Belachelijk: VVD draait en wil af van levenslange straf

De VVD sluit zich weer eens aan bij de PvdA: een levenslange straf zou “te uitzichtloos” zijn.

Het is weer eens zover: de VVD sluit zich aan bij een plan van de PvdA. Dit keer gaat het om de levenslange celstraf. In Nederland is een levenslange straf ook écht levenslang. De enige manier om vrij te komen is door gratie te krijgen van de regering, iets wat zeer zelden gebeurt. Het Europese Hof uitte in 2014 kritiek op deze gang van zaken: de levenslange straf zou uitzichtloos zijn, en daarmee “inhumaan”, zo vonden de Europese rechters.

De PvdA was het hier helemaal mee eens, en kwam in januari 2015 met een voorstel om de levenslange straf te wijzigen: na 25 jaar straf zou er een toetsingsmoment moeten plaatsvinden, waarbij levenslang gestraften alsnog kans zouden krijgen om vrij te komen. Ard van der Steur, toen nog Kamerlid, vond het maar onzin:

“Het perspectief is er al en dat is gratie. De rechter heeft niet voor niets de afweging gemaakt om levenslang op te leggen,”

Dat klopt natuurlijk helemaal! Levenslang moet gewoon levenslang zijn, zonder tussentijdse toetsingsmomenten waarbij criminelen alsnog kunnen worden vrijgelaten. Maar wie dacht dat dat de kous daarmee af was, komt bedrogen uit. De VVD is namelijk gedraaid, en is het nu eens met de PvdA dat de levenslange straf moet worden aangepast. Staatssecretaris Dijkhoff zou werken aan een wetsvoorstel om die aanpassing mogelijk te maken.

De motivatie van de regeringspartij is dat rechters steeds minder vaak levenslange straffen opleggen, omdat dit te ver zou gaan. Als de levenslange straf wat wordt versoepeld, zo redeneert de VVD, zullen rechters de straf sneller opleggen. De VVD heeft gelijk dat rechters aarzelen om levenslange straffen op te leggen. Geen wonder met de rechterlijke macht in Nederland, die massaal op softie-partij D66 stemt. Maar het is natuurlijk onzin om de levenslange straf dan maar aan te gaan passen – dat schiet het doel immers compleet voorbij!

Als rechters nu al geen levenslange straffen willen opleggen omdat dat “te streng” zou zijn, is de kans groot dat ze bij een tussentijds toetsingsmoment ervoor kiezen om criminelen na 25 jaar vervroegd vrij te laten. Rechters zijn gewoon veel en veel te soft. De VVD ziet dat probleem, en wil terecht iets doen aan het feit dat rechters in Nederland niet vaak genoeg voor levenslange straffen kiezen. Maar hun oplossing is compleet verkeerd – de levenslange straf moet niet worden aangepast, er moet iets worden gedaan aan de zwakke rechters in Nederland!

Levenslang is inderdaad een uitzichtloze straf, zonder zicht op vrijheid. Maar dat is juist het doel van de levenslange straf! Vandaar dat die straf ook alleen wordt opgelegd aan de meest wrede, verdorven criminelen. Voor doodslag krijg je in Nederland maximaal 15 jaar cel, en voor verkrachting nog veel minder. De levenslange straf wordt echt alleen opgelegd aan brute seriemoordenaars, terroristen, moordende pedofielen – dat soort types. Moet je die uitzicht geven op een tussentijdse toetsing waarmee ze vervroegd vrij kunnen komen? Natuurlijk niet!

De VVD moet zich eens goed achter de oren krabben en teruglezen wat Ard van der Steur vorig jaar als Kamerlid nog zei: levenslang is er niet voor niets.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Jan

  Zie voor de hele lijst veroordeelden: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_tot_levenslang_veroordeelden_in_Nederland#Na_1970

  Daar zitten er echt geen tussen die ik nog wel eens in vrijheid zou willen tegenkomen.

 2. Ni28

  En voor de slachtoffers en nabestaanden is het dan niet uitzichtloos? De PvdA praat de ergste dingen goed en de lot van nabestaanden van een moord laat hun helemaal koud. De VVD maakt weer een ruilbuiging naar de PvdA over de rug van de burger. Of is de echte reden dat alle gevangenissen dicht moeten? Wij zijn al gewend dat de meeste criminelen al op straat lopen. Wat steelt de strafrecht nog in Nederland voor?

