om deze strijd in één keer te beslissen. Van de overgebleven kiesmannen moet hij er namelijk 59% winnen. Dat is veel, zeker omdat er nog maar vijf winner take all staten over zijn. In de rest worden de kiesmannen dus proportioneel verdeeld, wat betekent dat hij veel kiesmannen zal kwijtraken aan Cruz, en in mindere mate aan Kasich.

https://twitter.com/NoahCRothman/status/709904161601626112

En dat is een groot probleem voor Trump. Uit onderzoek (en exit polls) blijkt namelijk dat een groot deel van de Republikeinen niet alleen niet op hem wil stemmen bij de algemene verkiezingen, maar het zelfs overweegt om een onafhankelijke conservatieve kandidaat te steunen die dan uitkomt voor een derde partij, dus naast de Democraten en Republikeinen:

Aangezien Rubio nu eindelijk uit de race is gestapt zal de conservatieve stem zich verenigen achter Ted Cruz, de senator uit Texas die tweede staat, op slechts iets meer dan 200 kiesmannen van Trump.

De volgende primaries zullen plaatsvinden in Utah en Arizona. Ted Cruz is de favoriet om te winnen in Utah. In Arizona verwacht ik een spannender race, maar ook daar zal hij denk ik winnen, zeker nu Rubio eruit is. Als dat klopt betekent het dat we april ingaan met twee mannen — Trump en Cruz — die erg dicht bij elkaar staan, maar die het allebei lastig krijgen om het benodigde aantal kiesmannen (1237) te krijgen. Er zijn experts die denken dat Trump het net wint in Arizona, maar ook in dat geval blijft het lastig voor hem om de magische grens te bereiken.

Het mogelijke gevolg? We konden weleens uitkomen op een zogenaamde brokered convention. Dit betekent dat geen van de kandidaten genoeg kiesmannen heeft gewonnen, waardoor de partij zelf — de kiesmannen zelf en de leiding van de partij — beslist wie het wordt.

Natuurlijk kunnen Trump en Cruz het theoretisch nog altijd winnen, maar Trump moet dan mensen overtuigen die nu op hem weigeren te stemmen (wat zeker niet onmogelijk, maar ook niet gemakkelijk is) terwijl Cruz meer dan 70% van de overgebleven kiesmannen moet winnen, wat ook lastig is aangezien Trump steevast kan rekenen op 35-40%. Dat betekent dat er dus maar 60% tot 65% voor Cruz valt te winnen in elke staat. Nou zijn er nog een paar winner take all staten over, maar lastig wordt het wel. Daar komt bij dat John Kasich ook nog in de race blijft, dus die zal zeker wat procenten van Cruz afsnoepen.

Trump hoopt nu dus dat hij mensen die hem vreselijk vinden zover kan krijgen dat ze hem toch gaan tolereren, terwijl Cruz’s strategie nu is om iedereen die tegen Trump is achter hem te verenigen. Als Trump daarin slaagt wordt hij de nominee, als Cruz erin slaagt komt hij daarbij in de buurt en zal hij in het geval van een brokered convention waarschijnlijk de favoriet (hoewel het establishment hem ook niet bepaald lief heeft).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. ceteris paribus

  Knappe analyse van Michael. Op de keper beschouwd moet de conclusie zijn dat sinds gisteravond de kansen van Trump op het presidentschap definitief zijn verkeken.

  1. Niek Verheyen

   Niet te snel victorie krijsen, Brouwenstein. Kan alleen maar tegenvallen;-)

 2. Vigo

  Hillary Clinton is een gevaarlijke gek….

  ” De gevaarlijke praatjes van koningin Hillary en haar hofhouding ”

  http://opiniez.com/2016/03/13/de-gevaarlijke-praatjes-van-koningin-clinton-en-haar-hofhouding/

 3. Bromsnor

  Trump is niet meer te stoppen. Trump heeft sterk gewonnen en nu volgen de meer liberale staten waarin Curz geen kans heeft.

  http://www.breitbart.com/big-government/2016/03/15/horse-race-livewire-the-ides-of-march/

  De media haten Trump en demoniseren hem dagelijks. De meeste media zullen er allen aan doen om Hillary Clinton in het Witte Huis te krijgen en haar ophemelen en Trump naar beneden halen.

  Trump is de anti-establishment kandidaat die het moet opnemen tegen de gevestigde macht ( daarbij behoort ook grote delen van de media die de status quo willen handhaven)

  Het is net als toentertijd Pim Fortuyn tegen de gevestigde macht. Die word ook door de politieke elite en media vreselijk gedemoniseerd en voor van alles wat slecht is uitgemaakt. Todat uiteindelijk een linkse activist hem vermoorde.

  1. Beukman

   Het valt hier wel heel erg op dat je totaal niet ingaat op de analyse hierboven. Jammer, want daarmee is je rol els Trump-expert uitgespeeld.

   1. ceteris paribus

    Ik denk dat Bromsnor allang in de gaten heeft dat Trump geen kans maakt op het presidentsschap en hij daarom nu al bezig is met het aanwijzen van de schuldigen die de door hem vereerde kandidaat ‘demoniseren’ en samenspannen om zijn held uit het Witte Huis te houden.

    Op de keper beschouwd toont hij verachting voor de kiezer die niet in staat zou zijn zelf te zien dat Trump een gevaarlijke clown is waarop je beter niet kunt stemmen.

    1. Beukman

     Yep. Brom zal straks ongetwijfeld de MSM, “het estabishment” en de GOP zelf aanwijzen als de schuldigen aan Trumps val. Zijn mechanische en inhoudsloze reactie hierboven valt nu wel erg door de mand. Als leek kan ik heel wat meer met Michaels werkelijke analyse.

    2. Niek Verheyen

     ‘……..dat Trump een gevaarlijke clown is…..’

     Weer aan het ophitsen, Brouwenstein? Het zijn figuren als jij die zaken ingewikkeld en gevaarlijk maken. Net zoals dat links getijsem op de bijeenkomsten van Trump afgelopen weekend in de USA.

     Het is trouwens altijd links getijsem dat stennis maakt als rechtse kandidaten dreigen te winnen. Omgekeerd is er nooit wat aan de hand. Kiezers ter rechterzijde accepteren verkiezingsnederlagen nou eenmaal makkelijker. Kwestie van beschaving.

 4. Viertel

  Het terugtrekken van Rubio is tevens een enorme AFGANG voor DDS en zijn redactie. Maandenlang zaten Van der Galiën, Engelbart en Van der Bas deze kandidaat de hemel in te prijzen. Voor hen en DDS-eigenaar Livestro was Rubio zelf topfavoriet bij de Republikeinen. Hoewel ze in de redactie links en rechts om de oren werden geslagen, bleven ze stug volhouden dat Rubio het ging winnen.

  Eens te meer is aangetoond dat de reaguurders op DDS veel beter thuis zijn in de onderwerpen waarover wordt geschreven dan de redactie zelf. En ook over een veel betere politieke antenne beschikken ! (Uitgezonderd natuurlijk Van Brouwenstein / Krijgsman / ceteris paribus en Beukman. Maar die lopen hier slechts een beetje te trollen).

  1. Jan

   Als je alle stukken terugkijkt http://www.dagelijksestandaard.nl/tag/marco-rubio/ , is er slechts éénmaal (door Tim Engelbart) voorspelt dat Rubio zou winnen. Op dat moment was dat ook een reële mogelijkheid. Ook bij de bookmakers was Rubio toen favoriet. Dat het daarna anders is gelopen is achteraf praten. Met de kennis van toen, was het geen rare voorspelling of wishfull thinking.

   Het valt me juist op dat met name op dit onderwerp vaak goede analyses op deze site zijn te vinden.

   1. Viertel

    Nee hoor, Jan. Ook Van der Galiën en Van der Bas hebben de afgelopen maanden Rubio al eens tot topfavoriet uitgeroepen. En vdG voorspelde dat Trump tot onder de 10% zou zakken.

    Allemaal wishfull thinking, natuurlijk. Dat is het grote probleem bij de redacteuren van DDS. Ze analyseren niet objectief, maar laten hun eigen (persoonlijke) opvattingen prevaleren in hun stukjes.

    By the way, behoorde jij zelf ook niet tot de fans van Rubio ?

    1. Jan

     Ik heb geen voorkeur (Ik ben wel tegel Trump), maar dacht Rubio wel een goede kans zou maken. Ik had verwacht dat het een strijd tussen Trump en Rubio zou worden, maar Cruz blijkt een stuk sterker dan verwacht. Trump profiteert nog steeds van verdeeldheid onder de tegenstanders. Als Kasich tot het einde mee blijft doen, wordt het voor Cruz ook erg lastig. Als Kasich zich voor de laatste primaries in juni terug trekt, geef ik Cruz nog wel een kansje volgens het scenario dat Michael hierboven schetst.

     Veel staten dienog komen zijn winner takes it all staten, maar dan per district (net als Illinois en Missouri). Wanneer twee kandidaten dicht bij elkaar zitten, worden de delegates wel redelijk verdeelt, maar wanneer er één duidelijk groter is, kan één kandidaat toch (bijna) alles binnenhalen. Ik verwacht dat wanneer Kasich mee blijft doen, Trump veel staten ruim gaat winnen en zodoende nog wel een brokered convention kan voorkomen. Maar het blijft koffiedik kijken. In veel staten zijn nog nauwelijks goede polls geweest en zeker niet met alleen de huidige overgebleven kandidate.

 5. Michael van der Galien

  Beste Viertel,

  Ik ben al een jaarlang betrokken bij de grassroots campagne voor Ted Cruz. De idee dat ik op een moment Rubio gepromoot zou hebben is dus volstrekt idioot. Sterker nog, ik zeg al tijdenlang dat hij het niet gaat redden omdat hij betrokken was bij de Gang of 8 en omdat hij een establishmentkandidaat is in een anti-establishmentjaar.

  Je kunt dus wel ophouden met uit je nek te lullen.

  1. Viertel

   Lees je bijdrage van 17 oktober 2015 nog maar eens na, Michael.
   Daar noem je Rubio een van de topfavorieten.
   Dat is niet hetzelfde als hem promoten, dat heb ik ook nooit beweerd.

   1. ceteris paribus

    Nee, de term topfavoriet zegt niets over een voorkeur, wel over de al dan niet realistische inschatting dat de kandidaat hoge ogen zal gooien.

    1. Jan

     Op 17 oktober zegt Michael dat Rubio strijdt met Busg om plek 4, na Trump Cruz en Carson. Carson is eerder weggevallen, maar verder is het toch aardig uitgekomen.

 6. RobertMarsman

  Trump kan met gemak de benodigde gedelegeerden binnen halen ondanks hij Ohio niet heeft gewonnen. Nu blijft Kasich in de race en dat splijt de anti Trump stem. En daar kan Trump van profiteren. De enige die niet blij is met de overwinning van Kasich in Ohio is Cruz.

  http://www.nytimes.com/2016/03/16/upshot/three-way-race-seemingly-assured-trumps-loss-in-ohio-may-have-been-a-win.html?_r=0

  Sterker nog ik ben er van overtuigd dat hij het gaat halen. De Trumptrain gaat vol gas en is niet meer te stoppen.

 7. Bart

  Ik denk niet dat het uitvallen van Rubio echt veel ten gunste zal gaan van Cruz zeker niet nu Kasich in de race blijft. Cruz word door velen net als Trump gezien als anti establishment, dus zal niet veel van de Rubio stemmen krijgen.

  Wel is het zo dat komende dinsdag er zeker 3 gesloten verkiezingen zijn, wat in het voordeel van Cruz werkt aangezien Trump het ook veel moet hebben van de nieuwe Republikeinse stemmers.

  Trump heeft verder als een pluspunt dat hij de steun heeft van Senator Jeff Sessions, iemand die met name in de conservatieve kringen toch goed bekend staat. Zijn rol in de verkiezingen kan Trump zeker stemmen opleveren.

  Maar het gaat nog erg spannend worden, er is een negatieve campagne tegen Trump bezig die zijn weerga niet kent. (waarschijnlijk nog wel heftiger dan het demoniseren dan wij hier hadden van Fortuin) Vandaar ook dat ze hopen op een brokered convention, zodat ze een nieuwe man naar voren kunnen schuiven. Waar het eerst leek dat dit Mitt Romney zou worden is zijn afgang na zijn felle aanval op Trump een snel einde aan dat idee. En nu staat Paul Ryan in de startblokken om die positie in te nemen op de convention.
  Want ook Ted Cruz wil de GOP niet als de republikeinse kandidaat zien.

  1. ceteris paribus

   De leiding van de GOP weet heel goed dat alleen Kasich een kans maakt tegen Clinton. Trump en Cruz zullen niet alleen verliezen van Clinton maar bovendien de GOP in een puinhoop achterlaten.

   De strategie om in een verwarde contested convention Kasich op het schild te hijsen zal echter niet leiden tot een zege omdat de clown Trump als onafhankelijke kandidaat een deel van het Republikeinse electoraat mee zal slepen in de de woestijn der roemloosheid.
   Een voordeel is dan wel dat de GOP zijn fatsoen weet te behouden en daarmee op termijn een kans houdt nog eens een keer een Republikein in het Witte Huis te krijgen.

   1. Bart

    Grapjas, je bent echt te links voor de Amerikaanse verkiezing. Kasich is bij voorbaat al kansloos tegen Clinton. Ook Cruz zal het zwaar krijgen tegen haar is niet kansloos, hij is een semi anti establishment kandidaat en dat wint veel stemmen. Kijk maar naar de hoeveelheid stemmers Sanders en Trump hebben. Sanders stemmers zullen eerder Trump dan Clinton stemmen, alleen al vanwege dat hij geen echte republikein is.
    Dat is dan ook de reden dat ze op dit moment met al de rellen Sanders tegen Trump proberen te framen.
    Al het geweld op dit moment komt niet van Trump maar is tegen hem gericht, dus heel vals om Trump de schuld te geven maar helaas wel vaak effectief.
    Trump is geen racist, maar een realist. Moslims de toegang ontzeggen tot je ze goed kan registreren is helaas gewoon een verantwoorde reactie. Hier in Europa hebben we nu meer dan een miljoen moslims erbij in een jaar waar minstens 5000 IS aanhangers tussen zitten.
    Trump zijn belangrijkste punt is banen terug halen, en banen creëren. Lijkt me niet iets om tegen te zijn.
    Hij is tegen de handels verdragen, als je ziet dat die verdragen bijna 100% in het voordeel van multinationals zijn en bijna 0% in het voordeel van de gewone man is (geld voor de VS maar ook de andere landen onder de verdragen) dan lijkt me dat ook geen slecht punt.
    Maar het is tegen het zere been van de globalisten, die heel veel macht hebben en veel geld en die willen het tegen houden.
    Een belangrijke financier is George Soros, iemand die vooraan staat als zogenaamde filantroop maar alleen geld steekt in gebieden waar nationale regeringen ondermijnd worden.

    Trump als president heeft ook voor ons voordelen, TTIP zal van de baan zijn maar ook zullen we af zijn van het meest debiele militaire product waar we ooit voor gekozen hebben de JSF oftewel de Faaljager of vliegende Fyra. Aangezien hij zwaar tegen dit soort slecht presterende en falende projecten is. En als er iets is wat de JSF definieert is het wel dat het faal op faal geeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.