Te gek voor woorden: rechter oordeelt dat Breivik “onmenselijk” wordt behandeld

We moeten echt eens ophouden met die rechtscultuur waarin ieder moordlustig monster rechtsgeldig kan klagen dat hij niet genoeg tijd krijgt om een frisse neus te halen.

Dat rechters tot dit soort zotte uitspraken kunnen komen is echt te gek voor woorden. Waarom zou Breivik namelijk ineens ‘onmenselijk’ worden behandeld?

Anders Breivik, de man die in 2011 twee aanslagen pleegde in Noorwegen, is deels in het gelijk gesteld in het proces over zijn eigen mensenrechten. […]

Volgens de rechtbank is er te weinig aandacht besteed aan de mentale gezondheid van Breivik. “Het verbod op onmenselijke en vernederende behandelingen vertegenwoordigt een belangrijke waarde binnen een democratische samenleving. Dat geldt ook voor terroristen en moordenaars”, zo oordeelde de Noorse rechter […].

Nu hij deels in het gelijk is gesteld, moet de Noorse overheid onder meer Breiviks proceskosten van omgerekend bijna 36.000 euro vergoeden.

Het is weerzinwekkend om te zien dat dit soort mensen menen dat ze nog iets te eisen hebben van de maatschappij, nadat ze eerst 80 leden van diezelfde maatschappij in koelen bloede vermoord hebben. Breivik mag blij zijn dat hij niet is doodgeschoten bij de arrestatie toen hij net tientallen tieners op Utoya had vermoord.

Nu krijgt hij een vol jaarsalaris uitgekeerd, puur en alleen vanwege gejank, aanstelleritis en het feit dat hij kennelijk te laf is om de straf te aanvaarden waarvan hij wist dat deze stond op z’n misdaad. Op kosten van de belastingbetaler, dus ook op kosten van de honderden nabestaanden van zijn slachtoffers. Weerzinwekkend. In een normaal westers land zou dit niet moeten kunnen. Maar in Noorwegen anno 2016 kan het kennelijk wel.

En voor iedereen die nu denkt: ‘haha, gekke Noren in dat absurdistische Noorwegen!’, houd maar op met dat zelfvoldane gedoe. Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat een Nederlandse rechter niet een soortgelijke uitspraak zou kunnen doen. Volkert van der G. heeft inmiddels ook al heel wat reclasseringsmaatregelen teruggedraaid zien worden door de rechter. En het Europeese Verdrag voor de Rechten van de Mens, op basis waarvan Breivik nu een ‘relaxter’ bestaan krijgt? Daaraan is Nederland net zo hard gebonden als Noorwegen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. ceteris paribus

  Tim heeft gelijk, de rechter in Nederland zou waarschijnlijk op dezelfde wijze oordelen. De toepassing van de regels van humaniteit in de gevangenis zijn namelijk niet afhankelijk van de ernst van het misdrijf, daar zijn eenvoudig regels voor gesteld die de rechter moet toetsen.

  Ik weet wel dat er mensen zijn dat zware moordenaars op water en brood in een cel met een ijzeren bal aan hun been moeten worden opgesloten maar sedert de middeleeuwen is dat niet meer het gevangenisregime dat we in beschaafde landen wensen te handhaven.

 2. Ni28

  Moordenaars horen in en diepe koude kerker te zitten met een ijzeren kogel aan de been. Deze mensen mogen nooit in de samenleving terugkeren. Middeleeuws, misschien maar geloof nooit dat een politieke (massa) moordenaar ooit beter wordt door een milde straf zoals onze rechtssysteem hoopt.

  1. ceteris paribus

   Ni28 heeft barbaarse opvattingen die in strijd zijn met de wet. Dat mag, maar gelukkig is de Wet bepalend en laaten rechters zich hierdoor leiden:

   http://wetten.overheid.nl/BWBR0009709/2015-07-01

 3. Ni28

  De menselijke Breivik wordt onmenselijk behandeld en dat kan niet. De evolutie van de wetgeving is misschien niet echt de goede weg geslagen. Maar dat is evolutie eigen, niet alles is perfect. Misschien de nabestaanden raadplegen hoe zij daarover denken, mogelijk geven zij Breivik gelijk, weet ik niet. Hij heeft toch alleen hun kinderen doodgeschoten. Ga het dan even uitleggen.

 4. Wachteres

  De wetten van de overheid komen niet uit de lucht vallen.
  Omdat links een grote invloed heeft in de samenleving, daar hebben ze bewust naar gestreefd – rechters zijn vaak lid van D66 of van de PVDA – krijgen we oordelen/wetten die een groot begrip hebben voor misdadigers.

  Ik herinner me van jaren geleden dat misdadigers in de gevangenis in Groningen toen al spottend zeiden dat datgene wat zij hadden uitgevreten niet hun schuld was, maar de schuld van hun ouders.

  Eigenlijk zijn zij slachtoffers, die een moeilijk jeugd gehad hebben of een ander kwaaltje onder de leden hebben. In feite zijn ze zieliger dan de slachtoffers die ze hebben gemaakt. Die hadden de criminelen maar niet in de weg moeten lopen.

