Bezopen ‘terrorist’ Schiphol weer op vrije voeten

De Poolse man die dinsdagavond Schiphol op stelten zette mag weer gaan en staan waar hij wil.

Het was even chaos dinsdag toen onze eigen luchthaven Schiphol werd opgeschrikt door een bommelding. Er zijn natuurlijk wel vaker grappenmakers die valse meldingen doen, maar deze melding had daadwerkelijk een concrete aanwijzing: een man die zich verdacht gedroeg en twee rugzakken bij zich had.

Reden genoeg voor de beveiliging van het vliegveld om de vertrekhallen en Schiphol Plaza, waar de man rondliep, af te sluiten. En terecht: je weet, helaas, maar nooit en kunt beter van het slechtste uitgaan. Liever wat vertraging en chagrijnige reizigers dan een herhaling van het Zaventemdrama uiteraard, laten we wel wezen. Dát hopen we toch nooit te zien in ons land, maar de dreiging is en blijft reëel.

Uiteindelijk bleek het, gelukkig, loos alarm te zijn: de man bleek uiteindelijk geen terrorist te zijn, maar een dakloze Poolse man. Hij had dit hele gebeuren echter wel een beetje aan zichzelf te danken. In uiterst beschonken staat beweerde hij bij zijn aanhouding eerst tegenover agenten dat hij een bom bij zich had. Deze zagen waarschijnlijk ook wel in dat een ISIS-terrorist zich niet zeer waarschijnlijk zou bezatten bij zijn bomaanslag, maar het zekere werd voor het onzekere genomen. Helaas sloegen de honden, getraind op het detecteren van explosieve stoffen, aan bij één van de rugzakken. Deze zijn onderzocht, maar bleken uiteindelijk geen bom te bevatten.

Toch lijkt het erop dat de man niet helemaal de onschuld zelve was. De tas bleek gestolen, en wat er uiteindelijk wel in zat is niet bekend gemaakt. De man zal zijn 21 juni tegenover een rechtbank moeten verantwoorden voor zijn gedrag, en voor de diefstal van de tas met onbekende inhoud. Maar dat hij niet een gevreesde terrorist is, zoveel is inmiddelijk wél duidelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.