Ted Cruz ligt op koers om vanavond het 'liberale' Wisconsin bij Trump weg te kapen

Geen categorieapr 05 2016, 16:00
Ted Cruz kan vanavond de man van het moment worden door Wisconsin te winnen, en Donald Trump met lege handen achter te laten.
Alhoewel kiezers in Nederland pas morgen naar de stembus gaan om in een referendum hun mening uit te spreken over een associatieverdrag met Oekraïne, is het vandaag al de beurt aan het electoraat van de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin. Zij mogen zich niet uitspreken over een handelsverdrag, maar wel over wie er de Republikeinse vaandeldrager mag worden in de presidentsverkiezingen van aankomende november.
En alhoewel nationaal gezien Donald Trump honderden zogeheten kiesmannen voorligt op Ted Cruz, zou het vandaag wel eens Cruz kunnen zijn die een gevoelige klap gaat uitdelen aan de zakenman uit New York: de notabele statistiekwebsite FiveThirtyEight voorspelt dat er een 91% kans is dat Cruz de verkiezingen op zijn naam mag schrijven.
Dat is significant. Wisconsin is namelijk een redelijke liberale staat, die sinds Ronald Reagan consequent een Democraat heeft gesteund in de strijd om het Witte Huis. De meeste van zulk soort staten heeft Donald Trump dit jaar kunnen winnen, zeker wanneer het ook nog ging om 'primaries' die openstaan voor onafhankelijke kiezers. Desalniettemin staat Cruz voor, vanwege Trumps voortgaande hysterische uitspraken. Z'n uitglijer over abortus afgelopen week is daar weer één voorbeeld van dat hem zeker niet populairder heeft gemaakt.
Wisconsin is daarnaast een winner takes all state, waardoor Cruz zomaar ineens 58 afgevaardigden kan toevoegen aan zijn aantal 463, en zijn gat met Trump daarmee flink laten slinken.
Toch heeft ook Ted Cruz enkele reden om met samengeknepen billen te kijken naar de uitslag. Gisteren kwam een nieuwe peiling uit die aangaf dat het niet de Texaanse senator, maar Trump was die bovenaan de volksstemming lijkt te komen, met een verschil van 10%. Die peiling lijkt niet notoir betrouwbaar te zijn, maar je weet het natuurlijk maar nooit...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten