Belachelijk: VVD draait en wil af van levenslange straf

Belachelijk: VVD draait en wil af van levenslange straf

De VVD sluit zich weer eens aan bij de PvdA: een levenslange straf zou "te uitzichtloos" zijn.

Het is weer eens zover: de VVD sluit zich aan bij een plan van de PvdA. Dit keer gaat het om de levenslange celstraf. In Nederland is een levenslange straf ook écht levenslang. De enige manier om vrij te komen is door gratie te krijgen van de regering, iets wat zeer zelden gebeurt. Het Europese Hof uitte in 2014 kritiek op deze gang van zaken: de levenslange straf zou uitzichtloos zijn, en daarmee "inhumaan", zo vonden de Europese rechters.

De PvdA was het hier helemaal mee eens, en kwam in januari 2015 met een voorstel om de levenslange straf te wijzigen: na 25 jaar straf zou er een toetsingsmoment moeten plaatsvinden, waarbij levenslang gestraften alsnog kans zouden krijgen om vrij te komen. Ard van der Steur, toen nog Kamerlid, vond het maar onzin:

“Het perspectief is er al en dat is gratie. De rechter heeft niet voor niets de afweging gemaakt om levenslang op te leggen,”

Dat klopt natuurlijk helemaal! Levenslang moet gewoon levenslang zijn, zonder tussentijdse toetsingsmomenten waarbij criminelen alsnog kunnen worden vrijgelaten. Maar wie dacht dat dat de kous daarmee af was, komt bedrogen uit. De VVD is namelijk gedraaid, en is het nu eens met de PvdA dat de levenslange straf moet worden aangepast. Staatssecretaris Dijkhoff zou werken aan een wetsvoorstel om die aanpassing mogelijk te maken.

De motivatie van de regeringspartij is dat rechters steeds minder vaak levenslange straffen opleggen, omdat dit te ver zou gaan. Als de levenslange straf wat wordt versoepeld, zo redeneert de VVD, zullen rechters de straf sneller opleggen. De VVD heeft gelijk dat rechters aarzelen om levenslange straffen op te leggen. Geen wonder met de rechterlijke macht in Nederland, die massaal op softie-partij D66 stemt. Maar het is natuurlijk onzin om de levenslange straf dan maar aan te gaan passen – dat schiet het doel immers compleet voorbij!

Als rechters nu al geen levenslange straffen willen opleggen omdat dat "te streng" zou zijn, is de kans groot dat ze bij een tussentijds toetsingsmoment ervoor kiezen om criminelen na 25 jaar vervroegd vrij te laten. Rechters zijn gewoon veel en veel te soft. De VVD ziet dat probleem, en wil terecht iets doen aan het feit dat rechters in Nederland niet vaak genoeg voor levenslange straffen kiezen. Maar hun oplossing is compleet verkeerd – de levenslange straf moet niet worden aangepast, er moet iets worden gedaan aan de zwakke rechters in Nederland!

Levenslang is inderdaad een uitzichtloze straf, zonder zicht op vrijheid. Maar dat is juist het doel van de levenslange straf! Vandaar dat die straf ook alleen wordt opgelegd aan de meest wrede, verdorven criminelen. Voor doodslag krijg je in Nederland maximaal 15 jaar cel, en voor verkrachting nog veel minder. De levenslange straf wordt echt alleen opgelegd aan brute seriemoordenaars, terroristen, moordende pedofielen – dat soort types. Moet je die uitzicht geven op een tussentijdse toetsing waarmee ze vervroegd vrij kunnen komen? Natuurlijk niet!

De VVD moet zich eens goed achter de oren krabben en teruglezen wat Ard van der Steur vorig jaar als Kamerlid nog zei: levenslang is er niet voor niets.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
VVD PvdA Levenslang

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties