Turkije en Nederland maken ruzie: Minister Van der Steur "herkent" zich niet in beschuldiging dat het kabinet het jihadisme niet begrijpt

Turkije en Nederland maken ruzie: Minister Van der Steur "herkent" zich niet in beschuldiging dat het kabinet het jihadisme niet begrijpt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de regeringen van Nederland en België. Hij beschuldigt hen ervan dat ze het jihadisme niet begrijpen.

Het zal niemand verbazen dat de Nederlandse regering allerminst blij is met die kritiek. Helaas heeft Erdogan best een punt (hoewel misschien niet op de manier waarop hij dat denkt te hebben).

Hoe dan ook, minister Ard van der Steur heeft boos gereageerd op de kritiek. Volgens hem is het allemaal onzin. Nederland begrijpt juist heel goed waar het jihadisme voor staat en hoe jihadisten opereren. Echt waar!

"We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle. We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten."

Zijn conclusie is dan ook dat hij zich "helemaal niet herkent" in het door Erdogan geschetste beeld.

Klinkt leuk natuurlijk, zeker voor de bühne, maar helaas geloof ik er niets van. Als Nederland het jihadisme echt begreep zou het kabinet namelijk veel meer doen om a) extremisten in de gaten te houden, b) Syriëgangers vast te zetten, en c) de radicale islam als ideologie te bestrijden. In plaats daarvan mogen we in Nederland het beestje -- de Radicale Islam -- nog maar nauwelijks bij zijn naam noemen en moeten we eerst en vooral net doen alsof het probleem helemaal niet wijd verspreid is terwijl we allemaal weten dat dit wél zo is.

Overigens blijkt uit Van der Steurs reactie dat hij ook niets begrijpt van president Erdogan. Als hij dat wel deed was hij namelijk wel wat harder geweest dan slechts te zeggen dat zich niet in de kritiek "herkent." Erdogan luistert alleen maar naar de taal van de macht. Door deze zwakke reactie laat Van der Steur hem weten dat hij bang voor hem is en zich niet eens tegen hem zal verdedigen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties