Geert Wilders voert hard campagne tegen het Oekraïne-verdrag. Wordt hij de grote verliezer woensdag?

Geert Wilders doet er alles aan om kiezers zo ver te krijgen om aanstaande woensdag tégen het Europese associatieverdrag met Oekraïne te stemmen.

Op Twitter deelt de PVV-voorman regelmatig foto’s en video’s van zichzelf met eurosceptische kiezers. Zo gooide hij twee dagen geleden deze tweet de wereld in:

Dan is deze er ook nog:

En deze natuurlijk:

Hij retweette zelfs een tweet van een ander waarin hij vergeleken wordt met Elvis Presley, de bekende en helaas veel te vroeg gestorven Amerikaanse superster:

Fantastisch leuk, natuurlijk, maar Wilders brengt zichzelf hiermee mogelijk ook in de problemen. Volgens Maurice de Hond gaat de nee-stem namelijk weliswaar aan de leiding, maar er is ook een probleem: het is zeer wel mogelijk dat de minimale eis, dat 30% van de kiesgerechtigden stemt, niet gehaald wordt.

En dat zou een enorme afgang zijn voor Wilders. Hij voert zo hard campagne tegen het verdrag dat hij zichzelf feitelijk presenteert als dé verpersoonlijking van de hele tegen-beweging. Als het referendum faalt, faalt Wilders ook. En dat zal flink wat schade toebrengen aan zijn reputatie (al of niet verdiend) als volkstemmer. Je kunt jezelf immers geen populist noemen als je het volk niet achter je krijgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Viertel

  Dit referendum kent alleen maar verliezers. Het Ja-kamp is ongenadig door de mand gevallen als ondersteuners van een door en door corrupt land. Het Nee-kamp weet dat, zelfs al winnen ze deze verkiezingen, het associatieverdrag toch gewoon door gaat.
  En de bevolking, hoe de uitslag ook zal zijn, mag weer miljarden afdragen naar een economisch onderontwikkeld land, zoals we dat eerder al deden richting Griekenland, Spanje en Portugal.

  Maar politiek gezien zullen PVV, SP en PvdD als winnaar uit de bus komen.
  Het referendum heeft bloot gelegd dat de PvdA er niet meer is voor de arbeiders; de VVD niet meer voor het midden- en kleinbedrijf, het CDA niet meer niet de boeren en tuinders en de ChristenUnie en SGP niet meer voor de christenen. En dat D66 en GroenLinks puur elitair zijn, ach dat wisten we toch allang.

 2. cmsuijkerbuijk

  ’t Is ook nóóit goed, wat hi doet. Doet hij niks, dan is het “waar blijft hij” en doet ‘ie wel wat, dan is het “waarom doet hij dat, want dan kan hij wel eens verliezen”.
  Ik vind, dat als je je inzet voor democratie, je nooit een verliezer kunt zijn, ook al bereik je je eventuele doel niet!

 3. Wim

  Michiel hoe krijg je het voor elkaar om zo bijeen geraapt zooitje te schrijven om Wilders weer in de hoek te drukken.
  Er is maar een verliezer dat is mijn portemonnee.Hij noemt zichzelf geen populist dat doen zijn tegenstanders ,zoals jij.

  1. Mar

   Precies Wim. De belastingbetaler betaalt voor al deze gein.

   1. Wachteres

    Ìk ben benieuwd of ik links ook hoor, als we straks weer een straatarm, corrupt land – Oekraïne – erbij krijgen, waarvoor wij op moeten draaien.

    Net als vaker is gebeurd zal dit land bij de EU worden gehaald terwijl het op geen stukken na aan de regels voldoet.

    En de EU machtswellustelingen zullen ons er in elk opzicht voor op laten draaien.

    Voor zichzelf zorgen ze wel heel goed.

    Ach, is er nog verschil tussen de huidige EU-leiding en de leiding van het vroegere communisme?

    Liegen en bedriegen, zichzelf verrijken en geen ander denken respecteren/accepteren hebben ze in elk geval gemeenschappelijk.

    1. sarko

     Hier is links met een daverende lach voor Wachteres.
     Geniet er van ……….

