Wordt de SGP de partij van, voor en door conservatief Nederland?

Van de partij van, voor en door refo’s naar de conservatieve mainstream. Is dat mogelijk in Nederland?

Enkele jaren geleden zouden veel mensen ongetwijfeld zeggen: nee, dat gaat niet lukken. De VVD, het CDA en misschien zelfs de PVV zouden betere papieren hebben om die mantel te claimen. De VVD was weliswaar liberaal, maar de partij had altijd een sterke behoudende vleugel; een vleugel die zichzelf of conservatief-liberaal of zelfs gewoon conservatief noemde.

Sinds het aantreden van Rutte I, en met name van Rutte II, is dat echter veranderd. De meeste echte conservatieven voelen zich niet langer thuis bij de VVD. In het verleden konden ze regelmatig zaken doen met de klassiek-liberale vleugel van die partij, maar die is tegenwoordig gekaapt door D66 light, oftewel Mark Rutte en co.

Tegelijkertijd heeft de PVV in economisch opzicht de welvaartsstaat omarmd, waardoor die partij ook niet langer een echt alternatief is. En het CDA? Zeker een partij met potentie, ook voor conservatieven, maar veel conservatieven zijn van mening dat de progressief-christelijke vleugel van Ruth Peetom (en anderen) te veel invloed heeft. Het voordeel van een grote tent is dat je meer zetels kunt pakken, maar het nadeel is dat geen enkele vleugel écht tevreden is. Dat is een probleem waar niet alleen de PvdA en VVD last van hebben, maar het CDA ook, dat immers een brede volkspartij wil zijn.

Andere, kleinere partijen zien dat natuurlijk, en begrijpen dat er een gat in de markt is. VNL — de partij van Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Louis Bontes — wil de klassiek-liberale mantel bijvoorbeeld claimen.

Maar er is ook een gegadigde voor de conservatieve mantel: de SGP van voorman Kees van der Staaij.

De NOS heeft een interessant artikel gepubliceerd over die partij, waarin de rode lijn de interne vernieuwing van de afgelopen jaren is. De conclusie:

De partij heeft een stabiele aanhang in het behoudende deel van de protestantse kerken. “Maar ze richten zich nu ook nadrukkelijker op andere christenen”, zegt Margreeth Boer. “De SGP hoopt dat die groep zich aangesproken voelt door het conservatieve programma en de betrouwbaarheid van de partij.”

En daardoor is het zeer wel mogelijk dat de partij bij de volgende verkiezingen uitkomt op 4 zetels, wat meer is dan ooit. Let wel: de SGP bestaat al sinds 1918. Het zegt dus bijzonder veel over het verleden van de partij, maar ook over haar huidige kracht, dat ze volgend jaar mogelijk voor het eerst over de magische grens van 4 zetels gaat.

Als dat de SGP lukt moet de rest van de politiek er ernstig rekening mee houden dat de SGP de komende jaren zal blijven groeien, zeker als het zich nog meer op ‘gewone’ conservatieven richt (in plaats van alleen maar op gereformeerden). En dat is goed nieuws voor heel rechts Nederland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. halo1

  Wat moet je nou met 4 zetels?..ik zou juist een partij willen met een absolute meerderheid zodat je van dat eeuwige geschipper af bent…

 2. cmsuijkerbuijk

  Nou verwijt je de PVV, dat zij de welvaartstaat heeft omarmd, maar datzelfde geld ook voor de SGP hoor! Dus dat is een kulargument!
  Bovendien zal zij hier in het Zuiden nooit groot worden, omdat de SGP katholiekenhaat in haar bloed heeft. En dan bedoel ik niet per sé praktiserend Katholieken, maar álles wat maar enigszins het leven van de vrolijkere kant bekijkt en niét in hel en verdoemenis gelooft!
  Kánsloos dus!

  1. van Urk

   “Katholiekenhaat” Ik kan mij, net als mijn metgezellen, daar weinig in ervaren dat ik katholiekenhater ben, beste cmsuijkerbuijk. Maar in het zuiden denken ze daar waarschijnlijk er weer anders over dan in het noorden.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Van Urk
    Ik heb het niet over jou persoonlijk, maar over de partij.

 3. CJD

  De SGP is wat mij betreft de enige fatsoenlijke rechtse partij. Ze zijn niet kil, corrupt en gewetenloos zoals de VVD, ze zijn niet opportunistisch zoals het CDA en ze zijn niet onbeschoft en populistisch zoals de PVV. Het is een club waar ik nooit in mijn leven op zou stemmen maar tenminste krijg je min of meer wat ze beloven.

  Er is slechts een probleem. De SGP is te sektarisch en te fundamenteel Calvinistisch om een breed gesteunde partij te worden

  1. van Urk

   De SGP zal nooit groot worden maar door het zelfregulerende vermogen van de Nederlandse politiek partij vervult deze partij een waardevolle functie voor ons land, die mag blijven en de gelegenheid mag krijgen om te groeien. Kleine partijen die slecht functioneren, worden vanzelf door de kiezer afgestraft en verdwijnen van het Haagse toneel.

 4. toetssteen

  Met Bas vd Vlies nog aan het roer wel, maar bij vd Staaij njet. De man zit in een vreemde spagaat. Hij meent waarden te kunnen handhaven door nota bene islam als kruk te gebruiken. (idem CU).

  1. van Urk

   Zoals vd Vlies al zei: De SGP is “Oud en wijs” Wij zijn geen kameleon! “Wij verschieten niet van kleur in het zicht van de pluche”.

