Zeer herkenbare nieuwe beelden van voortvluchtige terrorist, maar zal iemand hem aangeven?

Het probleem is niet of de terrorist wordt herkend, maar of hij ook daadwerkelijk zal worden aangegeven.

Nieuwe vrijgegeven beelden van de derde aanslagpleger op Zaventem schetsen een duidelijk beeld en er is maar één conclusie mogelijk: het is niet de vraag of hij wordt herkend, maar of hij wordt aangegeven. De identiteit van “de man met het hoedje” is nog altijd onbekend, maar de nieuwe beelden zijn duidelijk genoeg dat iemand in zijn vrienden- of familiekring hem direct zou herkennen.

De broers El Bakraoui op het vliegveld Zaventem (Brussel), kort voor ze zichzelf opbliezen.
De broers El Bakraoui op het vliegveld Zaventem (Brussel), kort voor ze zichzelf opbliezen.

De vraag is of iemand in die kringen bereid is om de terrorist aan te geven, menen terreurexperts. De Belgische autoriteiten hebben nog steeds geen flauw idee wie de terrorist is, wat betekent dat hij wordt beschermd door zijn omgeving. Ook zijn vissersjas, die hij tijdens zijn vlucht uittrok, is nergens te vinden. Heeft iemand deze voor hem verstopt? Het Belgische federale parket roept mensen op om zich te melden, en noemt de jas specifiek: deze kan immers belangrijke sporen bevatten.

Iedereen die deze terrorist herkent maar hem desondanks níét aangeeft, is medeplichtig aan het feit dat deze gevaarlijke man nog steeds vrij rondloopt, 17 dagen na de aanslagen. Het is zorgelijk dat er nog steeds niemand van zijn familie of vrienden, die hem hoe dan ook herkennen op deze beelden, naar de politie is gestapt. Dit spreekt boekdelen over de steun die dit soort terroristen helaas genieten in de islamitische gemeenschap in wijken als Molenbeek.

Vanwege het ontbreken van serieuze grenscontroles binnen de Schengenzone van de Europese Unie, kan het goed zijn dat de terrorist zich inmiddels verschuilt in Litouwen of Zuid-Spanje, maar het is waarschijnlijker dat hij zich verschanst in één van de wijken in Brussel die bekendstaan als jihadistische broeinesten, net zoals Salah Abdeslam zich maandenlang verschool na de Parijse aanslagen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.