De ChristenUnie heeft met Gert Jan Segers een ijzersterke lijsttrekker

Geen categorieapr 24 2016, 15:00
Jesse Klaver is niet de enige die gisteren de officiële lijsttrekker is geworden van zijn partij. Datzelfde geldt voor Gert Jan Segers.
Segers was al enige tijd de fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Wat dat betreft lijkt zijn verhaal dus op dat van Klaver. Beide heren waren al de captains van hun teams, gisteren werd dat slechts officieel nog even bevestigd.
Ook in andere opzichten gaat de vergelijking op. Beide mannen hadden namelijk geen rivalen voor de lijsttrekkersmantel. Het is dan natuurlijk weinig tot geen moeite om de 'verkiezingen' voor het lijsttrekkerschap te winnen, maar dat spreekt ook in hun voordeel: het betekent immers dat ze beide gezien worden als sterke leiders die het leiderschap zonder meer aankunnen.
En dat is terecht. Klavers partij staat onderhand op 16 zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met 6 voor de ChristenUnie doet die partij het minder indrukwekkend onder Segers' leiding, maar dat betekent niet dat hij het niet goed doet. Het potentieel op links is nu eenmaal groter dan dat onder christelijke kiezers. Daar zijn er tegenwoordig nu eenmaal significant minder van.
Of, wellicht beter gezegd: zelfs veel mensen die zich wel christen noemen betrekken hun christelijke religie niet direct op de politiek. De ChristenUnie vist dus in een kleinere vijver.
Toen hij gisteren per acclamatie benoemd werd tot lijsttrekker bij de volgende verkiezingen liet Segers meteen even zien waarom hij zo gerespecteerd wordt door zijn achterban; christenen die gematigd zijn in politiek opzicht, of zelfs een beetje linksig. Zo maakte hij duidelijk dat de partij zich onder zijn leiderschap zal inzetten voor de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor de sociale binding in de maatschappij, en voor studenten.

“Deze week kwamen de eerste cijfers binnen over de gevolgen van dit schuldenstelsel. Juist van de kinderen van ouders met een lager inkomen en juist bij de groep studenten met een lichamelijke beperking is 15% tot 20% minder gaan studeren. Juist ouders en studenten die op ons zouden moeten kunnen rekenen, worden nu in de steek gelaten. Het is dat leenstelsel, dat met behulp van D66 en GroenLinks tot stand kwam, dat studenten met schulden opzadelt waar ze nog decennia lang onder gebukt zullen gaan.”

Daarbij benadrukte hij het belang van de "dienstbare samenleving," een begrip waar veel leden van het CDA zich ongetwijfeld ook in kunnen herkennen:

"Rijk en arm, gezond en ziek, oud en jong, nieuwkomer en autochtoon, gelovig en seculier, witte boorden en mensen met de voeten in de klei; we kennen elkaar steeds minder, we verliezen elkaar steeds meer uit het oog. Dan maak ik mij boos over politici die het alleen maar erger maken. Zoals de PVV die tegenstellingen aanwakkert of geen interesse in samenwerking met anderen heeft."

Hij ging verder:

"Maar ik denk ook aan Cornel Vader, van het Leger des Heils, die ons aanmoedigt om te dromen (zie onder meer dit filmpje, red.). Niet dagdromen. Maar hij moedigt aan om te leven met de hoop van een christen. Het is de droom van psalm 72, recht voor zwakken, redding aan armen, bergen vol vrede, heuvels vol recht, vrijheid voor verdrukten en eer voor God. Die hoop mag geen vrome dagdroom blijven. Daarom moeten we aan de slag. Voor de draad met onze vijf broden en twee vissen. Dan zullen we doen wat we kunnen. Gaan we werk maken van christelijk-sociale politiek die mensen recht doet. Mensen hoop biedt."

De lijsttrekker concludeerde:

"We knokken voor de toekomst van onze kinderen. We zorgen dat iedereen kan meedoen, dat we mensen niet in de steek laten. We verdedigen onze vrijheid, om te geloven, om je geloof handen en voeten te geven, de vrijheid van onderwijs, vrijheid van meningsuiting."

En dat is een platform waar de CU zeker flink wat stemmen mee kan binnenslepen, zeker als het CDA enige misstappen maakt (wat ik overigens niet verwacht: Sybrand Buma is een professional die eigenlijk nooit struikelt). En zelfs als dat niet zo is zal de CU kunnen aansturen op 6 zetels of meer, wat voor die club gewoon een prima prestatie is, en waarmee het nog maar 2 zetels kleiner is dan de PvdA: de oude regentenclub van Didi Samsom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten