Turkije en Nederland maken ruzie: Minister Van der Steur “herkent” zich niet in beschuldiging dat het kabinet het jihadisme niet begrijpt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de regeringen van Nederland en België. Hij beschuldigt hen ervan dat ze het jihadisme niet begrijpen.

Het zal niemand verbazen dat de Nederlandse regering allerminst blij is met die kritiek. Helaas heeft Erdogan best een punt (hoewel misschien niet op de manier waarop hij dat denkt te hebben).

Hoe dan ook, minister Ard van der Steur heeft boos gereageerd op de kritiek. Volgens hem is het allemaal onzin. Nederland begrijpt juist heel goed waar het jihadisme voor staat en hoe jihadisten opereren. Echt waar!

“We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle. We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten.”

Zijn conclusie is dan ook dat hij zich “helemaal niet herkent” in het door Erdogan geschetste beeld.

Klinkt leuk natuurlijk, zeker voor de bühne, maar helaas geloof ik er niets van. Als Nederland het jihadisme echt begreep zou het kabinet namelijk veel meer doen om a) extremisten in de gaten te houden, b) Syriëgangers vast te zetten, en c) de radicale islam als ideologie te bestrijden. In plaats daarvan mogen we in Nederland het beestje — de Radicale Islam — nog maar nauwelijks bij zijn naam noemen en moeten we eerst en vooral net doen alsof het probleem helemaal niet wijd verspreid is terwijl we allemaal weten dat dit wél zo is.

Overigens blijkt uit Van der Steurs reactie dat hij ook niets begrijpt van president Erdogan. Als hij dat wel deed was hij namelijk wel wat harder geweest dan slechts te zeggen dat zich niet in de kritiek “herkent.” Erdogan luistert alleen maar naar de taal van de macht. Door deze zwakke reactie laat Van der Steur hem weten dat hij bang voor hem is en zich niet eens tegen hem zal verdedigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Zwakke reactie van een zwakke minister van een nog zwakkere kabinet. Dingen noemen wij nog steeds niet met namen, dat kan pijnlijk zijn, wij ontkennen liever en steken kop in het zand. Dan waait het misschien over en intussen hebben wij niemand kwaad gemaakt. Maak je zo klein mogelijk naar buiten toe en bekritiseer allen je eigen burgers.

 2. J.C.

  Rutte II gaat van incident naar incident en wordt daarbij in steeds gewijzigde samenstelling geholpen door de 138 (150 -/- 12 Tweede Kamerleden). Totaal onverantwoord. Zeker op het gebied van de veiligheid, maar ook maatschappelijk, cultureel, economisch en ga zo maar door.

 3. van Urk

  Wat betreft onze positie over het begrip jihadisme bij onze politici dat is wel bekend maar zijn wij wel bekend met de rol waarin Erdogan zelf daar in speelt? Erdogans kritiek op Nederland is terecht maar deze achterbakse flerik blijkt zelf een grote schurk te zijn! http://www.prisonplanet.com/turkey-the-country-isis-uses-as-a-home-base-and-where-it-has-sold-800-millious-dollars-of-oil.html

 4. ceteris paribus

  De kritiek van Erdogan vindt geen steun in feiten, andere landen kunnen juist veel van ons leren.
  http://nos.nl/artikel/2096498-nederland-doet-het-goed-bij-aanpak-radicalisering.html

  1. van Urk

   Inderdaad C.P., Het is in ieder geval een klein lichtpuntje als je dit onderzoek wilt gaan geloven. Het bestrijden van radicaliteit is een lange weg en er kan hier van alles nog gebeuren waar niet op gerekend is.

   1. ceteris paribus

    Het is meer dan een klein lichtpuntje, van Urk. De oorzaak van islamitisch jihadisme in Europa heeft weinig te maken met de islam. Het gaat over segregatie, discriminatie en uitsluiting van immigranten die radicaliseren als alternatief voor of doorontwikkeling van criminaliteit. Nederland slaagt er beter in gesegrereerde wijken als Molenbeek en de banlieus in Frankrijk te voorkomen. Dat is ook de enige weg om radicalisering te voorkomen. Als een grote groep jongeren de verbinding met de samenleving verliest is criminaliteit en radicalisering een aanlokkelijke vluchtroute.

