Koningin Máxima bezoekt Duitsland, maar wat is dit nu voor symbool op haar jas?

Het bezoek van het koninklijk paar aan onze Oosterburen zorgt voor veel reacties onder de Duitsers, maar niet op een positieve manier…

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Duitsland voor een werkbezoek. De koning bezoekt ons grootste buurland minimaal één keer per jaar, en dit jaar werd Beieren aangedaan. Er wordt in Duitsland in de media enorm veel gesproken over de komst van onze Oranjes, maar niet op de manier waarop Willem-Alexander en Máxima hadden gehoopt…

Er is namelijk ophef ontstaan over een vermeend hakenkruis op de jas van Máxima. Bij een bezoek aan de Siemens-fabriek in Neurenberg droeg ze een loodgrijze mantel met daarop decoraties gemaakt van schroeven en bouten. Een leuk idee, maar de uitvoering is wat minder. Het kruis op de achterkant van de mantel doet namelijk wel héél erg denken aan het beruchte symbool van Adolf Hitlers NSDAP. Een gigantische faux-pas in Duitsland, dat nog steeds worstelt met het loodzware schuldcomplex van het Derde Rijk.

Wat het allemaal nog pijnlijker maakt, is dat juist Neurenberg een enorm zwaar nazi-verleden heeft: de nationaal-socialisten hadden hier hun hoofdkwartier, en de beruchte propagandafilm Triumph des Willens werd opgenomen op het Reichtsparteitagsgelände aan de rand van de stad. Hitler gaf hier zijn theatrale toespraken voor duizenden nazi-aanhangers. Bovendien was Neurenberg de geboorteplaats van de vreselijke Neurenberger-rassenwetten, die voor de complete uitsluiting van Joden uit het sociale, economische en politieke leven zorgden.

Dat Máxima uitgerekend in deze stad met een swastika-achtig symbool op haar mantel verscheen, is dus veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De ontwerper van de mantel, Claes Iversen, heeft inmiddels laten weten dat de decoratie totaal niet zo bedoeld was. Opvallend: vorig jaar droeg Máxima dezelfde jas naar Denemarken, en daar was er geen haan die ernaar kraaide.

Ondanks de ophef, vinden de meeste Duitsers ons koningspaar nog altijd helemaal geweldig. Bij hun bezoeken aan verschillende Beierse steden worden Willem-Alexander en Máxima steevast begroet door grote groepen fans, jong en oud. En wat je ook moge vinden van de mantel van onze koningin, Máxima zou Máxima niet zijn als ze geen rekening zou houden met haar publiek. De grijze jas met het vreemde symbool is inmiddels niet meer te zien.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ada1

  Ik ben niet Koningsgezind..
  Maar om daar nu meteen wat achter te zoeken vind ik overdreven.

 2. zomaar

  met de beste wil van de wereld haal ik hier geen haken(nazi)kruis uit !!.

  uit deze weer wel !.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nazi#/media/File:Flag_of_German_Reich_(1935%E2%80%931945).svg

  toch denk ik dat links multicultureel , een beetje door draait met het gesnater (kritiek) op anderen hebben , die niet volgens hen in de pas lopen .

  laat dat mens dragen wat zij mooi vindt , zoals links multicultureel de Sahara outfit mooi schijnt te vinden , zeker die Arafat sjaal , het symbool van moordenaars op links en de islam .

 3. Wachteres

  Dom, je kunt in Duitsland beter maar niet iets dragen wat ook maar op een hakenkruis lijkt.

 4. cmsuijkerbuijk

  Dit is niet eens een hakenkruis, want daarvan staan de korte poten de andere kan op. Dit is een zogenaamd zonnewiel, dat veel wordt gebruikt door Hindoes.
  Ophef om niéts dus!

 5. Wim

  Het pak komt wel vreselijk lelijk militaristisch over.

 6. Floris

  Op het eerste gezicht lijkt het op een uniformjas van de Wehrmacht.

  Buitengewoon wereldvreemd om zoiets te dragen en zeker in Duitsland.

  “Wai sein weer beetje dom geweest”…

  Opdoeken die geldverslindende poppenkast.

 7. Bes Tolen

  Mijn afschuw van spraakmakende zelf bevredigende Duitsers, die blijkbaar graag gebukt gaan onder een periodiek opschortend vermeend naziverleden van na de oorlog tot elk komend vandaag, die slechts bestaan door het permanent heiligen van alles wat zij als politiek verdacht nazistisch menen te moeten aanmerken, leidt tot het sombere idee dat Duitsland zichzelf niet als volwaardig ziet en als zodanig niet in staat tot enige evenwichtige zelfreflectie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.