 3. josef kuijpers

  Dit plan moet onmiddellijk de prullenbak in, en de indiener daarvan zou de eer aan zichzelf moeten houden en per onmiddellijke ingang diens ambt neer moeten leggen. Helaas is “Minister” vooralsnog wat te hoog gegrepen voor dit koppel.
  Na vijfentwintig jaar zijn gedetineerden zover gedesocialiseerd dat zij als zombies rond zullen gaan zwerven en zeer waarschijnlijk vrijwel meteen in hun oude gewoontes gaan terugvallen, en voor de goede orde: je krijgt geen levenslang vanwege je zweetvoeten!
  Deze mensen zullen nooit werken, en dus zullen huisvesting, eten en drinken en weet ik wat al niet meer, wederom voor rekening van de samenleving komen.
  Het idee dat je bijvoorbeeld moslimterroristen nog ooit tegen kunt komen, en ze nog moet onderhouden zelfs….. !!
  Alsjeblief regering als u het allemaal niet meer weet, stop er dan gewoon mee, óf geeft u ons uw geweldsmonopolie terug.

  1. Beukman

   Ik wil je best geloven Josef, maar heb je daar ook cijfers van? Cijfers dus die laten zien dat langgestraften die vrijkomen een gevaar voor de samenleving zijn?

   Wat je opmerking betreft dat deze mensen nooit meer zullen werken en dat de kosten qua huisvesting en levensonderhoud voor rekening van de samenleving komen heb ik goed nieuws: een gemiddelde gedetineerde kost de samenleving zo’n €10.000 per maand – gedetineerden in een extra beveiligde inrichting nog veel meer zelfs. Een langgestrafte vrijlaten levert ons dus jaarlijks een aanzienlijk bedrag op.

   1. toetssteen

    @Beukman

    18% van de zware delinquenten gaan opnieuw in de fout:

    https://books.google.nl/books?id=Z9f06S9ffNQC&pg=PA129&lpg=PA129&dq=levenslang+gestraften+opnieuw+in+de+fout&source=bl&ots=Awb3CPwin0&sig=ns0WXcGNpklO1F365Jcw8eRGuiI&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwit19PwyPDLAhUBHA8KHd25C_oQ6AEISjAI#v=onepage&q=levenslang%20gestraften%20opnieuw%20in%20de%20fout&f=false

    Gaat dus niet over niets Beukman. Bijna 1 op de 5.
    TBS verlaagd die kans, maar ik neem aan dat jij ook weet dat TBS langer kan duren dan 30 jaar.

    Mwah, ik vind dat je lang gestraften de vrije mogelijkheid geven om te kiezen voor de pil van Drion. Hoeft niet, geen verplichting, maar moet een vrije keuze kunnen zijn.

    1. ceteris paribus

     Dat is juist, Toetssteen, er is een substantiële recidive onder zware criminelen maar dat geldt niet voor criminelen boven de 70. Daar gaat het hier namelijk over: wat heeft het voor zin om hoogbejaarde criminelen eindeloos vast te laten zitten, zeker als na zorgvuldig onderzoek blijkt dat de kans op recidive nihil is?

     Waarom is een evenwichtige discussie over dit onderwerp verboden?

 4. J.C.

  Draaien, draaien en nog eens draaien…..En toch zijn er mensen, die nog geloven dat Rutte II en de 138 (150 -/- 12 Tweede Kamerleden) het Nederlandse volk representatief vertegenwoordigen. Arme mensen.

 5. van Urk

  Gratie bij “levenslang” mag geen automatisme worden. http://www.elsevier.nl/opinie/2016/04/289474-289474/

 6. H.Vaes

  De Pvda wil er alles aan doen om oa de moordenaar van Theo van Gogh alsnog vrij te krijgen. Tenenkrommend dat de Vvd hierin mee wil gaan.
  Levenslang afschaffen???? ……. maar dan wel weer de doodstraf invoeren.

  1. ceteris paribus

   De heer Vaes belastert de PvdA door te zeggen dat ze er alles aan doen de moordenaar van van Gogh weer vrij te krijgen. Zonder onderbouwing (en die zal Vaes zonder twijfel niet kunnen leveren) is het domme en vieze laster.

