Amerika stuurt F15’s naar Nederland en IJsland om Rusland te intimideren

Mijn generatie is niet opgegroeid met de Koude Oorlog. Nou, goed nieuws voor mensen van mijn leeftijd (vroeg in de dertig of jonger): we kunnen er nu alsnog achterkomen hoe onze ouders zich voelden. Er is namelijk sprake van een Tweede Koude Oorlog.

Ik ben geboren in 1984. Toen was de Koude Oorlog natuurlijk nog gaande, maar als peuter en later kleuter merkte je daar niets van. Toen ik vijf jaar oud was werd de Berlijnse Muur omver gehaald, daarna was de Koude Oorlog eigenlijk afgelopen.

Natuurlijk groeide ik wel op met boeken, tv-series en films (met name James Bond) over het kwaad van de Sovjet Unie, maar het gevaar was eigenlijk wel geweken.

Nou goed nieuws voor generatiegenoten die zich afvroegen hoe het voelde om op te groeien in een tijd dat West-Europa/Amerika en Rusland elkaar naar het leven stonden: de geschiedenis herhaalt zich.

De VS hebben twaalf gevechtstoestellen en zo’n 350 manschappen naar Europa gestuurd. De F-15’s gaan het luchtruim van IJsland helpen bewaken en in Nederland deelnemen aan oefeningen. Dit heeft het Pentagon bekendgemaakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat de VS luchtverdedigingsjagers naar Europa sturen in antwoord op Russische agressie in de regio.

Het trieste is dat het Westen maar wat graag een goede relatie wilde opbouwen met Rusland. En dat leek in de jaren 90 ook min of meer te gebeuren, zeker in de eerste jaren na de val van de Sovjet-Unie. Russen dachten bijzonder positief over West-Europa en Amerika. Er leek echt kans op een grootschalige verbroedering.

Helaas hadden we gerekend buiten de KGB (en diens opvolger). Russische nationalisten hadden namelijk heel andere plannen. Zij geloofden absoluut niet in de vrije markt (hoewel wel in crony capitalism), en al helemaal niet in de democratie. Achteraf kunnen we stellen dat het vanaf dag één wachten was op een nieuwe autocraat, een man die Rusland met harde hand zou regeren en zijn land weer lijnrecht tegenover het Westen zou zetten.

Vladimir Poetin is die man, natuurlijk. Hij gedraagt zich als een dictator én als vijand van het Westen. Wat Amerika nu doet — F15’s naar Nederland en IJsland sturen — is dan ook geen daad van agressie, maar van zelfverdediging.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Ik denk niet dat de aanstaande tweede koude oorlog vergelijkbaar is met de eerste. De vijand komt deze keer niet uit Europa maar uit islamitische landen. Beide kampen krijgen met dezelfde vijand te maken en minder tijd om elkaar te bestrijden.

  1. cmsuijkerbuijk

   Eén woord: Onzin!

 2. Houtlijm

  Wat een absurd artikel. Gebaseerd op drijfzand en verkeerde informatie.

 3. van Urk

  Het blijft bij een oefening en IJsland genoot als NAVO land altijd al steun van andere NAVO landen omdat het zelf geen leger heeft . Tijdens de echte koude oorlog stonden er permanent F-15,s en F 102,s op vliegbasis Soesterberg die samen met onze jagers over onze luchtruim moesten gaan waken.

  1. van Urk

   Het is duidelijk dat Michael nooit een echte koude oorlog heeft meegemaakt. In die tijd was het militaire apparaat duidelijk op het toonbeeld van de burger aanwezig in de vorm van de dienstplicht waar ik ook het slachtoffer van was, grootschaliger oefeningen met complete in scenario gebrachte veldslagen, was Duitsland het militaire centrum van verschillende NAVO landen die daar gingen oefenen of gelegerd waren in eigen basissen of kazernes. en waren kernwapens het gesprek van de dag in de vorm van protesten. Vroeger kon je bij ons op Urk iedere dag de straaljagers zien overvliegen (een teken van slagkracht) terwijl er nu 1 keer per jaar een verdwaalde verouderde F 16 voorbij sukkelt.

   1. van Urk

    De Russen waren in onze verbeelding de vijand maar de echte vijand die veel kopzorgen bracht aan onze legerleiding waren dat linkse tuig van Onkruit (later in 2005 was het de RAMA die aansloot bij de Priemende priemen die bij 480 voertuigen de banden hadden lek gestoken in Stroe) die s,nachts het kazerneterrein binnendrongen en onze voertuigen vernielden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.