Te gek voor woorden: rechter oordeelt dat Breivik "onmenselijk" wordt behandeld

Geen categorieapr 20 2016, 18:00
We moeten echt eens ophouden met die rechtscultuur waarin ieder moordlustig monster rechtsgeldig kan klagen dat hij niet genoeg tijd krijgt om een frisse neus te halen.
Dat rechters tot dit soort zotte uitspraken kunnen komen is echt te gek voor woorden. Waarom zou Breivik namelijk ineens 'onmenselijk' worden behandeld?

Anders Breivik, de man die in 2011 twee aanslagen pleegde in Noorwegen, is deels in het gelijk gesteld in het proces over zijn eigen mensenrechten. [...]

Volgens de rechtbank is er te weinig aandacht besteed aan de mentale gezondheid van Breivik. "Het verbod op onmenselijke en vernederende behandelingen vertegenwoordigt een belangrijke waarde binnen een democratische samenleving. Dat geldt ook voor terroristen en moordenaars", zo oordeelde de Noorse rechter [...].

Nu hij deels in het gelijk is gesteld, moet de Noorse overheid onder meer Breiviks proceskosten van omgerekend bijna 36.000 euro vergoeden.

Het is weerzinwekkend om te zien dat dit soort mensen menen dat ze nog iets te eisen hebben van de maatschappij, nadat ze eerst 80 leden van diezelfde maatschappij in koelen bloede vermoord hebben. Breivik mag blij zijn dat hij niet is doodgeschoten bij de arrestatie toen hij net tientallen tieners op Utoya had vermoord.
Nu krijgt hij een vol jaarsalaris uitgekeerd, puur en alleen vanwege gejank, aanstelleritis en het feit dat hij kennelijk te laf is om de straf te aanvaarden waarvan hij wist dat deze stond op z'n misdaad. Op kosten van de belastingbetaler, dus ook op kosten van de honderden nabestaanden van zijn slachtoffers. Weerzinwekkend. In een normaal westers land zou dit niet moeten kunnen. Maar in Noorwegen anno 2016 kan het kennelijk wel.
En voor iedereen die nu denkt: 'haha, gekke Noren in dat absurdistische Noorwegen!', houd maar op met dat zelfvoldane gedoe. Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat een Nederlandse rechter niet een soortgelijke uitspraak zou kunnen doen. Volkert van der G. heeft inmiddels ook al heel wat reclasseringsmaatregelen teruggedraaid zien worden door de rechter. En het Europeese Verdrag voor de Rechten van de Mens, op basis waarvan Breivik nu een 'relaxter' bestaan krijgt? Daaraan is Nederland net zo hard gebonden als Noorwegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten