Voormalige ‘libertarische’ voorman Victor van der Sterren wordt extreem-rechtse haatzaaier

Voormalig voorzitter van de Libertarische Partij genaamd Victor van der Sterren maakt van zijn hart geen moordkuil, en gebruikt het internet tegenwoordig om haat, geweld en laster te promoten.

Ooit was Victor van der Sterren de landelijke voorzitter van de politieke partij LP (LP staat voor Libertarische Partij), een club van optimistisch ingestemde liberalen die de overheid aan banden willen leggen. Tegenwoordig slijt hij echter zijn dagen met oproepen tot moord. Politici? Bungelen aan de lantaarnpaal met die ellendelingen! Ja, dat zegt hij echt:

puurvergif

Voor een stuk dat gepend werd door iemand die in 2012 nog beweerde dat het tijd werd om “de vrijheid een stem te geven,” heeft het bijzonder veel weg van gewelddadig revanchisme, autoritarisme en een extreem-rechtse kijk op de samenleving.

Tragisch, want de transformatie van Victor is snel gegaan. Nadat hij in 2010 nog aangaf VVD te stemmen, keerde hij de liberale partij de rug toe toen in 2012 het ESM-verdrag geratificeerd werd door onder andere de VVD. Datzelfde jaar dook hij ineens op bij de Libertarische Partij, en was hij verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van september dat jaar. Erg succesvol was die poging niet: de partij zelf haalde 4.163 stemmen, waarvan slechts 86 voor Victor. Ruimschoots onvoldoende om een plekje in het parlement te bemachtigen.

Na deze flagrante mislukking ging Victor desalniettemin door, en volgde hij in april 2014 partij-oprichter Toine Manders op als voorzitter van de Libertarische Partij. Ook daar ging het de Groningse geweldsliefhebber niet voor de wind: hij werd in 2015 afgezet door zijn mede-bestuursgenoten, aangezien hij vrijwel nooit z’n gezicht liet zien op bestuursvergaderingen, en weigerde plaats te maken voor iemand anders. Victor kondigde toen aan de politiek voorgoed vaarwel te zeggen, maar is juist op dat moment pas écht begonnen met radicaliseren.

Toen Vladimir Poetin het Oekraïense grondgebied van de Krim annexeerde in het voorjaar van 2014, prees Victor deze zet van de Russische dictator, en ook Donald Trump kan tegenwoordig rekenen op instemmende reacties van Victor. Maar behalve dat meldde de oud-LP’er afgelopen week nog dat het al zijn Facebook-vrienden was verboden om te rouwen voor “dooie voetballer” Johan Cruijff, en vond dat in plaats daarvan mensen moesten treuren om de jarenlange gevangenisstraf voor oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic:

karadzic

En z0 arriveerde de man die zichzelf ooit een voorvechter voor vrijheid noemde bij het punt dat hij massamoordenaars verheerlijkt, nationale symbolen als Johan Cruijff de bagger in trapt en openlijk oproept tot uiterst gewelddadige executies.

Op Facebook heb ik er een gewoonte van gemaakt om eens per zoveel maanden melding te maken van Victors trieste degeneratie tot een extreem-rechtse hooligan. Iets wat mijn journalistieke goed recht is, maar Victor beantwoordt mijn openbaringen van zijn haatproza steeds door mij voor “stalker” uit te maken, te suggereren dat ik aan psychische ziektes lijdt en gewoon openlijk te zeggen dat het tijd wordt dat ik zelfmoord ga plegen. Zo ga je je kennelijk gedragen als mensen die je ooit gunstig gezind waren, je nu ineens een spiegel voorhouden en je het niet aangenaam vindt wat je ziet:

stalker

Maar wie is hier nu de echte gek? Het moge duidelijk zijn dat ik dat in ieder geval niet ben.

Toen Victor enkele artikelen schreef voor DDS in de periode 2012-2014, leek niets er nog op te wijzen dat Victor van een vrijheidsliefhebbende libertariër zou veranderen in een geweldsverheerlijkende schrijftokkie. Maar zoals christenen – een groep mensen die hij minstens zo haat als het non-agressie principe – wel eens plegen te zeggen: de wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nico

  Als sympathisant van de LP doet het mij verdriet dat dit soort figuren met het libertarisme worden geassocieerd. Goed dat Tim dit ook opmerkt op een veelgelezen blog.

 2. toetssteen

  V.d. Sterren beziet islam als het nazisme en hij heeft absoluut een punt. Het westen heeft het katholicisme redelijk terug gedwongen achter de voordeur/kerkdeur, maar aan de linkerzijde is na de verheffing van de arbeider een leemte ontstaan die wordt ingevuld door een intense knuffelpartij met een totalitaire ideologie die de mens terug in onderdanigheid aan het gezag wenst te dwingen.

  Inzake de Krim, daar is niets geannexeerd. Wat jij mist Tim, is dat de Krim een eigen parlement had een eigen premier. Zo ongeveer als Nederland t.o.v. de EU.
  Ik mag hopen dat je het met me eens bent dat als het volk een andere richting kiest, het mogelijk moet zijn uit te stappen of een ander samenwerkingsverband te kiezen. If not, dan leven we onder het Stalinisme. Lees: kop dicht en doen wat wij dicteren.
  De Krim heeft laten kiezen en zelfs de meerderheid van de Tataren stemde in met een andere koers.

  Jullie fittie mogen jullie zelf uitvechten.

  1. Beukman

   Leuk bedacht, maar een knaap die “westerlingen” die de islam verdedigen wil laten doodschieten, is óf een salon-Breivik óf een mislukte satiricus.
   Ik hou trouwens rekening met het laatste. Gezien Ster’s andere uitspraken hou ik het erop dat de man een aan lager wal geraakte aandachtshoer is. Ik raad hem aan om zijn schouders weer onder zijn eigen leven te zetten. Het zou zonde zijn als hij wat er nog van rest verspilt aan deze rancuneuze onzin.

   1. toetssteen

    @Beukman
    Waardoor je opnieuw aantoont dat je dat manifest never hebt gelezen.
    De rest klopt ook niet. Stel dat jij nu met een tijdmachine kunt gaan naar de opkomst van het Nazisme…., wat zou jij zeggen? Mja, dat dilemma dus.

    Wat jij goed wenst te praten omdat je zo ingeweven zit in onze manier van denken (ik heb daar ook last van hoor), moeten we toestaan dat de vrede die we nu kennen kapot wordt gemaakt omdat Mein Kampf/koran/ hakbar roepers meer vrijheid van mening hebben dan mensen die waarschuwen. Uhuh, en dan achteraf over jaartje of vijftig, want dan is alles weer terug bij de totale achterlijkheid, verzuchtten: das haben wir nicht gewusst.

   2. van Urk

    Ben met je eens, Beuk.

 3. Vigo

  Blijkbaar mag je een mening niet hebben wanneer je niet zo blij bent met de islam en de daarmee heulende politici, ik heb niet zoveel moeite met die man zijn ideeën, we leven in een vrij land waar je mag denken wat je wil, nog wel zou ik willen stellen.

  Waar hij mij wel verliest is het feit dat hij de nagedachtenis van Johan Cruyff door het slijk haalt, wat dat betreft mag hij daarom als decoratie aan een lantarenpaal worden gehangen, maar dat is dan slechts weer mijn mening.

  1. Nico

   Hij mag die mening best wel hebben, niemand hier probeert hem de mond te snoeren. Anderen mogen echter hun mening over Victor van der Sterren uiten.

 4. Seneca

  Als men de uitlatingen en meningen van links NL verneemt, dan begrijp ik dat men af en toe uit zijn slof schiet. Het is niet fatsoenlijk maar hij maakt tenminste geen moordkuil van zijn hart.

  1. Nico

   Alleen hoort hij niet meer thuis binnen de Libertarische beweging. Misschien kan hij zijn meningen uiten bij Stormfront of Identitair Verzet.

 5. Bes Tolen

  De toevoegingen van Van der Sterren over straf voor het gros van politici en ambtenaren zijn onzinnig. Daarmee bederft hij zijn zienswijze op de huidige grote politieke onderwerpen. In die zienswijze kan ik mij vaak wel vinden. Het westen is de laatste decennia bijzonder agressief en draagt bepaald niet bij aan de wereldvrede. In tegendeel; het gaat de verkeerde kant uit. Misvattingen daarbij zijn aan de orde van de dag. Zo stond men onder leiding van Amerika in de Joego Slavische oorlogen aan de kant van de moslims, zowel de Bosnische als de Kosovaarse. De Bosnische moslims mochten ook worden bijgestaan door een omvangrijke groep mujahedin van elders. Zonder al die buitenlandse inmenging was de catastrofe niet zo groot geweest. Dat geldt voor meer oorlogen. Er wordt ook constant gelogen of te wel men zet bewust iedereen op het verkeerde been. Dat was al het geval met de Joego Slavische oorlogen. Maar Amerika kreeg ook iets terug: de aanslagen van 11 september 2001. Dat had Amerika niet verwacht. Ze ziet haar critici uit de eigen westerse wereld als vijanden. En behandelt de westerse volken met minachting. Daaronder heeft ze desondanks veel medestanders. Bedriegen (propaganda) is een machtig wapen maar leidt wel tot grote wantoestanden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.