    1. J.C.

     @ceteris paribus

     Maar weten de terroristen ook dat zij niets met de islam te maken hebben?

    2. cmsuijkerbuijk

     @CP
     Het is niet dat Nederland het zo goed doet. Nee, de andere landen doen het gewoon nóg slechter. En het jihadisme heeft natuurlijk álles, maar dan ook werkelijk álles met de Islam te maken. Zié hun handboek Soldaat!

     1. ceteris paribus

      Je vraagt je af of onze Suikerbuik wel eens kranten leest:

      Terreurexpert Bibi van Ginkel voerde het onderzoek uit met medewerking van vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie. Ze concludeert: “Als je naar de gegevens van de landen kijkt, zie je een aantal trends. Een grotere groep vrouwen gaat naar het kalifaat. We zien ook dat een groeiend aantal bekeerlingen vertrekt.” Tussen de 6 en 23 procent is niet opgevoed met de islam. “Opvallend is ook dat in enkele landen de jihadisten steeds jonger worden.” 4 tot 10 procent van de strijders is niet ouder dan 18 jaar. En de radicalisering van deze mensen gaat steeds sneller.
      Vanuit Europa vertrokken sinds 2012 minimaal 3.922 en maximaal 4.294 mensen naar het kalifaat. Minstens 580 van deze buitenlandse strijders stierven in Syrië en Irak. Dat deden ze lang niet altijd uit geloofsovertuiging. “Het element islam is veelal een sausje, dat er later overheen gaat. Maar het begint niet bij een diepe overtuiging. Vaak zijn deze mensen al bekend bij de politie. Als born-again salafist vinden ze een legitimatie voor hun daden,” stelt Van Ginkel.

 5. Vigo

  Bibi van Ginkel, de zich voor de islam hoererende D66 snol, paardepis probeert weer eens wat………

  1. ceteris paribus

   http://www.clingendael.nl/person/bibi-van-ginkel?lang=nl

   Vigo weet natuurlijk als geen ander de weg in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek en zal vast ook wel gedegen wetenschappelijke kritiek hebben.
   Kan hij ons daarover informeren?

   1. Vigo

    Je kan fijn sterven wat mij betreft samen met dat D66 varken, hoe vindt je die trol?

    1. van Urk

     Onze “mensen” doen in ieder geval hun werk tenminste: http://www.telegraaf.nl/binnenland/25520788/_Trio_op_Schiphol_opgepakt_.html

    2. ceteris paribus

     Foei, foei, wat een krasse taal weer, beste Vigo. Die boosheid is nergens voor nodig. Je kunt gewoon je wetenschappelijke bezwaren verwoorden en we hebben een gesprek. Als je zo opgewonden gaat stampvoeten roep je de verdenking op dat je met je mond vol tanden staat.

     P.s.: het is ‘vind’, niet ‘vindt’

 6. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/04/289887-289887/

  Imam: terroristische aanslag Amsterdam kwestie van tijd

  “Binnen anderhalf jaar zal Amsterdam worden getroffen door een terroristische aanslag, voorspelt jongerenimam Yassin Elforkani. ‘De terroristische netwerken staan al klaar. Het is gewoon hard ingrijpen nu,’ onderstreept de voormalig woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

  Als de terroristische netwerken niet snel worden opgerold in Amsterdam, is de hoofdstad de volgende na Brussel en Parijs, zo denkt Elforkani. In een interview met Het Parool roept hij de Tweede Kamer op hervormingen door te voeren, voor het te laat is.

  ‘Veel mensen in de wijken weten van de terroristische netwerken, maar kiezen ervoor hun mond te houden en deze jongeren te beschermen,’ zegt de jongerenimam. De groeperingen van radicale moslims die vier jaar geleden zijn gesticht, moeten worden aangepakt”.

  Veel mensen = moslims – weten ervan, maar kiezen ervoor die jongeren te beschermen en hun mond te houden. En als er een aanslag wordt gepleegd dan juichen en zingen zij.

  Als wij maar weten dat dit alles niets met de islam te maken heeft en dat het uiteindelijk onze schuld is, aldus linkse warhoofden.

  Laten we hopen dat ze inderdaad warhoofdig zijn en niet kwaadaardig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.