Ted Cruz wint Wisconsin op epische wijze

Ted Cruz heeft bij de Republikeinen grote schoonmaak gehouden in Wisconsin.

Voor de uitslagen binnen kwamen rollen zei Donald Trump, Cruz’s belangrijkste rivaal, dat hij er alle vertrouwen in had dat hij het goed zou doen in Wisconsin. Hij had het zelfs over een “verrassende overwinning” voor zichzelf.

Nou, dat moet hem dan vies zijn tegen gevallen. Dit is namelijk de uitslag:

Screen Shot 2016-04-06 at 10.44.53

Cruz kreeg dus 48% van de stemmen, en Trump slechts 35%. Dat is opvallend omdat Cruz volgens het gemiddelde van de peilingen leidde met 6 procentpunt. Dat werden er uiteindelijk dus meer dan twee keer zoveel.

Misschien wel het meest opmerkelijke is dat Cruz het onder geregistreerde Republikeinse kiezers nog veel beter deed: onder de achterban van de Republikeinse Partij won hij namelijk met 20 procentpunt verschil. De reden dat Trump de schade nog enigszins kon beperken — hoewel daar eigenlijk geen sprake van is als je een staat met 13 procentpunt verliest — is dat hij het redelijk deed onder onafhankelijke kiezers (hoewel Cruz het daar ook goed onder deed!). Als alleen Republikeinse kiezers mochten stemmen in deze Republikeinse voorverkiezing was Trump echt totaal vernederd.

Aangezien Wisconsin winner-takes-most is gaat Ted Cruz er vandoor met de overgrote meerderheid van de 42 delegates die gisteren op het spel stonden. 18 delegates krijgt hij omdat hij de staat won. Dan zijn er nog 24 over, die worden verdeeld onder de 8 verschillende congressionele kiesdistricten. Dat zijn dus 3 kiesmannen per kiesdistrict. Die gaan naar de winnaar in dat specifieke district.

En nu komt het: Trump won maar twee kiesdistricten. Dit betekent dat hij slechts zes van de 42 kiesmannen krijgt. De andere 36 gaan naar Cruz, die dus op één avond 30 kiesmannen dichter bij Trump is gekomen.

Het begint onderhand het meest waarschijnlijk te worden dat geen van de kandidaten erin slaagt om 1237 kiesmannen te verzamelen voor het Republikeinse Congres in juli. Als dat zo is zal er na de eerste stemronde dus geen nominee uitrollen. Bij de tweede stemronde mogen kiesmannen op hun persoonlijke favoriet stemmen, in plaats van op de kandidaat die hun staat of district won. Volgens de nieuwste mediaberichten verliest Trump op dat moment veel kiesmannen.

Cruz’s strategie is nu dus om ervoor te zorgen dat hij zo dicht mogelijk bij Trump blijft en vervolgens in de tweede ronde te winnen tijdens het Republikeinse Congres. En Trump? Die heeft geen plan b. Het is 1237 of hij gaat vrijwel zeker kapot. En dat verklaart dan ook waarom zijn campagne opeens massaal mensen ontslaat en gewoonweg in paniek lijkt te zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Jan

  Inderdaad een mooie opsteker voor Cruz, al zou het voor hem nog wel prettig zijn als Kasich zich voor de primaries van Californie terugtrekt.

 2. Jantje

  Ik heb begrepen dat Cruz zich nu wat op de vlakte houdt maar dat zijn standpunten nog radicaler zijn dan die van Trump.

  1. Mar

   Trump heeft geen standpunten. Die brult alleen maar wat in het rond, afhankelijk van waar hij is.

   Voor de vrouwen in Amerika is het te hopen dat geen van beide president wordt. Beide zijn vrouwonvriendelijk.

 3. toetssteen

  Mjah, hoeveel stemmen krijgt vd Staaij in Staphorst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.