Nieuwe Kamervoorzitter Arib blijkt een regelrechte tiran

Nu de stuntelende en blunderende oud-Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg haar biezen heeft gepakt, lijkt de rust onder haar opvolgster Khadija Arib wedergekeerd. Maar dat is schone schijn.

Het is een hele eer om de voorzitter te mogen zijn van ons hoogste democratische orgaan: de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Maar ben je als aanvoerder van 150 democratisch gekozen Kamerleden daarmee dan zelf ook de officieuze opperdemocraat?

Bepaald niet, zo blijkt. RTL-journalist Jos Heymans verdiepte zich in het wel en wee rond de drie maanden geleden gekozen Kamervoorzitter Khadija Arib, en kwam erachter dat het er allemaal minder vreedzaam aan toegaat dan misschien aan de oppervlakte zichtbaar is:

“Tot ik van de week door de voorzittersgang liep, de gang waar de Kamervoorzitter en haar stafdienst zetelen. De meeste mensen die daar werken ken ik wel. Maar de bekende gezichten waren er niet meer, alsof ze in rook waren opgegaan. Onbekenden hebben de werkkamers ingenomen; nieuwe namen op de deuren. Iemand die ik van de PvdA-fractie ken, blijkt nu te werken voor de voorzitter.”

Wat bleek nu? Vier nauw bij het dagelijkse werk van de Kamervoorzitter betrokken medewerkers waren weg. Eentje daarvan had vrijwillig de benen genomen, maar maar liefst drie (!) van hen zijn door Arib ontslagen of op een zijspoor gezet. Ze zouden te intiem zijn geweest met haar voorgangster Van Miltenburg, en zijn vervangen door werknemers met een rodere, meer PvdA-achtige inborst. In één geval zelfs rechtstreeks afkomstig uit de PvdA-fractie.

Heymans legt uit waarom dat zulke ongewenste praktijken zijn:

“Dat riekt naar partijpolitiek personeelsbeleid. En dat is iets waar een Kamervoorzitter zich verre van moet houden. Arib benadrukte dat zelf ook bij haar verkiezing. “Ik ben voorzitter van de hele Kamer”, zei ze toen haar gevraagd werd naar die 51 Kamerleden die niet op haar hadden gestemd en naar die 12 PVV’ers die zich van stemming hadden onthouden. Als je voorzitter van de hele Kamer bent, dan geldt dat ook voor het personeel. Dan maak je geen onderscheid tussen partijpolitieke voorkeuren van je medewerkers.”

RTL-journalist zegt dat betrokken werknemers het verhaal alleen anoniem durven bevestigen, want zij vrezen – wat hij noemt – de ‘lange arm van Arib’. Ehm, waar wonen we, in Nederland of Gaza?

Dit is echt een grof schandaal, dat een Kamervoorzitter zo omgaat met haar eigen personeel. Ze moet haar ambt opvatten als een erepositie in een democratische rechtsstaat, en niet als de Eeuwige Leider van een mensonterende dictatuur. De manier waarop Arib omgaat met haar functie is Nederland echt onwaardig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Houtlijm

  Is Arib soms familie van de Albayrakjes? Of moet ik dit zien als een genetisch trekje waarop ‘ macht’ zich uit bij de Marocjes? Het recht van de sterkste dus.

  1. ceteris paribus

   De neiging gedrag uit genetische factoren te verklaren, hoe noemden we dat ook alweer?

   1. Vigo

    Dat noemt men gezond verstand paardepis, maar dat is bij jou ver te zoeken of afwezig.

   2. Floris

    Dat noemt men genetica, beste man.

    1. ceteris paribus

     En als we die genetica generaliserend toepassen op bevolkingsgroepen, welke term schiet je dan te binnen?

   3. Ali Yas

    Ceteris heeft niet meegekregen dat in de beschouwing van ‘nature’ versus ‘nurture’ de eerstgenoemde factor dominanter is gebleken dan wel eens wordt gedacht. Uit oude Nederlandse spreekwoorden zoals “de appel valt niet ver van de boom” blijkt trouwens dat sommige wijsheden bij tijd en wijle opnieuw moeten worden ontdekt.

    1. Floris

     De man is gevormd door de linkse golf van de jaren 60 en 70. Die mensen denken heel sterk in taboes en dogma’s. Het is pijnlijk om in de herfst van je leven te moeten ontdekken dat deze steeds verder afbrokkelen en je je hele leven een onrealistisch (en daardoor schadelijk) gedachtengoed hebt gekoesterd. Dat veroorzaakt hevige cognitieve dissonantie. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Paribus zijn dagen op fora slijt. Hij hoopt het van zich af te kunnen schrijven.

    2. ceteris paribus

     Dat heb ik wel degelijk meegekregen, beste Ali Yas. Hoewel het wetenschappelijk gezien lastig blijkt het aandeel van nature en nuttere te onderscheiden staat de genetische component in de aanleg en het gedrag van mensen vast. In de 70-er jaren werd dit (zie de misdadige bejegening van Buikhuizen) systematisch ontkend en we weten nu dat dit een dwaling was.

     1. ceteris paribus

      nuttere = nurture

  2. Mar

   Arib is van Marokkaanse afkomst en Albayrak is van Turkse afkomst.

   1. Houtlijm

    Oh, bij elkaar ingetrouwd dus.

 2. Wim

  Dus gewoon de PVDA.

 3. Ni28

  Kamervoorzitster met dictatoriale neigingen als democratische hoofd van de Kamer. Verbazen doet het mij niet en dat het zomaar mag eigenlijk ook niet meer. Moslimleiders moet je niet tegenspreken daar houden zij niet van. Bekend verschijnsel toch?

 4. J.C.

  In 2005 negeerden de volgende politieke partijen de uitslag (de wil van de meerderheid van het Nederlandse volk) van het referendum over de grondwet van de EU:

  – D66, het CDA, de VVD, de PvdA en Groen Links.

  In 2016 negeren de volgende politieke partijen de uitslag (de wil van de meerderheid van het Nederlandse volk) het referendum over de wet over het tot stand brengen van het associatieverdrag met de Oekraïne:

  – de PvdA en de VVD.

  Zijn de hier genoemde politieke partijen nou niet net de partijen die het hardst gillen dat de PVV niet democratisch zou zijn (omdat deze partij ook niet een gering aantal leden leden heeft, zoals zij)? Hoe hypocriet wil je het hebben?

 5. Willy78911

  Waarom verbaasd me dit niet: hun achtergrond,PVDA, macht.moslim cultuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.