   Triest gewauwel dus.

 7. Houtlijm

  Van der Steur is de grootste stuntel van het huidige rampenkabinet. Een incompetente, onsymphatieke onbenul met een corpsballerige rotkop. En de PVDA is de grootste landverraderspartij. Slagermoordenaars als Mohammed Bouyeri verdienen het om levenslang weg te rotten in een cel zonder kans op vervoegde invrijheidsstelling of gratie.

  1. ceteris paribus

   Houtlijm toont even zijn morele en intellectuele spierballen.

   Zo’n jongen gun je toch een Fanta?

   1. Houtlijm

    Als D’66-softie zou jij natuurlijk Bouyeri het liefst morgen vrij rond zien lopen.
    A-morele kwal.

    1. ceteris paribus

     Nee, domme jongen, Bouyerie moet wat mij betreft nog jaren zitten. Ik vraag me wel af of het zinnig is deze man tot het eind van zijn leven als hoogbejaarde te laten zitten maar dat moet dan door een rechter goed worden afgewogen.

     1. Houtlijm

      Precies dus wat ik zeg: jij wilt hem nog slechts ‘jaren’ laten zitten, maar niet levenslang. Over een jaar of 10……

      Het lijkt mij juist een fantastisch vooruitzicht om zeker te weten dat die gestoorde moordenaar ook als hoogbejaarde nog in de bak zit en nooit meer buiten komt. Dat kan Theo immers ook niet.

 8. H.Vaes

  Mijn argument is….dat ik van mening ben dat iemand die bewust en met voorbedachte rade iemand van het leven beroofd….niet het recht heeft zelf verder te leven en daar hier geen doodstraf is mag toch op zn minst verwacht worden dat ze hem of zij uit de maatschappij verwijderen….levenslang.
  En ook de Pvda en Vvd zou dat moeten beseffen.
  En geen enkel medeleven met zulke daders.
  Medeleven moet je met de slachtoffers hebben .

  1. ceteris paribus

   Vaes schakelt naar een ander argument: namelijk die van de vergelding. Niet de recidive is het punt (hij snapt kennelijk dat dit een suf argument is) maar de behoefte aan wraak waardoor hij meent dat hoogbejaarde criminelen tot aan hun graf in de cel moeten blijven zitten.

 9. Bes Tolen

  Een heel groot deel van de gevangenisstraffen wordt niet eens uitgevoerd. Daarom staan er ten onrechte veel cellen leeg en meent deze regering gevangenissen te kunnen sluiten en anders wel gevangenispersoneel te kunnen ontslaan. Daarnaast heeft Noorwegen onder betaling hier al een deel van haar gevangenen gestald. Echt zo’n voorbeeld hoe deze kortzichtige regering vrijwel overal een puinhoop van maakt. Wat veiligheid voor de bevolking betreft zit het al veel langer fout en dus is het nu nog erger geworden. Er is ondertussen wel een heel intensieve aanpak nodig om op justitieel en politiegebied orde op zaken te stellen. Het gehanteerde cijfermateriaal klopt ook al bij lange na niet.
  Dat nu de levenslange gevangenisstraf politiek ter sprake komt, is wel het laatste wat we mogen verwachten. Zeker van een VVD’er. ik ben eerder bang voor criminelen dan voor te hoge straffen. Uit humanitair oogpunt lijken me hoge straffen een goed uitgangspunt en zeker gevangenisstraffen in plaats van te verrichten onnozele dienstverlening dat in de praktijk vaak ook niet veel voorstelt.

 10. H.Vaes

  Nee mijn beste c.p….het gaat mij niet om wraak of vergelding…Het gaat om gerechtigheid. Waarom moeten wij toch altijd maar tolerant zijn tegenover diegene die niet tolerant tegenover ons zijn?????? Die mentaliteit moet eens veranderen.
  We hebben het hier over personen die bewust en met het volle verstand iemand het recht van leven ontneemt….Degene die vermoord is… het slachtoffer en nabestaande dus ….hebben ten alle tijden levenslang.
  Nogmaals dit heeft niets met vergelding of wraak te maken…maar met gerechtigheid ….dat….waar onze rechtsstaat voor staat. En niets meer of minder.
  Gewoon gerechtigheid en dat zou iedere Nederlander moeten willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.