  Gevolg: Zoals al jaren wordt gezegd; de criminelen zijn beter af in de gevangenis . met meer luxe omgeven – dan de ouderen in een bejaardentehuis.

  Terwijl die ouderen onze maatschappij hebben opgebouwd. Krijgen de ouderen ook een IPad? Het gebeurt zelfs dat ze een koekje bij de thee extra moeten betalen.

  Natuurlijk zal links zeggen dat ze wel hun vrijheid missen. Tja, misschien kan daar ook nog iets aan worden gedaan?

  Nog iets fraais; als er een misdadiger je huis binnen dringt en je je bedreigd voelt, mag je hem maar ‘proportioneel’ afstraffen. Bij een buurman van mijn schoonvader – een oude man – kwam ’s avonds een misdadiger binnen. De buurman bedacht zich niet, pakte het eerste wat hij kon vinden – een tuinhark – en sloeg hem ermee. De indringer had een gebroken kaak. De buurman moest de kosten betalen.

  Natuurlijk had hij eerst moeten vragen: “Wat kom je hier doen? Wil je mij aftuigen of kom je op de koffie?” En dan had hij het eerlijke antwoord moeten afwachten.

  Ach, links, in elk opzicht een gevaar voor de samenleving.

  1. ceteris paribus

   Wachteres, de regels die we in Nederland met elkaar hebben afgesproken over de behandeling van gevangenen sluiten aan bij internationale wetten en richtlijnen. Allemaal links ?

  2. Geah

   Vreselijk wat er is gebeurd…en ik betreur de overledenen en hun nabestaanden……maar het waren toch linkse fascistische jongeren die Noorwegen aan een religieuze dictatuur wilden helpen……..

   1. ceteris paribus

    “maar het waren toch linkse fascistische jongeren die Noorwegen aan een religieuze dictatuur wilden helpen…”

    Natuurlijk, lieverd, en daarom kon de dappere Anders niets anders doen dan deze ramp voorkomen.

    Toch?

    1. Vigo

     Wie in 1938 Hitler vermoord zou hebben zou op zijn minst ook bespuwd zijn, maar heden ten dage……?

     Gezien het feit dat men de toekomst niet kan voorspellen is het nog maar de vraag hoe men Breivik zal beoordelen over 78 jaar.

     1. ceteris paribus

      Vigo heeft er toch nu al een mening over?

     2. ceteris paribus

      Nee, verder durft de toetsenbordhero vigo niet te gaan: hij laat het bij de subtiele suggestie dat Anders Breivik een held is, vergelijkbaar met iemand die indertijd Hitler zou hebben vermoord.

      Beetje laf, maar we snappen waar hij staat.

     3. Vigo

      Je speculeert maar een end weg Paardelulpis, het boeit mij niet echt die verrotte hersenspinsels van jou.

      En wie is we, jij en die debiel Bukman?

     4. toetssteen

      @Vigo
      Als dezelfde massamoordenaar die hij is. Hij had het bij dat manifest moeten laten. De compilatie van werken van oude werken (veel schrijvers van het origineel zijn al weet ik hoe lang dood) en ongeveer een kwart zijnde zijn eigen mening.
      Dat was overigens ook de mening van Holman. Die had ook geen goed woord over voor de waanzinnige daad van Breivik.

      Als iemand Hitler ergens in pakweg ’38 zou hebben neergekogeld, kweenie. Ik denk dat dan hetzelfde zou zijn gebeurd met een ander poppetje.

     5. ceteris paribus

      Vigo deinst terug voor de consequenties van zijn extremistische gedachtelijntjes.
      In principe goed nieuws, er is nog een restje moreel besef dat nattigheid voelt.

     6. Beukman

      @Vigo
      Stel dat Volkert ook Wilders omlegt, dan is het heel wel mogelijk dat hij (Volkert) daar in 2094 een standbeeld voor krijgt, wie zal het zeggen. Laten we Volkert dus maar faciliteren.
      Is dat wat je wil zeggen, Vigo?

     7. ceteris paribus

      @Beukman

      Vigo koos het hazenpad. Hij piste even door onze brievenbussen en rende daarna hard weg.

      Het is een dapper kereltje.

     8. Beukman

      @CP
      Vigo’s gedachtengang vind ik wel interessant: een huidige situatie vergelijken met een historische waarvan we weten hoe deze is afgelopen. Heeft Roald Dahl niet al eens een verhaal geschreven over de baby Hitler, en hoe die er met wat mazzel levend afbracht?
      Er bestaat vast een naam voor deze retorische truc.
      Anyway: Vigo’s logica doortrekkend ligt het afknallen van Geert in het vizier.
      Geert mag blij zijn dat ik Vigo’s logica louter doortrek door de plee.

     9. toetssteen

      @Beukman
      Dat was de vooronderstelling van Vigo niet. Dat maak jij ervan.

      @CP
      Obsessie met plasseks oid?.

      De vraag van Vigo was: als (ik ga even improviseren), een persoon Breivik had neergeknald vóór hij tot handelen over zou zijn gegaan? Áls iemand Moh Atta uit zijn schoenen zou hebben geschoten voor hij een Boeing nogal slordig parkeerde. Als, als, als.
      Het zijn retorische vragen, waar geen antwoord op is.

     10. Beukman

      @Steen
      “Het zijn retorische vragen, waar geen antwoord op is.”

      Right so.
      Zeg dat maar tegen Geah en Vigo.

     11. toetssteen

      @Beukman en de rest van de mensen die deze terechte vraag in een verkeerd daglicht stellen:
      Wat als Breivik zou zijn omgelegd toen hij nog als vrijmetselaar wat schreef?
      Is dat niet van dezelfde orde van grootte als toen Hitler begon aan zijn ‘Mein Kampf’?
      Technisch gezien volstrekt eender, ze schreven. Waarbij ik aan moet tekenen dat Breivik leentje buur speelde, lees: gewoon kopieerde.

     12. Vigo

      Zeg, opgeblazen ego paardenpislul genaamd, hoe kom je erbij om te denken dat ik het hazenpad kies voor jou?

      En steek jij en die Bukman die insinuaties van jullie maar lekker waar de zon niet schijnt, mij boeit het totaal niet wat jullie tweeën vinden!

     13. ceteris paribus

      @vigo,

      Je zegt (en meent volgens mij ook) dat Breivik een held is die terecht linkse jongeren ombracht om een islamitische staatsgreep o.i.d. te voorkomen maar je bent te laf om dat ronduit uit te spreken.
      Geah staat is die zieke opvatting aan je zijde.

     14. Vigo

      Paardepis ijlt:

      ‘Je zegt (en meent volgens mij ook) dat Breivik een held is die terecht linkse jongeren ombracht om een islamitische staatsgreep o.i.d. te voorkomen maar je bent te laf om dat ronduit uit te spreken.’

      Kan onze trol een citaat produceren van die uitspraak of zuig je dit parmantig uit je duim?

     15. ceteris paribus

      Het laffe draaikontje vigo laat het liever bij een suggestie: in de toekomst zal Breivik wellicht als een held worden vereerd:

      “Wie in 1938 Hitler vermoord zou hebben zou op zijn minst ook bespuwd zijn, maar heden ten dage……?
      Gezien het feit dat men de toekomst niet kan voorspellen is het nog maar de vraag hoe men Breivik zal beoordelen over 78 jaar.”

      Vigo laat subtiel in het midden wat hij zelf van Breivik vindt maar sluit niet uit dat veel mensen hem in de toekomst als een held zullen weten te waarderen.

      Gatver.

     16. Vigo

      Paardepis kan dus geen citaat leveren waarin ik hetgeen stel wat hij mij in de mond legt, mooi dan weten we dit ook weer, je bent dus zoals bekend een trollige leugenaar.

      Niet meer doen hè dit soort geintjes, je zet jezelf zo voor schut knaap…

     17. ceteris paribus

      Je bent een draaikontje, vigo, maar dat is op dit onderwerp goed: je voelt namelijk terecht nattigheid.

      In de kern ben je vast een goed mens.

 5. toetssteen

  Tja, als u een kogel niet vindt kunnen bij dit soort slachters, dan heeft u zich te houden aan de knuffel en troetelwet.

 6. Bes Tolen

  Alleen een zot spreekt over ”de regels die wij in Nederland met elkaar hebben afgesproken”. Alleen zijn er veel van die zotten.

  1. toetssteen

   @Bes Tolen
   Bij 100% bewezen schuldig, en dat is Breivik, dan is een kogel een must.
   Echt, bij een 100% zaak, dus gepakt met een rokend wapen, krijgt u waar u om vroeg. Een leven voor een leven in dat geval.
   Nee daar zou een Lucia de Berk niet onder vallen, want daar was van meet af aan al iets dat niet klopte en geen bewijs.

 7. Geah

  Als de heer Breivik vindt dat hij niet netjes wordt behandeld in de gevangenis dan heeft hij alle recht om daar tegen in verweer te treden…..Ook hij heeft recht op een menselijke gevangenisstraf…dat zal elke mensenrechtenorganisatie beamen…..Als Mohammed B en Volkert van der Graaf hun privileges krijgen dan heeft de heer Breivik daar ook recht op…..

  Misschien heeft hij wel een slechte jeugd gehad…wie zal het zeggen….Hoe dan ook…we leven niet in een bananenrepubliek dus hier gaat het er beschaaft aan toe….zowel buiten als binnen de gevangenis….

  1. ceteris paribus

   “Als de heer Breivik vindt dat hij niet netjes wordt behandeld in de gevangenis dan heeft hij alle recht om daar tegen in verweer te treden…..Ook hij heeft recht op een menselijke gevangenisstraf…dat zal elke mensenrechtenorganisatie beamen…..Als Mohammed B en Volkert van der Graaf hun privileges krijgen dan heeft de heer Breivik daar ook recht op…..”

   Soms valt die Geah best wel mee en weet ze er redelijk beschaafde taal uit te persen.

   Goedzo, Geah.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.