Het “verkeersdiploma.” Veel belachelijker wordt het niet

Heb jij weleens gehoord van het verkeersdiploma?

Als je, net als ik, (nog) geen kinderen hebt, waarschijnlijk niet. In alle andere gevallen: waarschijnlijk wel.

Voor zij die niet weten wat het is: het is een belachelijke papiertje dat scholieren aan de basisschool tegenwoordig moeten halen. Ze krijgen zowel theorie als praktijk. Wat inhoudt dat ze op de fiets stappen en moeten laten zien dat ze zich bewust zijn van de regels en niemand doodrijden.

Minister van Verkeer Schultz vindt dat blijkbaar fan-tas-tisch. Al helemaal omdat zij gisteren het 15 miljoenste (!) verkeersdiploma mocht uitreiken.

Ironisch genoeg stelden de kinderen haar enkele opmerkelijke vragen:

Dan kan het vragenvuur beginnen. ,,Minister, heeft u zelf wel een verkeersdiploma? Antwoord: ,,Dat hadden wij niet, mijn ouders moesten het mij leren.”) En: ,,Waarom wilde u minister van Verkeer worden? Antwoord: ,,Dan kom je tenminste nog een beetje buiten.”

Dat laatste antwoord is natuurlijk volstrekt belachelijk (ze is minister van verkeer omdat ze niet in aanmerking kwam voor een serieuze positie, maar zichzelf op deze manier toch nog minister mocht noemen), maar het eerste antwoord is eerst en vooral opzienbarend omdat het zo eerlijk is.

“Mijn ouders moesten het mij leren.”

Dus, wacht even. Wil mevrouw de minister nou zeggen dat het tientallen zo niet honderden jaren goed ging toen ouders hun kinderen dit soort kennis bijbrachten (dat noemen we ook wel: ‘Je kinderen opvoeden’) en de school er helemaal niets mee te maken had?

Als dat waar is — en dat is zo, mijn ouders “moesten” het mij namelijk ook leren, wat meteen een mooie en goede manier was om tijd met elkaar te besteden en samen iets te leren — waarom is dat nu dan niet meer zo? Fietsen is niet gecompliceerder geworden of iets dergelijks. De regels zijn hetzelfde: geen muziek op, twee handen aan het stuur, en goed uitkijken. Moeilijker is het niet.

En dat brengt me bij de vraag: waarom is dat eigenlijk veranderd? Laat scholen kinderen belangrijke kennis bijbrengen waardoor ze later een goede baan kunnen vinden! Kinderen leren fietsen kunnen ouders heel goed zelf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. ceteris paribus

  Dat verkeersdiploma op de basisschool bestaat toch al een eeuw ?

 2. Mar

  Het verkeersdiploma bestaat sinds 1932.

  Grote kans dat jij zelf ook een verkeersdiploma bezit. Of je moet gespijbeld hebben.

 3. Seneca

  Waanzinnig! Je moet overal een papiertje voor hebben, behalve om kinderen op de wereld te zetten, de grootste idioten – zelf dikwijls nog kinderen – doen het. Om te moorden en verkrachten zowel in NL als in Syrië heb je ook geen papiertje nodig maar als dader wordt men wel vertroeteld en gepamperd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.