  2. van Urk

   Beste toetsteen, Misschien dat de SGP ondanks zijn calvinistische fundamentalistische houding wel beseft dat Nederland niet alleen uit Gereformeerden bestaat maar ook uit andere verschillende bevolkingslagen. De VVD houdt bijv. weinig rekening mee met de armen in ons land, de PVV wil niet voor de Nederlandse moslim betekenen, de D66 houdt geen rekening mee dat er ook christenen hier wonen en dat PvdA denkt dat Nederland overwegend aan links toebehoort.

 5. Ni28

  Het is helaas een feit dat protestanten minachtend over katholieken spreken en nog liever verzwijgen. Onbegrijpelijk vind ik dat juist de protestanten die zich uit protest losgemaakt hebben van de toenmalige katholieke juk nu de geloof nog veel zwaarder belijden dan de katholieken zelf. Geef mij maar een wereld zonder religie want die heeft weinig goeds voor de mens gebracht.

  1. van Urk

   Dat minachten valt best mee Ni28. Urk is een protestants bolwerk maar wij zijn niet vergeten dat Urk tot aan de zeventiende eeuw nog zwaar katholiek was en dat wij de katholieken nog steeds als onze christelijke broeders zien. En dat religie weinig goeds heeft gebracht voor de mens is een gemakkelijke argument geworden van alle ellende op de wereld terwijl religie juist ook veel goeds heeft gebracht. Een weldenkend mens als u zou dat moeten weten.

   1. Ni28

    Wat heeft dan religie voor goeds gebracht wat zonder religie niet kon? Ik zou het niet weten. Overigens val ik de religie niet zomaar aan zolang men andere denkbeelden ook respecteert maar religie begrijpen doe ik niet.

    1. van Urk

     Ni28@ Inderdaad u begrijpt religie niet, dus kunt u er ook geen echte oordeel over geven of het nou goed of slecht is. En de vraag is over wat voor soort religie hebben wij het dan? Religie is precies hetzelfde als een ideologie, partij, vereniging of een voetbalclub wat sommige mensen ook niet begrijpen waarom mensen daar lid of fan van zijn. Het bind namelijk mensen. Het geeft je geen echte vrijheid maar het onderdrukt en controleert je, Je wordt vastgebonden aan menselijke controle, wetten, tradities, kritiek, schuldgevoelens, prestatiedrang etc. Dus je kan met religie niet eens zijn maar eigenlijk worden mensen ook zonder religie geregeerd en gebonden aan menselijke controles. Alleen christus maak je vrij van menselijke controle.

 6. Ad77

  Ik hoop eigenlijk dat VNL deze groep kiezers voor zich kan winnen. Een sympathieke nieuwe partij op rechts met klassiek liberale standpunten die gunstig zijn voor Nederland.
  VNL heeft een goed partijbeginsel met speerpunten die er veelbelovend uitzien en met een goede Lijsttrekker voor de verkiezingen kan het best wat worden.
  Helaas krijgt de nieuwe partij nog te weinig media aandacht en dan is het een stuk lastiger om een podium te krijgen. Maar als je ziet hoe VNL werkt om zo veel mogelijk onder de aandacht te komen, kan ik alleen maar respect voor hebben. Als kiezers zich meer zouden verdiepen in VNL ben ik er zeker van dat dit terug te zien zal zijn in de peilingen. Het gaat immers om de inhoudt en wat wil een partij bereiken voor de toekomst. Wat mij betreft heeft VNL de X factor om belangrijke zaken op orde te kunnen brengen. Joram van Klaveren bijvoorbeeld is een zeer getalenteerd Politicus die ieder onderwerp of in debat uitstekend weet te onderbouwen en beargumenteren. Zie bijvoorbeeld het tv programma oog in oog op npo 1 van afgelopen november waar Joram heel sterk was, dit zegt genoeg.
  Ook Louis Bontes is een uitstekend Kamerlid en bovenal integer en betrokken met de samenleving. Het is inderdaad een nieuwe partij dat nog volop in opbouw is maar dat hoeft geen probleem te zijn vind ik. Het is juist een groot voordeel omdat de partij met een frisse kijk de politiek ziet, en geen regenteske partij is. VNL is dan wel in beginsel een klassiek liberale partij maar richt zich op een breed kiezerspubliek.
  Ook is VNL de enige echte defensie partij. De partij wil als enige het meeste investeren in defensie en veel meer investeren in veiligheid. Een geruststellende gedachte gezien alle gebeurtenissen om ons heen in de wereld.
  Ook het onderwerp Zorg en pensioenen spreekt mij zeer aan eindelijk een partij met verstand van zaken. Ik ben benieuwd wie de Lijsttrekker zal worden als het een goede kandidaat is kan VNL een concurrerende factor worden.

 7. josef kuijpers

  Via Pim Fortuijn overgestapt naar Wilders.
  Niettemin begint Van der Staaij steeds meer op te vallen als een bindende stabiele factor in de tweede kamer. Moties van Wantrouwen worden eigenlijk nooit dan wel zeer zelden door de SGP gesteund, steeds zoeken ze weer een uitweg om met een bestuurder weer verder te kunnen.
  De SGP zal niet snel ‘het vuurtje opstoken’ maar veel eerder naar de redelijkheid en billijkheid zoeken en dat alles met een schaars geworden gevoel voor humor en een beschaafdheid die men steeds meer gaat missen in onze samenleving.
  En wat de christelijke beginselen betreft die zij uitvent: leven en laten leven ieder zijn ding, en als je weet dat de zondagrust in een bepaalde streek gewaardeerd wordt, dan doe je de dingen toch op zaterdag. Alsjeblief niet zo moeilijk doen graag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.