     1. Wachteres

      Mijn dank, @Sarko

      http://image.slidesharecdn.com/lachenisgezond-130322115923-phpapp02/95/lachen-is-gezond-1-638.jpg?cb=1363953681

      Lachen is gezond en ook goed voor het moreel en

      “An apple a day, keeps the doctor away”

   2. toetssteen

    @Mar
    Uhuh, want Oekraïne via wat slinksheid binnen sluizen is volkomen gratis…..?

    http://forumvoordemocratie.nl/geen-associatieverdrag-maar-integratieverdrag-zeer-uitzonderlijk/

    Mevrouw u huilt over een kruimel terwijl het brood straks uit uw handen wordt gegrist. Drie keer raden waar al dat geld blijft. Nee, niet bij de sloebers in Oekraïne.
    Het hele geldsysteem is broke, finaal kapot! Mentracht nu de gaten in de dijk te stoppen met zandzakken (IMF) maar feitelijk aast een groepje elite op een leuke oorlog om uiteindelijk een pijnloze reset te krijgen waarna het hele verrotte spel, met een paar miljard mensen minder, opnieuw op de wagen gaat.

    1. Julius

     Ach ja toets. Maar hoe zit het nou met die Geert van jou en zijn mening over TTIP?

     Waarom is hij (en jij) daar zo stil over? Waarom geen groot protest? Ik denk dat hij daar veel meer handen voor op elkaar krijgt. Waarom zou die Geert van jou zich hierover muisstil houden? En stem jij dan ook maar stilzwijgend toe, zoals je grote leider dat ook doet?

 4. NederPiet

  Wat een onzin weer.
  Waarom zou dat een “enorme afgang” zijn als de 30% niet gehaald wordt?
  Of zou v/d Galien denken dat het alleen PVV en SP stemmers zijn die NEE stemmen?

 5. Bes Tolen

  Als de dertig procent opkomstdrempel wordt gehaald en er een meerderheid aan NEE-stemmers is dan zal er een motie in de Tweede Kamer worden ingediend door de SP om het associatieverdrag niet te laten doorgaan. Als een motie om het verdrag niet te laten doorgaan, wordt aangenomen dan zal de regering zich daaraan moeten houden. Of die dat werkelijk doet, is dan de vraag. Het associatieverdrag is nog niet definitief.
  Het zal ook nu duidelijker worden welke politieke partijen ons land steeds meer in het verderf storten. Bij een meerderheid van de NEE-stemmers zullen de Tweede en de Eerste Kamer Staten Generaal opnieuw moeten stemmen.
  Nederland kan laten zien dat ze voor een rechtvaardige democratische maatschappij is door NEE te stemmen. En niet voor een oligarchische maatschappij als de Oekraïne dat nu door het buitenland wordt beheerst. Nederland, wars is van ondeugdelijke invloeden en te meer als die van buiten komen. 1672 heette het rampjaar maar Nederland wist zich te handhaven tegen het verbond van absolute vorsten en oligarchen van die tijd. De grote bedreiging werd gekeerd met een enorme inzet van mensen en middelen. Dat is nog altijd een prestatie van het grootst denkbare formaat.
  Helaas is de Nederlandse bevolking naar ik meen, minder van kwaliteit als een paar honderd jaar geleden. Verder nog even afwachten. De oplettende goede Nederlanders stemmen NEE.

 6. Kees

  Leuke selfie Svetlana, je staat er goed op.

  1. Svetlana

   Jouw moeder zou je bedoelen zeker!

 7. H.Vaes

  Michael vd. Galien.
  Wat kraam je je toch een onzin uit.
  Dat had ik niet van jou verwacht.

  1. sarko

   Aanpassen aan de reaguurder en dat doet ie goed 🙂

   1. Wim

    Zit jij nu met een spiegeltje in je eigen achterste kijken kijken

    1. Wim

     Zit jij nu met een spiegeltje in je eigen achterste te kijken.

 8. zonnebloem

  Wishfull thinking, Michael?

 9. toetssteen

  Sfeer proevend op Joop.nl zit een ‘nee’ er toch meer in dan een ‘ja’. En nee, dat zijn zekerlijk niet alleen SP mensen. Na Joop wat vrijer is geworden (minder modereert…., als Jole niet aan de knoppen zit althans), is daar een soms aardige discussie gebaseerd op argumenten waar te nemen. Natuurlijk er zit altijd een lading discussie verstoorders tussen, maar daar dient het scrollwieltje voor.

  Samenvattend: zeker degenen die deze associatiedraak hebben geleden, zeggen nee!
  Handel kunnen we altijd drijven, daar is geen dubieus verdrag voor nodig met diverse dubieuze paragrafen. En al helemaal geen paragraaf 10-1/3, dat gaat over een militaire associatie.

 10. Svetlana

  HOE DURFT WILDERS CAMPAGNE TE VOEREN VOOR DIT REFERENDUM!!! HOE DURFT HIJ!!! HIJ IS EEN NAZI DIE OPGESLOTEN MOET ZIJN. WILDERS HEEFT OOK BIJGEDRAGEN AAN DE HOLOCAUST EN NU GAAT HIJ EEN NIEUWE HOLOCAUST VEROORZAKEN ZODRA HIJ AAN DE MACHT KOMT!

  1. Houtlijm

   Wat fijn dat je in hoofdletters praat. Daarmee overtuig je iedereen inderdaad veel beter.

   1. Wachteres

    Anti-fascisten zijn gewelddadig en oerdom, dat blijkt wel; een gevaarlijk combinatie.

    Dat ze door onze regeringen gebruikt worden als buffer om tegen andersdenkenden tekeer te gaan, zegt genoeg van deze ‘elite’.

    Werd een soortgelijk tuig niet door de nazi’s gebruikt in en voor de Tweede Wereldoorlog?

  2. Wim

   Bedrijf eens een lekker stukje gezonde seks. Je zult zien daar knap je enorm van op.

   1. ceteris paribus

    Arme jongen!

  3. cmsuijkerbuijk

   @Svetlana,
   Goh, is Wilders dan al zó oud, dat ‘ie heeft bijgedragen aan de holocaust? Dan moet hij toch zo’n 100 jaar oud zijn. Krasse baas hoor. En nog zo actief en bij de tijd. Petje af voor deze man.!

 11. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/04/04/kom-in-verzet-stem-woensdag-tegen/#more-114645

  Kom in verzet! Stem woensdag tegen!

  Hier zijn 5 goede redenen om tegen te stemmen:

  “Het regime in de Oekraïne is corrupt en verdient onze steun niet.
  De EU wil miljarden aan de Oekraïne geven, waaronder geld uit Nederland. Houd dat geld hier.
  Visumvrij reizen voor Oekraïners betekent nog meer immigratie en illegaliteit in Nederland. Dat willen we niet.
  De Oekraïne is intern verdeeld. Er heerst een burgeroorlog. We willen niet meegezogen worden in een buitenlands conflict.
  De Oekraïners en de Brusselse elite hopen dat dit verdrag op termijn tot EU-lidmaatschap van de Oekraïne leidt. Die deur moet gesloten blijven”.

  1. ceteris paribus

   Als de vieze oplichter E.J. Bron adviseert om tegen te stemmen weet een verstandig mens wat hem te doen staat.

   1. cmsuijkerbuijk

    @CP
    “Stervende vluchtelingenkinderen roepen bij Suijkerbuijk en vigo weinig emotie op (het betreft immers ongedierte) maar door een verwaarloosde pitbull raken ze volledig van slag.
    Hoe komt het toch dt rechts-extremisten dol zijn op honden en weinig om medemensen geven?”
    Wáár blijven je excuses!

   2. Wachteres

    Ik ben bang dat jij de enige bent die jezelf verstandig vindt, Simon.

    “Vieze oplichter’ … toe maar weer. Stond dat woord ook op je lijstje?

    Poeh hé, da’s niet mis!

 12. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/04/04/geert-wilders-de-eu-is-een-expansionistisch-monster-het-nederlandse-volk-moet-woensdag-het-referendum-gebruiken-om-de-eu-te-verwerpen/#more-114630

  Geert Wilders: “De EU is een expansionistisch monster … het Nederlandse volk moet woensdag het referendum gebruiken om de EU te verwerpen”

  http://www.breitbart.com/london/2016/04/04/exclusive-geert-wilders-the-eu-is-an-expansionist-monster/

  EXCLUSIVE—Geert Wilders: ‘The EU Is An Expansionist Monster… The Dutch People Should Use Wednesday’s Referendum To Reject It’

 13. Wachteres

  Geert Wilders: “De EU is een expansionistisch monster … het Nederlandse volk moet woensdag het referendum gebruiken om de EU te verwerpen”

  https://ejbron.wordpress.com/2016/04/04/geert-wilders-de-eu-is-een-expansionistisch-monster-het-nederlandse-volk-moet-woensdag-het-referendum-gebruiken-om-de-eu-te-verwerpen/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.