Ted Cruz ligt op koers om vanavond het ‘liberale’ Wisconsin bij Trump weg te kapen

Ted Cruz kan vanavond de man van het moment worden door Wisconsin te winnen, en Donald Trump met lege handen achter te laten.

Alhoewel kiezers in Nederland pas morgen naar de stembus gaan om in een referendum hun mening uit te spreken over een associatieverdrag met Oekraïne, is het vandaag al de beurt aan het electoraat van de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin. Zij mogen zich niet uitspreken over een handelsverdrag, maar wel over wie er de Republikeinse vaandeldrager mag worden in de presidentsverkiezingen van aankomende november.

En alhoewel nationaal gezien Donald Trump honderden zogeheten kiesmannen voorligt op Ted Cruz, zou het vandaag wel eens Cruz kunnen zijn die een gevoelige klap gaat uitdelen aan de zakenman uit New York: de notabele statistiekwebsite FiveThirtyEight voorspelt dat er een 91% kans is dat Cruz de verkiezingen op zijn naam mag schrijven.

Dat is significant. Wisconsin is namelijk een redelijke liberale staat, die sinds Ronald Reagan consequent een Democraat heeft gesteund in de strijd om het Witte Huis. De meeste van zulk soort staten heeft Donald Trump dit jaar kunnen winnen, zeker wanneer het ook nog ging om ‘primaries’ die openstaan voor onafhankelijke kiezers. Desalniettemin staat Cruz voor, vanwege Trumps voortgaande hysterische uitspraken. Z’n uitglijer over abortus afgelopen week is daar weer één voorbeeld van dat hem zeker niet populairder heeft gemaakt.

Wisconsin is daarnaast een winner takes all state, waardoor Cruz zomaar ineens 58 afgevaardigden kan toevoegen aan zijn aantal 463, en zijn gat met Trump daarmee flink laten slinken.

Toch heeft ook Ted Cruz enkele reden om met samengeknepen billen te kijken naar de uitslag. Gisteren kwam een nieuwe peiling uit die aangaf dat het niet de Texaanse senator, maar Trump was die bovenaan de volksstemming lijkt te komen, met een verschil van 10%. Die peiling lijkt niet notoir betrouwbaar te zijn, maar je weet het natuurlijk maar nooit…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. ceteris paribus

  Ja, de peilingen wijzen duidelijk op een overwinning van Cruz. Trump lijkt het te hebben verklooid voordat de concventie aanbreekt. Ik acht de kans dat hij nog de kandidaat wordt van de GOP niet meer erg groot. Dat is jammer, geen betere tegenkandidaat voor Hillary dan clown Trump.

  Wel te hopen dat hij dan nog doorgaat als onafhankelijke kandidaat. Er loopt nog genoeg volk achter hem aan om een landslide voor Hillary mogelijk te maken.

  1. CJD

   Nee Cruz is ook prima, misschien nog beter zelfs. Wie neemt deze idioot serieus?

   1. Bromsnor

    Cruz heeft geen crossover appeal. Trump heeft dat wel.

    Vandaar ook dat de linkse media in de VS op dit moment hun pijlen richtten op Trump. Omdat hij een groter gevaar is voor Hillary dan Cruz. Het overgrote deel van de z.g “mainstream” media in de VS steunen Hillary. Vandaar.

    Cruz vertegenwoordig nu het establishment die zich achter Cruz heeft opgesteld om Trump te stoppen.

    Daarbij is Trump zeer praktisch in zijn benadering en een vechter. Iemand die de taal spreek van de “gewone” mensen.

    1. ceteris paribus

     Ik weet niet op welk cross-over appeal Bromsnor doelt, in de landelijke peilingen ligt Hillary nu al 12 % voor op Trump. De clown maakt geen schijn van kans.

     1. Bromsnor

      Toen de nominatie begon gaf niemand Trump een kans. Hij zou volgens peilingen ergens onderaan belanden.

      Dat is dus anders uitgepakt.

      Trump heeft de beste kans tegen Hillary omdat hij ook Democraten aantrekt.

      Deze verkiezing heeft haar eigen dynamiek en de peilingen hoeven geen gelijk te krijgen. Alles is een flux.

     2. ceteris paribus

      Bromsnor lijkt niet goed op de hoogte. De enige Republikeinse kandidaat die een goede kans maakt tegen Hillary is Kasich. Trump heeft nauwelijks cross-over aantrekkingskracht omdat hij razend impopulair is bij vrouwen: direkwart van de Democratische vrouwen verafschuwt hem. Daar kun je geen verkiezingen mee winnen.

      http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_kasich_vs_clinton-5162.html

 2. Bromsnor

  Trump word van alle kanten aangevallen. Door zowel het linkse als rechtse establishment en door zowel de linkse als rechtse media.

  Vooral de (establishment) rechtse media hebben Trump enorm gedemoniseerd de laatste weken. Per dag verschijnen er negatieve artikelen over hem in de rechtse (establishment) media.

  Ondanks die aanvallen staat Trump nog steeds goed. Trump is een vechter met een grote veerkracht.

  Kennelijk is Trump dus een enorm gevaar voor de gevestigde macht die moet worden gestopt.

  Het establishment heeft zich nu achter Cruz opgesteld n de hoop dat Trump word gestopt door Cruz.

  Cruz heeft zich omringt met Bush medewerkers en word steeds meer een establishment kandidaat. Zelfs Romney steunt nu Cruz.

  Dus Trump is de enige echte anti-establishment kandidaat die er nog over is. Hij is iemand die echt opkomt voor de “gewone” man.

  EXCLUSIVE — Grieving Mother Tells Donald Trump: ‘You Are My Hero, You Saved My Life’
  http://www.breitbart.com/immigration/2016/04/04/exclusive-grieving-mother-tells-donald-trump-you-are-my-hero-you-saved-my-life/

  1. ceteris paribus

   Bromsnor herhaalt zijn klaagzang over de demonisering van Trump maar zal toch lastig kunnen ontkennen dat hij de val in de peilingen toch echt zelf veroorzaakte. De man blunderde zo magistraal dat je er niet aan mag denken dat hij ooit bestuursverantwoordelijkheid krijgt toegeschoven.

   Overigens denk ik dat Cruz in dezelfde mate een ramp voor de V.S. En de wereld zou zijn. Hij is in mindere mate incompetent maar idioot extremistisch. Gecombineerd met een onverzoenlijk karakter lijkt me dat ook een garantie voor rampspoed.

  2. Beukman

   “Dus Trump is de enige echte anti-establishment kandidaat die er nog over is. Hij is iemand die echt opkomt voor de “gewone” man.”

   Althan dat *denkt* de gewone man.
   Wat anti-establishment betreft: *de* anti-establishment Teap Party heeft zich inmiddels van Trump afgekeerd:

   Tea Party leader: Trump a wolf in sheep’s clothing.
   “Trump is about love of himself. But the Tea Party is about love of country and the love of our Constitution.”

   http://thehill.com/blogs/ballot-box/gop-primaries/271814-tea-party-leader-trump-a-wolf-in-sheeps-clothing

   1. Bromsnor

    The Hill is een van de vele rechtse establishment media die Cruz steunen. Het blad staat dus vol van pro Cruz artikelen en anti-Trump artikelen.

    Trump is niet rechts of links maar anti-establishment. Dus ook tegen het rechtse establishment.

    Vandaar dat Trump ook door het rechtse establishment word aangevallen. Dus ook door de rechtse establishment media.

    1. Beukman

     Dat The Hill mogelijk anti Trump is, betekent nog niet dat ze geen gelijk hebben. Het hele internet (met uitzondering van propagandamedium Breitbart) is vergeven van de berichten over de diepe kloof tussen Trump en de Tea Party.

     1. Bromsnor

      Trump is een gevaar voor de gevestigde macht omdat hij echt opkomt voor de “gewone” man.

      Zoals al gezegd geld dat voor zowel het linkse als rechtse establishment. Vandaar ook dat hij van alle kanten word aangevallen.

      Het establishment steunt op dit moment Cruz om zo Trump te stoppen.

      “The establishment has been lined up against Donald Trump for months, and he’s repeatedly beat them,” said Rick Wiley, a former executive director of the state’s Republican Party who managed Walker’s failed presidential bid. “But the establishment in Wisconsin is different. They’ve fought battles together since 2010 and banded together to get behind Ted Cruz.”

     2. ceteris paribus

      Het lijkt nog niet goed tot Bromsnor te zijn doorgedrongen dat de opmars van Trump feitelijk al is gestrand. Als je goed naar de peilingen kijkt, zowel met betrekking tot de Republikeinse nominatie als het landelijke beeld kun je niet anders dan concluderen dat hij geen schijn van kans maakt op het presidentschap.

      De reden is niet zozeer de ‘gevestigde macht’, de pejoratieve populistische aanduiding van de status quo die per definitie niet deugt en dus dient te worden omvergeworpen, maar veeleer de gewone man die geen geloof hecht aan de competentie en aan de ideeën van deze populist. Daar kwamen veel gewone mannen de afgelopen weken achter toen Trump vrijuit begon te babbelen over vraagstukken die iets gecompliceerder liggen zoals vrouwenrechten en nationale veiligheid. Veel kiezers voelen nattigheid en dat zie je terug in snel dalende peilingen.

      Bromsnor meent dat niet het inhoudelijk falen van Trump de oorzaak is van de neergang maar de kritische vragen van zijn tegenstanders en de pers. Dat noemt hij demonisering, de aandoenlijke schaamlap van de verliezer.

     3. Beukman

      @Brom
      Iets 10x herhalen maakt het nog niet waar. Tea Party is anti establishment, en moet steeds minder van Trump hebben.
      Maar goed, wat zou het ook. Want was is dat eigenlijk, “the establishment”?
      Hieronder de volmaakte definitie: het establishment, dat is gewoon alles en iedereen die tegen Trump is. Ben je tegen Trump, dan ben je automatisch establishment.

      “But now, with the rise of Trump, “the establishment” has started to mean something, as it’s the best umbrella term to describe all the forces trying to stop him from winning the Republican nomination.”

      Ik weet wat je nu gaat antwoorden: CBS is anti Trump, CBS is establishment. Prove my point.

      http://www.cbsnews.com/news/how-donald-trump-re-defines-the-term-gop-establishment/

 3. Bromsnor

  “Het recente succes van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump komt voor velen als een verrassing. Succes is daarbij nog zacht uitgedrukt. De vastgoedmagnaat walst over zijn medekandidaten heen, tot grote ergernis van de gevestigde orde.

  In Nederland snappen we maar niks van Trumps populariteit en wordt hij beschouwd als een gevaarlijke gek.

  De meeste mensen hebben echter nooit de tijd genomen om zijn beleidsplannen daadwerkelijk te lezen, waardoor hun beschuldigingen puur op sentiment zijn gebaseerd. Het is daarom de hoogste tijd voor een objectieve analyse van de veelbesproken presidentskandidaat. Hieronder treft u een overzicht van Trumps visie en beleidsplannen die de basis vormen voor zijn succes.”

  http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

 4. Ni28

  Lees de volledige column van Bart Maddens, woensdag 6 april in Tertio.
  Of vandaag op http://www.knack.be
  Leerzaam.

 5. toetssteen

  De Yankees maken het zelf maar uit. Ze zijn geen dutchies, het is daarom nogal dommetjes te menen dat ze denken zoals velen in dit klompenland menen dat ze over die grote plas denken.
  Het is amusant om te registreren, maar ik zou voor geen enkel westerse prognose mijn hand in het vuur willen steken en zomin voor de polling bureaus ginds.
  O ja, waar blijft trouwens de vooruitgang die Sanders heeft geboekt? Zeker vergeten?
  Niets dat Sanders mijn smaak is, maar als ik zou moeten kiezen dan in vredesnaam Sanders maar. Wordt niks, maar met Clinton wordt het een ramp.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.