Turkije en Nederland maken ruzie: Minister Van der Steur "herkent" zich niet in beschuldiging dat het kabinet het jihadisme niet begrijpt

Geen categorieapr 01 2016, 12:00
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de regeringen van Nederland en België. Hij beschuldigt hen ervan dat ze het jihadisme niet begrijpen.
Het zal niemand verbazen dat de Nederlandse regering allerminst blij is met die kritiek. Helaas heeft Erdogan best een punt (hoewel misschien niet op de manier waarop hij dat denkt te hebben).
Hoe dan ook, minister Ard van der Steur heeft boos gereageerd op de kritiek. Volgens hem is het allemaal onzin. Nederland begrijpt juist heel goed waar het jihadisme voor staat en hoe jihadisten opereren. Echt waar!

"We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle. We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten."

Zijn conclusie is dan ook dat hij zich "helemaal niet herkent" in het door Erdogan geschetste beeld.
Klinkt leuk natuurlijk, zeker voor de bühne, maar helaas geloof ik er niets van. Als Nederland het jihadisme echt begreep zou het kabinet namelijk veel meer doen om a) extremisten in de gaten te houden, b) Syriëgangers vast te zetten, en c) de radicale islam als ideologie te bestrijden. In plaats daarvan mogen we in Nederland het beestje -- de Radicale Islam -- nog maar nauwelijks bij zijn naam noemen en moeten we eerst en vooral net doen alsof het probleem helemaal niet wijd verspreid is terwijl we allemaal weten dat dit wél zo is.
Overigens blijkt uit Van der Steurs reactie dat hij ook niets begrijpt van president Erdogan. Als hij dat wel deed was hij namelijk wel wat harder geweest dan slechts te zeggen dat zich niet in de kritiek "herkent." Erdogan luistert alleen maar naar de taal van de macht. Door deze zwakke reactie laat Van der Steur hem weten dat hij bang voor hem is en zich niet eens tegen hem zal verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten