PvdA-plan opzeggen belastingverdrag met Panama is puur PVV-populisme

Geen categorieapr 09 2016, 10:00
De PvdA stelt voor om het belastingverdrag met Panama bij het grofvuil te zetten. Een domme maatregel, dat getuigt van het typische PVV-type populisme waar de sociaal-democraten zich - ironisch genoeg - nou juist altijd tegen verzetten.
Toen de PVV in 2013 een motie indiende waarmee het Nederland verbood zichzelf 'belastingparadijs' te noemen, haalde deze parlementaire uitroep gemakkelijk een meerderheid - ook de PvdA stemde voor. Nederland had toch wel bepaalde kenmerken van zo'n paradijs (voor bedrijven dan hè? U en ik betalen nog steeds astronomische bedragen), maar onder andere de PvdA wilden die niet zien.
Het was slechts enkele maanden voor de 'minder, minder, minder'-rel, waarna de PvdA de draconische verklaring zou laten uitgaan dat het geen enkele PVV-motie meer zou steunen. Of het nu een goed voorstel was of niet. De sociaal-democraten waren helemaal klaar met het idiote populisme van Wilders' parlementaire groep.
Maar nu de Panama Papers zijn vrijgegeven, en blijkt dat belastingparadijzen op grote schaal zijn ingezet om geld weg te sluizen, verandert de PvdA de insteek. Nu is de partij ineens fundamenteel tegen paradijzen in elke vorm en maat, en wil het alle tropische geldschuren de duimschroeven aandraaien. Te beginnen met Panama. Hoe Samsom en zijn kornuiten dat gaan bereiken? Nou, eenvoudig.. het belastingverdrag opzeggen:

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onmiddellijk het belastingverdrag met Panama opzegt. Aanleiding zijn de onthullingen in de Panama Papers. Ook Nederlandse privépersonen en bedrijven hebben belasting ontweken via brievenbusfirma's in Panama.

Het land doet te weinig om internationale belastingontwijking tegen te gaan, vindt de PvdA. "En Panama houdt zich niet aan de afspraak om automatisch gegevens uit te wisselen", zegt het Kamerlid Groot. "Met dit soort landen moet Nederland geen belastingzaken doen."

Het klinkt heel erg leuk, en het klinkt alsof je een ferm politicus bent als je zegt dat je een verdrag wil opzeggen. Maar niet elk verdrag zou je moeten opzeggen. Er zijn er genoeg die zin hebben. En ja, ook een belastingverdrag met Panama kent meer voor- dan nadelen.
Dat nota bene de PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem tegen is, is een teken aan de wand:

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat het belastingverdrag juist behulpzaam is bij het opvragen van dit soort informatie bij Panama. "Zonder verdrag geen basis voor gegevensuitwisseling." Het opzeggen van het verdrag zou verder onderzoek dus erg lastig maken.

En het wist ook deze cynische reactie los te trekken bij CDA'er Pieter Omtzigt, die anders altijd de grootste reller en hypekees van de Tweede Kamer is:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/718418447730884608
De PvdA zou er dus verstandig aan doen het populisme aan de PVV te laten. Die partij is er al geoefend in, en kan dat al jaren veel beter. Als de PvdA dit soort dingen zegt, zetten ze zichzelf alleen maar voor paal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten