Spaanse politie arresteert wapenleverancier van 'Charlie Hebdo'-gijzelaar. En dat is niet alléén goed nieuws

Geen categorieapr 13 2016, 19:00
Een in Spanje wonende wapenleverancier die geweren leverde die zijn gebruikt bij de Charlie Hebdo-aanslagen, is na anderhalf jaar eindelijk opgepakt. Vergis u niet: naast goed nieuws is dat óók slecht nieuws.

Spanish police have arrested a man suspected of supplying arms to Paris gunman Amedy Coulibaly, who murdered four people at a kosher supermarket in January 2015.

Antoine Denive, 27, was detained in a joint Franco-Spanish raid on a house in Malaga, Madrid authorities say.

Allereerst klinkt dat natuurlijk als goed nieuws. Laat deze terroristische pipo nu maar lekker voorkomen bij een rechter, en sluit hem daarna voor maanden op. De samenleving wordt er veiliger door, en een terrorist krijgt z'n verdiende loon. Mooi toch?
Nee, niet alleen mooi. Want feit blijft dat ze handlanger van Coulibaly zich bijna anderhalf jaar schuil heeft kunnen houden voordat de politie hem in de kraag vatte. Wie weet hoeveel andere terroristen en criminelen hij in dat tijdbestek van dodelijk gereedschap heeft kunnen voorzien?
Maar ook de plaats waar het gebeurde moet zorgen baren: Spanje. Het toont nogmaals aan hoe het opengrenzenbeleid van de Schengenzone niet alleen handel bevordert, maar ook terrorisme. Want hoe anders kunnen uit België afkomstige terroristen een aanslag plegen in Frankrijk met behulp van een in Spanje woonachtige wapenleverancier? De open grenzen van Europa zijn dikwijls een zegen, maar minstens zo vaak een vloek.
Laten we daar nog eens goed over nadenken terwijl de rechter mag nadenken over een passende straf voor Antoine.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten